Za učinkovito i transparentno osiguranje kvalitete u preradi hrane

Uz IFS certifikaciju hrane, firme za preradu i pakovanje hrane u Bosni i Hercegovini osiguravaju visok kvalitet i sigurnost svojih procesa i proizvoda. IFS Food certifikat je međunarodno priznat i jača povjerenje sudionika u prehrambene proizvode.

Viši nivo sigurnosti i kvalitete hrane proizvedene u BiH

Kontinuirana optimizacija procesa

Olakšava usklađenost sa zakonskim zahtjevima u BiH

Transparentnost i dokazi povećavaju povjerenje kupaca

Business10.png
Loading...

Priznat u cijelom svijetu: IFS standard za certifikaciju hrane

Standard IFS za certificiranje hrane razvili su ključni igrači u trgovini hranom, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i certifikacijskim tijelima. Cilj standarda je sigurna i kvalitetna hrana. Standard IFS Food vrijedi u cijelom svijetu, a priznaje je i Globalna inicijativa za sigurnost hrane (GFSI - Global Food Safety Initiative).

Fokus IFS certifikacije hrane je na osiguravanju kvalitete u preradi i pakovanju hrane te povezanim procesima. Kroz certificiranu sigurnost i kvalitet, firme u Bosni i Hercegovini jačaju svoje proizvode kao i svoju robnu marku.

Standard se primjenjuje svugdje gdje se može spriječiti rizik od kontaminacije hrane, na primjer zbog nedostatka higijene ili kvalitete proizvoda. IFS Food stoga prvenstveno cilja na početno pakovanje hrane.

IFS Food standard je važan za marketinške i proizvodne odjele jer pokazuje kvalitet i sigurnost robne marke.

Ostale prednosti povezane sa standardom sigurnosti i kvalitete hrane uključuju:

 • Jedinstveni sistem ocjenjivanja sigurnosti i kvalitete
 • Certifikaciju provode samo akreditirana certifikacijska tijela kao što je DQS
 • Veća transparentnost u cijelom proizvodnom lancu i lancu nabavke
 • Uštede u vremenu i smanjenje troškova za dobavljače i trgovce na malo kroz certificirane procese
Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Za koje je firme u BiH prikladna IFS certifikacija hrane?

IFS certifikacija hrane prikladna je za sve firme u Bosni i Hercegovini koje prerađuju, pakuju ili proizvode hranu. Certifikacijom kvalitete i sigurnosti proizvoda proizvođači privatnih robnih marki u maloprodajnom sektoru daju više povjerenja sudionicima. 
 

Često su diskonti i supermarketi ti koji od svojih dobavljača zahtijevaju IFS Food certifikate kako bi se smanjili rizici.

Certifikat je važan i za pružatelje usluga koji pakuju hranu za proizvođače ili trgovačke lance. Certifikacija im može dati važnu konkurentsku prednost prilikom dodjele ugovora.

Prikaži više
Prikaži manje
Arrows17.png
Loading...

Središnji sadržaj IFS Food audita u BiH

IFS Food se temelji na šest središnjih zahtjeva. To uključuje proizvodnju, kao i upravljanje resursima.

Ukratko:

 • Prihvatanje korporativne odgovornosti 
 • Korištenje sistema za upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane
 • Upravljanje resursima
 • Odbrana hrane za zaštitu lanca nabavke 
 • Kontinuirana analiza, optimizacija i mjerenje
 • Adekvatni proizvodni procesi
Prikaži više
Prikaži manje
Sport3.png
Loading...

Nenajavljeni auditi u sklopu IFS certifikacije hrane

Od 2021. godine svaki treći audit mora biti nenajavljen. Ti auditi dokazuju visoku sigurnost i kvalitet prehrambenih proizvoda, a istovremeno pomažu identificirati potencijalne nedostatke u procesima i sistemima.

Nenajavljeni auditi provode se prema IFS Food zahtjevima 16 sedmica prije i 2 sedmice nakon određenog roka. Firme mogu unaprijed odrediti vremenske okvire tokom kojih se ne mogu provoditi auditi kako se ne bi poremetili operativni procesi.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Procedura IFS certifikacije u BiH

U prvom koraku s nama ćete razgovarati o vašoj firmi, vašem sistemu upravljanja i ciljevima certifikacije. Na temelju toga odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Za veće projekte certificiranja, sastanak za planiranje je vrijedna prilika da upoznate svog DQS auditora, kao i da razvijete individualni program audita za sva uključena područja i lokacije.

Predaudit također nudi priliku da se unaprijed identificiraju prilike za poboljšanje, kao i jake strane vašeg sistema upravljanja. Obje usluge nisu obavezne.

Čim je vaša firma spremna, zajedno s vama određujemo datum audita i odabiremo ovlaštene auditore s potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijskog audita naši auditori procjenjuju, između ostalog, zadovoljava li vaš sistem upravljanja zahtjeve standarda i identificiraju prilike za poboljšanje. Na završnom sastanku auditor vam detaljno predstavlja rezultate audita, uključujući i prilike za poboljšanje vaše firme. Po potrebi se dogovaraju akcijski planovi.

Audit i rezultate ocjenjuje neovisni certifikacijski odbor DQS-a, koji odlučuje o izdavanju IFS certifikata. Primit ćete izvještaj o auditu u kojem su dokumentirani rezultati audita. Ako postoje bilo kakve neusklađenosti, imat ćete priliku ispraviti ih i poduzeti odgovarajuće mjere. Ako su ispunjeni svi primjenjivi uslovi, dobit ćete certifikat s rokom valjanosti od godinu dana.

Nakon godinu dana, vaš certifikat ističe. Kako bismo osigurali potpunu valjanost vašeg IFS certifikata, zakazat ćemo vaš sljedeći audit prije isteka.

 

Banking13.png
Loading...

Koliko košta IFS certifikacija u BiH?

Trošak IFS certifikacije hrane u Bosni i Hercegovini ovisi, između ostalog, o veličini vaše firme i složenosti vaših procesa. Rado ćemo Vam napraviti individualnu ponudu za vašu firmu bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto bi firme IFS certifikaciju hrane trebale provesti s DQS BiH?

 • Sveobuhvatna stručnost u prehrambenoj industriji
 • Jedan izvor za sve važne certifikacije
 • Kontakt osobe u Bosni i Hercegovini i na više od 80 lokacija širom svijeta
 • Iskusni auditori za sve kategorije proizvoda
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam poslati prilagođenu ponudu za IFS certifikaciju hrane.