Certifikacija za sisteme upravljanja u industriji hrane i hrane za životinje

Uz FSSC 22000 certifikat firme u industriji hrane i hrane za životinje imaju priliku auditirati svoj sistem upravljanja sigurnošću hrane u skladu sa standardom koji je globalno priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI - Global Food Safety Initiative). Certifikat potvrđuje visok kvalitet i sigurnost hrane i hrane za životinje proizvedene u Bosni i Hercegovini.

Pristup sistemu upravljanja temeljen na ISO 22000

Kontinuirana optimizacija visokih standarda

Smanjeni rizici u proizvodnim procesima

Povećana sigurnost i transparentnost proizvoda

Business10.png
Loading...

FSSC 22000: Sigurnost i kvalitet proizvoda u industriji hrane i hrane za životinje u BiH

Standard FSSC 22000 uspostavila je Zaklada FSSC 22000 u Nizozemskoj. Certifikaciju su razvili zajedno sa poznatim proizvođačima i trgovcima hrane, s ciljem povećanja sigurnosti i kvaliteta proizvoda u industriji hrane i hrane za životinje.

FSSC 22000 certifikat sada je priznat od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI). Auditi u Bosni i Hercegovini su usmjereni na sisteme upravljanja firmi u industriji hrane i hrane za životinje. U obzir se uzima cijeli lanac vrijednosti, od proizvodnje do trgovine gotovim proizvodima. Cilj je stalno poboljšanje kvaliteta i sigurnosti hrane i hrane za životinje.

FSSC 22000 standard temelji se na ISO 22000, međunarodnom standardu za sistem upravljanja sigurnošću hrane.

Ključni aspekti FSSC 22000 uključuju:

 • Dizajn i implementacija sigurnih proizvoda
 • Odgovorno upravljanje
 • Borba protiv prevara sa hranom uz pomoć sistema upravljanja
 • Redovne analize rizika (procjena ranjivosti)
Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Za koje je firme u BiH prikladna certifikacija prema standardu FSSC 22000?

Standard uzima u obzir kvalitet i sigurnost za cijeli lanac hrane i hrane za životinje, od proizvodnje sirovina do prodaje gotovog proizvoda u maloprodaji. U skladu s tim, sve firme u Bosni i Hercegovini koje su dio lanca vrijednosti mogu biti certificirane.

U praksi su firme iz sljedećih sektora certificirane prema FSSC 22000:

 • Poljoprivredna poduzeća
 • Proizvođači hrane ili stočne hrane
 • Proizvođači ambalaže za hranu i proizvode za životinje
 • Firme koje pakuju hranu i proizvode za životinje
 • Pružatelji usluga transporta i logistike
 • Ugostitelji
 • Trgovci na malo
Prikaži više
Prikaži manje
Arrows20.png
Loading...

Može se kombinovati sa drugim auditima i certifikacijama

Firme u Bosni i Hercegovini koje su već certificirane prema ISO 22000 mogu dobiti FSSC 22000 certifikat uz znatno manje truda. Preduslov je da su ispunjeni potrebni tehnički i sektorski specifični zahtjevi.

FSSC 22000 certifikacija ima sličan sadržaj kao i certifikacije prema IFS Food ili BRCGS Food. Firme u Bosni i Hercegovini koje su već auditirane prema ovim standardima obično mogu skratiti audit prema FSSC 22000. DQS je vaš jedan izvor za sve audite za sigurnost i certifikaciju kvaliteta hrane.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Proces certifikacije u Bosni i Hercegovini

U prvom koraku s nama ćete razgovarati o vašoj firmi, vašem sistemu upravljanja i ciljevima certifikacije. Na temelju toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Za veće projekte certificiranja, sastanak za planiranje je vrijedna prilika da upoznate svog auditora, kao i da razvijete individualni program audita za sva uključena područja i lokacije.
Predaudit nudi priliku da se unaprijed identificiraju prilike za poboljšanje, kao i jake strane vašeg sistema upravljanja. Obje usluge nisu obavezne.

Certifikacijski audit počinje analizom sistema (faza 1) i ocjenom vaše dokumentacije, ciljeva, rezultata pregleda menadžmenta i internih audita. Pritom utvrđujemo je li vaš sistem upravljanja dovoljno razvijen i spreman za certifikaciju.
U sljedećem koraku (faza 2), DQS auditor procjenjuje učinkovitost svih procesa upravljanja na licu mjesta. Na završnom sastanku pružit će vam detaljnu prezentaciju rezultata i mogućih prilika za poboljšanje vaše firme. Po potrebi će se dogovoriti akcijski planovi.

Nakon certifikacijskog audita rezultate ocjenjuje neovisni certifikacijski odbor DQS-a. Primit ćete izvještaju o auditu koji dokumentira rezultate audita. Ako su ispunjeni svi zahtjevi FSSC 22000, dobit ćete međunarodno priznati certifikat.

Certifikat vrijedi najviše tri godine. Ponovna certifikacija - recertifikacija se provodi pravovremeno prije isteka kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost sa primjenjivim zahtjevima standarda. Nakon usklađenosti, izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta FSSC 22000 certifikacija u Bosni i Hercegovini?

Trošak FSSC 22000 certifikacije u Bosni i Hercegovini ovisi prvenstveno o veličini firme. Rado ćemo Vam napraviti individualnu ponudu za vašu firmu bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto bi firme trebale odabrati DQS BiH za FSSC 22000 certifikaciju?

 • Jedan izvor za sve audite sigurnosti i kvaliteta hrane
 • Auditori s opsežnim industrijskim znanjem i iskustvom u Bosni i Hercegovini
 • Visok stepen usmjerenosti na kupca i rješenja za organizacije u industriji hrane i hrane za životinje
 • Lične kontakt osobe u Bosni i Hercegovini i na više od 80 lokacija širom svijeta
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam poslati prilagođenu ponudu za FSSC certifikaciju.