Kvalitet u pružanju (IT) usluga u BiH

Kvalitet upravljanja vašim IT uslugama usko je povezan s kvalitetom vaših IT procesa i dugo je bio na vrhu liste nezamjenjivih jezgri ili procesa podrške. Sa sistemom upravljanja uslugama (SMS) u skladu sa ISO/IEC 20000-1:2018, optimizujete pouzdanost svojih IT resursa i osiguravate ispunjenje vaših ugovora o uslugama.

Priznati dokaz strukturiranog upravljanja uslugama

Poboljšana transparentnost u procesima usluga

Kontinuirano poboljšanje zadovoljstva kupaca

Sistematska identifikacija rizika i prilika

Beschreibung Standard/Regelwerk
Loading...

Šta je upravljanje zasnovano na IT uslugama prema ISO 20000-1?

Korijeni standarda ISO 20000-1 leže u IT uslugama. Iz tog razloga, standard se bavi i sigurnošću informacija u kontekstu usluge i poziva se na ISO 27001, čiji zahtjevi uključuju dokazivu IT sigurnost. Zajednička osnovna struktura olakšava mapiranje različitih zahtjeva standarda u zajednički, integrisani sistem upravljanja.

Kao međunarodni standard, IEC/ISO 20000-1 je dizajniran za razvoj sistema upravljanja uslugama koji se fokusira na potrebe kupaca. Transparentnost koja proizlazi iz ispunjavanja zahtjeva standarda omogućava vam da dogovorite takozvane „Sporazume o nivou usluge“ (SLA).

Oni pružaju sigurnost planiranja i akcije za sve uključene strane. Sistem upravljanja vam pomaže da bolje identifikujete mogućnosti za nove usluge i da ih efikasnije implementirate. Osim toga, ISO 20000-1 pruža transparentnu dokumentaciju koja vam pomaže da pazite na rizike i doprinosite uspjehu vaše kompanije stabilnim procesima.

Prikaži više
Prikaži manje
Mehrwert
Loading...

Zašto je ISO 20000-1 koristan za vašu kompaniju u BiH?

Standard nudi brojne pogodnosti za vašu kompaniju ili organizaciju, zbog čega se uslužne kompanije i IT odjeli u organizacijama oslanjaju na međunarodno priznati standard ISO 20000-1 kao dokaz kvaliteta svojih usluga. To je savršena pomoć za navigaciju za postavljanje sistema upravljanja uslugama koji se fokusira na potrebe vaših kupaca i pokrivanje vaših vlastitih potreba.

 • Certifikacijom osiguravate internim i eksternim kupcima dokumentaciju ekonomičnog i pouzdanog sistema upravljanja uslugama (SMS)
 • Osim toga, svojim klijentima izgledate kao samouvjerena organizacija ili organizacijska jedinica
 • Možete zatvoriti "Ugovore o nivou usluge" (SLA) koji pružaju sigurnost planiranja i djelovanja za sve uključene strane
 • Standard omogućava vašim zaposlenima da rasporede i razviju vještine na strukturiran i ciljan način
 • Zasnovan na međunarodnom standardu, sistem upravljanja vam pomaže da bolje identifikujete mogućnosti za nove usluge i da ih efikasnije implementirate
 • Također ćete paziti na rizike i doprinijeti uspjehu kompanije stabilnim procesima u upravljanju uslugama - odskočna daska za uslugu koja je primjetno više orijentisana na klijente i entuzijastičnija
 • Uzimaju se u obzir i smjernice pristupa najbolje prakse Biblioteke IT infrastrukture (ITIL). ITIL je najrašireniji pristup upravljanju IT uslugama (skraćeno ITSM), odnosno za sve kompanije koje pružaju IT usluge.
Prikaži više
Prikaži manje
Prozessorientierung
Loading...

ISO 20000-1 i ISO 9001 - koje sinergije možete iskoristiti?

ISO 20000-1 karakteriše njegova bliska povezanost sa dobro poznatim standardom ISO 9001. Postoji samo nekoliko aspekata upravljanja kvalitetom koje treba razmotriti pored upravljanja uslugama. Zauzvrat, postojeći sistem upravljanja kvalitetom ima koristi od snažnog fokusa ISO 20000-1 usmjerenog na usluge.

