Kriminal u teretnom prometu jedan je od najvećih izazova u lancu nabavke za proizvođače visokovrijednih proizvoda visokog rizika, kao i njihove pružatelje logističkih usluga. Svake godine samo u Evropi u tranzitu nestane robe u vrijednosti od 8 do 10 milijardi eura. Da bi se isplatilo, dobro organizirani kriminalci fokusiraju se na brendirane proizvode i robu visoke vrijednosti. Mete ovakvih napada su, na primjer, kamioni, ali i skladišta i teretna dvorišta. Koje mogućnosti potencijalno pogođene strane imaju sa TAPA standardima da se suprotstave ovim aktivnostima?

Loading...

Danas se pljačke teretnih vozila uglavnom vrše po komisiji. Glavni faktor rizika ovdje su ljudska bića. Gotovo sve velike pljačke su zasnovane na povlaštenim informacijama. Zato je međunarodno udruženje TAPA postavilo sebi zadatak da značajno smanji ovakve gubitke u lancu nabavke.

 

Šta je TAPA?

TAPA (Udruženje za zaštitu transportovane imovine) je jedinstveno međunarodno udruženje za poboljšanu sigurnost lanca nabavke. Sa više od 600 članova, TAPA objedinjuje mnoge od vodećih svjetskih proizvođača brendova, kao i njihove logističke i transportne kompanije. Ukupan godišnji promet iznosi više od 900 milijardi dolara.

Članovi TAPA-e uključuju međunarodne kompanije u tehnološkoj, farmaceutskoj, automobilskoj, industriji odjeće, obuće, kozmetike, higijene, hrane, pića, namještaja, aparata i metala, kao i njihove logističke partnere.

 

TAPA Standardi - Prepoznatljivi širom svijeta

TAPA je razvila globalno priznate standarde za sigurnost robe visoke vrijednosti unutar lanca nabavke. Ova tri standarda su zasnovana na sistematskom pristupu zasnovanom na riziku sa holističkim pogledom na lanac nabavke. Njihove ključne karakteristike su:

  • najsavremenije sigurnosne procedure i tehnologije
  • intenzivna obuka i podizanje svijesti
  • mjerenje
  • bliska saradnja sa vlastima
  • rana identifikacija sigurnosnih rizika
  • provođenje sigurnosnih mjera
  • kontinuirani razvoj sigurnosnih standarda

Posebno efikasan alat je takozvana "Služba za informacije o incidentima (IIS)". Ova usluga kontinuirano prikuplja podatke o incidentima i čini ih dostupnim članovima. Korištenjem najnovijih informacija o kriminalu tereta, mogu se izbjeći opasne lokacije, roba se može zaštititi tokom transporta, a ukradena roba se može prijaviti i locirati.

"Statistike pokazuju da članice TAPA-e - u poređenju sa drugim kompanijama - mjerljivo smanjuju napade i teretni kriminal. U prosjeku, za 48%"

Tri TAPA sigurnosna standarda

Sigurnost u transportu i logistici sa TAPA FSR, TAPA TSR i TAPA PSR.

U razvoju ovog standarda, TAPA je prepoznala velike razlike u načinu na koji se usluge skladištenja pružaju globalno, regionalno, pa čak i unutar organizacije. FSR-ovi se mogu primijeniti na sve ili dio usluga koje pruža pružalac logističkih usluga. Ovisno o složenosti i veličini lanca nabavke, usklađenost sa TAPA standardima može postići jedan pružatelj logističkih usluga ili više pružatelja usluga i kvalifikovanih podizvođača. Certifikacija prema TAPA je moguća i za pojedinačne lokacije i za više lokacija u mreži.

Za više informacija o ovom standardu, pogledajte naš info list.

Tri TAPA standarda sigurnosti

Sigurnost u transportu i logistici sa TAPA FSR, TAPA TSR i TAPA PSR.

Saznajte više o TAPA

TSR - Sigurnosni zahtjevi za transport

Zahtjevi za sigurnost kamiona (TSR) fokusiraju se isključivo na cestovni transport. TSR predstavljaju minimalne standarde za transport proizvoda cestom unutar lanca nabavke.

