Učinkovito upravljanje kvalitetom za vaš uspjeh

Zahtjevi za kvalitetom globalnih tržišta su raznoliki i dinamični. Samo sa standardiziranim sistemom upravljanja kvalitetom ovi zahtjevi mogu biti ispunjeni održivo i uspješno. Više od milion firmi diljem svijeta trenutno je certificirano prema međunarodno priznatom standardu ISO 9001. DQS je prvi ISO 9001 certifikat u Njemačkoj izdao već 1986. godine, dok je prvi ISO 9001 certifikat u Bosni i Hercegovini izdat 2004. godine.

Optimizirani korporativni procesi

Povećana učinkovitost i smanjeni troškovi

Poboljšano zadovoljstvo kupaca

Sistemsko upravljanje korporativnim znanjem i iskustvom

Business10.png
Loading...

Šta je ISO 9001 standard?

Standard ISO 9001 definiše zahtjeve za sistem upravljanja kvalitetom koji firme moraju implementirati kako bi ispunile očekivanja internih i eksternih sudionika. ISO 9001 temelji se na sedam principa upravljanja kvalitetom (izvor: ISO 9000):

Usredotočenost na kupca i održivi uspjeh
Upravljanje i vodstvo
Uključivanje zaposlenika
Procesni pristup
Poboljšanje
Donošenje odluka na temelju dokaza
Upravljanje odnosima

Godine 1986. DQS je izdao prvi certifikat za sistem upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 u Njemačkoj - u to vrijeme još uvijek na temelju nacrta standarda. DQS BiH je svoj prvi certifikat u Bosni i Hercegovini izdao 2004. godine. Od tada je razvoj ovog uspješnog standarda kvalitete i njegov doprinos stvaranju vrijednosti usko povezan sa historijom DQS-a, globalno ali i u Bosni i Hercegovini. Trenutna verzija ISO 9001:2015 dostupna je na internet stranici ISO organizacije.

 

Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Kome je namijenjen ISO 9001 u BiH?

U upotrebi od 1987. godine, serija ISO 900X etablirala se kao provjereni alat za upravljanje u industriji i uslužnom sektoru. U načelu je certifikacija prikladna za firme i organizacije svih veličina i u svim sektorima u Bosni i Hercegovini. Certifikacija prema ISO 9001 signalizira pouzdanost i učinkovit je alat za upravljanje procesima kvalitete kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca. Certificirane firme stoga imaju odlučujuće prednosti kod osvajanja novih kupaca i tendera.

Jasni procesi i jasno definisane odgovornosti čine sistemsko upravljanje kvalitetom (QM) ključnim sastavnim dijelom uspješnih firmi u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Učinkovit i sveobuhvatan sistem upravljanja kvalitetom temelj je stalnog poboljšavanja i vodi do veće učinkovitosti i pouzdanosti. 

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Zašto je učinkovito upravljanje kvalitetom korisno za moju organizaciju?

Djelotvoran i učinkovit sistem upravljanja karakteriziraju jasni ciljevi, mjerljivi rezultati, odgovarajući resursi, strukturirani procesi i njihovo stalno poboljšanje. Takvim sistemom vaša organizacija stječe vrijedne konkurentske prednosti u Bosni i Hercegovini, ali i globalno: povećano zadovoljstvo kupaca, otvaranje novih tržišta i poboljšane procese. Istodobno, sistem upravljanja pomaže osigurati usklađenost sa zakonskim i regulatornim zahtjevima Bosne i Hercegovine te ublažava povezane rizike.

Uz ISO 9001 standard, uprava aktivno dijeli odgovornost za sistem upravljanja kvalitetom. Fokus sistema upravljanja kvalitetom je na okruženju vaše organizacije. Osim toga intenzivno razmatranje rizika i prilika otkriva značajan potencijal za poboljšanje korporativne prakse. ISO 9001 slijedi takozvanu "strukturu viskog nivoa" (HLS). Ova osnovna struktura temelji se na ujednačenoj upotrebi poglavlja, terminologije i definicija u svim savremenim ISO standardima sistema upravljanja. To olakšava integraciju ostalih standarda u postojeći sistem upravljanja, na primjer ISO 27001, ISO 14001, ISO 50001 ili ISO 45001.

Prikaži više
Prikaži manje
Arrows20.png
Loading...

Zašto mi je potreban sistem upravljanja kvalitetom prema ISO 9001?

Uz transparentne procese i jasno definisane odgovornosti, sistem upravljanja kvalitetom (QMS) sastavni je dio holističkog upravljanja. Učinkovit sistem upravljanja kvalitetom (QMS) temelj je stalnog poboljšavanja organizacije i time određuje smjer uspješnog razvoja firme.

 • Strukturirana i ciljana implementacija specifičnih zahtjeva kupaca
 • Pristup novim prodajnim tržištima u Bosni i Hercegovini i inozemstvu kroz dokazanu kvalitetu
 • Bolje upravljanje poslovnim rizikom; transparentni procesi podržavaju provedbu zakona i propisa u Bosni i Hercegovini
 • Uključivanje zaposlenika kroz komunikaciju, informisanje i obuku
 • Lakša integracija drugih standarda i sistema upravljanja (na primjer ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001 ili ISO/IEC 27001)
Sport3.png
Loading...