Za kompanije koje žele ili trebaju pružiti dokaze o sistemu upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 uz ISO 20000-1, dodatni napori audita su minimalni, dok opseg ostaje isti. Ova dva certifikata su vidljivi dokaz Vaše usluge i kvalitetnog razmišljanja. Slobodno nas kontaktirajte u vezi kombinovanog audita ISO 20000-1 i ISO 9001 da biste dobili certifikat prema oba skupa pravila.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Kako funkcioniše ISO 20000-1 certifikacija u BiH?

Nakon što se implementiraju svi zahtjevi standarda, vaš sistem upravljanja možete certificirati prolaskom kroz DQS višestepeni proces certifikacije. Ako u vašoj kompaniji već postoji certificirani sistem upravljanja, proces se može skratiti. Međutim, ako još ne želite da implementirate potpuno sveobuhvatan sistem upravljanja uslugama, mi ćemo također izvršiti audit pojedinačnih procesa u vašoj kompaniji i izdati certifikat o usklađenosti za njih.

U prvom koraku razgovarate o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i ciljevima ISO 20000-1 certifikacije sa nama. Na osnovu toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Posebno za veće projekte certifikacije, sastanak planiranja je dobra prilika da upoznate svog DQS auditora, kao i da razvijete individualni program audita za sva uključena područja i lokacije. Predaudit nudi mogućnost da se unaprijed identifikuju prednosti i potencijal za poboljšanje vašeg sistema upravljanja.

Certifikacijski audit počinje analizom sistema (faza 1 audita) i ocjenom vaše dokumentacije, ciljeva, rezultata vašeg pregleda menadžmenta i internih audita. U ovom procesu utvrđujemo da li je vaš sistem upravljanja dovoljno razvijen i spreman za certifikaciju.

U sljedećem koraku (faza 2 audita), vaš DQS auditor procjenjuje učinkovitost svih procesa upravljanja na licu mjesta. Na završnom sastanku, oni će vam pružiti detaljnu prezentaciju rezultata i informacije o potencijalnim poboljšanjima za vašu kompaniju. Po potrebi se dogovaraju akcioni planovi.

Nakon certifikacijskog audita, rezultate ocjenjuje nezavisni certifikacijski odbor DQS-a. Primit ćete audit izvještaj koji sadrži rezultate audita. Ako su ispunjeni svi zahtjevi standarda, dobit ćete međunarodno priznati certifikat.

Kako bismo osigurali da vaša kompanija i dalje ispunjava sve važne kriterije ISO 20000-1 nakon certifikacijskog audita, vršimo nadzorne audite na godišnjem nivou. Na taj način se kompetentno prati kontinuirano unaprijeđenje vašeg sistema upravljanja uslugama i vaših poslovnih procesa.

ISO/IEC 20000-1 certifikat važi najviše tri godine. Ponovna certifikacija se provodi blagovremeno prije isteka kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost sa primjenjivim zahtjevima standarda. U povoljnom slučaju, izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISO 20000-1 certifikacija u BiH?

Cijena ISO 20000-1 certifikata u Bosni i Hercegovini ovisi o različitim faktorima. Na primjer, igra važnu ulogu da li su drugi certificirani sistemi upravljanja već uspostavljeni. Nadalje, na cijenu utiču veličina i složenost kompanije.

Iz ovih razloga, troškovi za certifikaciju prema ISO/IEC 20000-1 ne mogu se dati kao paušalni iznos. Bit ćemo sretni da vam damo individualnu ponudu za vašu organizaciju, regulatornu agenciju ili kompaniju.

Prikaži više
Prikaži manje
Business2.png
Loading...

Šta možete očekivati od nas

 • Dugogodišnje iskustvo u certificiranju ISO 20000-1
 • Uvid koji dodaje vrijednost u upravljanju vašim uslugama
 • Auditori sa iskustvom u industriji i stručnjaci iz oblasti
 • Međunarodno prihvaćeni certifikati
 • Lična, glatka podrška naših stručnjaka - u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu
 • Pojedinačne ponude sa fleksibilnim uslovima ugovora i bez skrivenih troškova
 • Smisleni audit izvještaji uključujući preporuke za djelovanje
Prikaži više
Prikaži manje
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Bit će nam drago da Vam pružimo prilagođenu ponudu za ISO 20000-1 certifikaciju.