TSR smjernice se mogu primijeniti na sljedeće:

  • Teret koji se mora transportovati u skladu sa zahtjevima TAPA TSR.
  • Iznajmljena ili vlasnička vozila, prikolice ili kontejneri koji se koriste za prevoz tereta na jednom ili više segmenata puta.
  • Vozila, prikolice ili kontejneri kojima upravlja kompanija ili podugovaratelji koji se koriste za prijevoz tereta na jednom ili više segmenata ceste.

Ključne prednosti TAPA TSR certifikacije su implementacija sigurnosnih mjera kroz pristup zasnovan na riziku i povezano sistematsko smanjenje rizika od odgovornosti.

Oba gore navedena standarda su revidirana kako bi uključila nove mogućnosti. Revidirani Zahtjevi za sigurnost postrojenja (FSR 2020) i Zahtjevi za sigurnost kamiona (TSR 2020) stupili su na snagu 1. jula 2020.

Za više informacija o ovom standardu, pogledajte naš info list.

Za više sigurnosti u lancu nabavke

TAPA standardi su dobar izbor kada je u pitanju veća sigurnost tereta. Bili bismo sretni da u zajedničkoj diskusiji razjasnimo napore za certifikaciju koje biste trebali očekivati.

KONTAKTIRAJTE NAS.
Bez obaveza i besplatno.

Pošaljite upit

PSR - Sigurnosni zahtjevi za parkiranje

TAPA je 2018. godine objavila Zahtjeve za sigurnost parkiranja (PSR). Cilj je suzbijanje sve većeg broja krađa tereta na neosiguranim parkiralištima i postizanje veće sigurnosti tereta.

Za dodatne informacije o standardu, molimo pogledajte naš info list.

Roba koja miruje je rizična roba!

Thorsten Neumann CEO i Predsjednik TAPA EMEA

Nadalje, namjera je povećati broj sigurnih parking mjesta. Ovo je jedini način zaštite robe, vozila i vozača. Koristeći Online siguran parking alat, članovi mogu identificirati sigurne i certificirane lokacije i na osnovu toga odrediti transportnu rutu duž najbližih PSR parking mjesta.

 

Četiri pitanja za Thorsten Neumann

Intervju sa TAPA EMEA CEO i Predsjednikom Thorsten Neumann.

Loading...

G. Neumann, revidirani standardi TSR i FSR stupili su na snagu sredinom 2020. godine. Koje su glavne prednosti i mogućnosti koje nude kompanijama i njihovim kupcima?

Neumann: Svake tri godine, naše FSR i TSR standarde temeljno revidira globalni tim od više od 400 stručnjaka na osnovu najnovijih tehnologija i podataka o rizicima naše službe za informacije o incidentima (IIS). Takozvani kontrolni odbor zatim pregledava ove standarde kako bi eliminisao sve manje greške, ali i nepreciznosti. Ravnoteža između tehnologije i ljudi važna je u svim našim standardima, tako da su definisane procedure, obuka i politike i dalje od suštinskog značaja uz tehnologije kada je u pitanju smanjenje rizika u lancu nabavke.
Revidirani FSR standard sada omogućava organizacijama sa više lokacija da ih kombinuju u okviru jednog TAPA certifikata u onome što je poznato kao certifikacija više lokacija. Novi TSR standard sada također uzima u obzir isporuke na posljednjoj milji kombijima, kao i cestovni transport pomorskih kontejnera i multimodalni transport. Bilo nam je važno da i ove oblasti lanca nabavke pokrijemo našim standardima. 

U međuvremenu, moguće je i da operateri za parkiranje kamiona budu certificirani u skladu sa zahtjevima za sigurnost parkiranja 2018. Kakvu ulogu imaju sigurni parking u lancu nabavke i kako vidite trenutni razvoj u vašem regionu?

Sigurno parkiranje igra značajnu ulogu u lancu nabavke. Većina pljački se dešava kada se kamion zaustavi. Nije uzalud što kažemo "roba koja miruje je roba u opasnosti". TAPA je godinama aktivna u ovoj oblasti. Trenutno pokušavamo da dobijemo uzajamno priznanje standardom Evropske komisije SSTPA (Studija o sigurnim i sigurnim parking mestima za kamione).
Naš PSR program je bio veoma dobro prihvaćen u prošlosti. Međutim, zbog niskih marži za parking mjesta, operaterima parkinga trenutno nije lako primijeniti odgovarajuće mjere sigurnosti u skladu sa PSR standardom. U skladu s tim, formirani su timovi tzv. ambasadora u pojedinim regijama kako bi operateri parkinga bili svjesni važnosti ovog sigurnosnog standarda za naše članove. Putem Službe za informacije o incidentima (ISS) kao i sigurnog parkinga. Place Tool, članovi TAPA-e su obaviješteni gdje se nalaze odgovarajuća sigurnosna parking mjesta.