Koliko traje ISO 9001 audit u BiH?

Audit može trajati od jednog dana do nekoliko sedmica, ovisno o mnogim faktorima. DQS auditori u Bosni i Hercegovini, na temelju svog znanja u industriji, kompetentno i direktno komuniciraju s vašom organizacijom o vašim ciljevima, definisanim procesima i vašem sistemu upravljanja. Kako bismo osigurali uspješnu certifikaciju, svaki audit prilagođavamo vašoj firmi i planiramo ga na jasan i transparentan način.

Osnova za planiranje je IAF (International Accreditation Forum) obvezujući dokument za određivanje trajanja audita, IAF MD05. S našim planiranjem uvijek znate šta možete očekivati, i kada. Kao stručno, akreditirano certifikacijsko tijelo u Bosni i Hercegovini, stremimo kompetentnosti i inovativnim rješenjima. Molimo kontaktirajte naš ured u Sarajevu za više informacija.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Kako izgleda ISO 9001 certifikacija u BiH?

Nakon što su svi zahtjevi ISO 9001 implementirani, možete certificirati svoj sistem upravljanja. U DQS BiH ćete zatim proći kroz višestepeni postupak certifikacije. Ako je certificirani sistem upravljanja već uspostavljen u vašoj firmi, proces se može skratiti.

U prvom koraku s nama ćete razgovarati o vašoj firmi, vašem sistemu upravljanja kvalitetom i ciljevima vaše ISO 9001 certifikacije. Na temelju toga ćete odmah dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Planiranje projekta može biti korisno za veće projekte kako bi se isplanirali rasporedi i izvođenje audita na lokacijama ili po odjelima. Osim toga, predaudit omogućava da se unaprijed identificiraju jake strane i prilike za poboljšanje vašeg sistema upravljanja kvalitetom. Obje usluge nisu obavezne.

Certifikacijski audit počinje analizom sistema (faza 1) i ocjenom vaše dokumentacije, ciljeva, rezultata pregleda menadžmenta i internih audita. Time se određuje je li vaš sistem upravljanja dovoljno razvijen i spreman za certifikaciju. U sljedećem koraku (faza 2), auditor ocjenjuje učinkovitost svih procesa upravljanja na licu mjesta, primjenjujući ISO 9001 standard. Rezultat audita predstavlja se na završnom sastanku. Po potrebi se dogovaraju akcijski planovi.

Nakon certifikacijskog audita, rezultate ocjenjuje neovisni certifikacijski odbor DQS-a. Primit ćete izvještaj o auditu u kojem su dokumentirani rezultati audita. Ako su ispunjeni svi zahtjevi standarda, dobit ćete ISO 9001 certifikat.

S ciljem stalnog poboljšavanja i stalne učinkovitosti vašeg sistema upravljanja kvalitetom, auditi ključnih komponenti vašeg sistema provode se na licu mjesta najmanje jednom godišnje kako bi se identificirale prilike za poboljšanje.

Certifikat ISO 9001 vrijedi najviše tri godine. Ponovna certifikacija - recertifikacija se provodi mnogo prije isteka kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost s primjenjivim zahtjevima standarda. Nakon utvrđivanja usklađenosti izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISO 9001 certifikacija u BiH?

Cijena ISO 9001 certifikacije u Bosni i Hercegovini ovisi o brojnim faktorima. Na primjer, postojanje već certificiranog sistema upravljanja. Osim toga, veličina Vaše firme i složenost sistema upravljanja kvalitetom utječu na trajanje audita i cijenu. Iz tih razloga, troškovi za certificiranje prema ISO 9001 ne mogu se odrediti kao jedan fiksni iznos. Rado ćemo Vam izraditi individualnu ponudu za vašu firmu, organizaciju ili agenciju.

Business2.png
Loading...

Zašto DQS BiH?

 • Više od 35 godina iskustva globalno i 20 godina iskustva u Bosni i Hercegovini u certificiranju prema ISO 9001
 • Auditi koji pružaju vrijedne uvide u vašu organizaciju
 • Auditori s praktičnim iskustvom i visokim nivoom stručnog znanja u Bosni i Hercegovini
 • Međunarodno priznati akreditirani certifikati
 • Lična podrška naših stručnjaka - u Bosni i Hercegovini, regionalno i globalno
 • Prilagođene ponude s fleksibilnim rokovima ugovora bez skrivenih troškova
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam poslati prilagođenu ponudu za ISO 9001 certifikaciju.

Sistem upravljanja kvalitetom - Kako postići efikasan QMS sa ISO 9001

Ako želite da "kvalitet" bude srž svojih napora prema tržištu, kupcima i sudionicima, trebali biste pročitati ovaj informativni blog post jednog od naših vrhunskih stručnjaka, auditora i trenera za ISO 9001, Ute Droege.

 

DQS blog