Kakvu vezu vidite između trenutnog porasta krađe tereta i trenutne globalne pandemije?

Lanac nabavke je ostao relativno stabilan posljednjih godina. Međutim, pandemija se dosta promijenila. U nekim slučajevima uspostavljene su granične kontrole i blokade na putevima, aerodromi i luke su se suočili s blokadom, a mnogi mali aerodromi uopštee nisu otvoreni. Kao rezultat toga, veliki aerodromi su se suočili sa povećanim količinama tereta, što je dovelo do promjene rizika i povećanja krađe tereta. Nadalje, zbog ekonomske štete s popratnim povećanjem nezaposlenosti u nekim dijelovima Evrope, porasla je prihvatljivost kriminala.

Distribucija vakcina će logističkim kompanijama postaviti velike izazove. Farmaceutski proizvodi su također uvijek iznova bili meta organizovanog kriminala u prošlosti. Gdje vidite najveće izazove u pogledu sigurnosti lanca nabave i kakav doprinos mogu dati organizacije certificirane prema TAPA standardima?

Sa moje tačke gledišta, distribucija vakcina je najveći izazov u historiji logistike. Nikada nije postojao toliki obim grupe proizvoda koji se mora transportovati širom svijeta u tako kratkom vremenu. Vakcina je, sa svojom visokom robnom vrijednošću, vrlo privlačna za organizirani kriminal zbog visoke marže koja se može postići na crnom tržištu. Svima mora biti jasno da će kamion sa vakcinom Covid19 vrijediti nekoliko miliona eura.
Primjenom naših standarda, organizacije mogu smanjiti rizik koliko god je to moguće. One kompanije koje su efikasno implementirale naše standarde smanjile su svoje gubitke za čak 80 posto. To nam je pokazalo naše iskustvo u posljednjih 20 godina. Uspjeh koji govori sam za sebe!

Hvala vam puno, gospodine Neumann, na zanimljivom intervjuu! 


TAPA - standardi i šta DQS može uraditi za vas

DQS je odobren od strane TAPA kao "Nezavisno audit tijelo" (IAB) za obavljanje audita i certificiranja u skladu sa FSR, TSR i PSR standardima. U certifikacijskom auditu, oblasti od značaja za sigurnost se vrednuju prema jasnim kriterijima. Ako vaša organizacija ispunjava sve zahtjeve, dobit će certifikat od DQS-a s rokom važenja od 3 godine. Izdati certifikati su registrovani kod TAPA sa brojem za praćenje kako bi se osigurala sljedivost i transparentnost.

audits-dqs-audit wuerfel nebeneinander auf tisch
Loading...

Opcije za TAPA certifikaciju

Imate li bilo kakvih pitanja? Kontaktirajte nas.

Rado ćemo vas informisati o različitim standardima, trudu i postupku certificiranja - bez obaveza i besplatno.

Kao jedan od vodećih certifikatora sistema upravljanja i procesa širom svijeta, pratimo trenutne izazove na transportnom tržištu i nudimo rješenja za sve sektore logistike. Akreditacije i odobrenja za sve važne standarde predstavljaju kompetentnost i pouzdanost širom svijeta. Pored klasičnih standarda sistema upravljanja kao npr ISO 9001 (kvalitet), ISO 14001 (okolina) ili ISO 50001 (energija), fokus je, između ostalog, na različitim standardima za logističku industriju, također u kombinaciji. Na primjer, auditi u skladu sa GDP Direktivom, Kvalifikovani prevoznik, TAPA ili SQAS za transport hemijskih proizvoda.

 

DQS: Simply leveraging Quality.

Više od 2.500 auditora radi za DQS širom svijeta. Svi dijele isto razumijevanje i nivo ambicija, i impresioniraju svojim dugogodišnjim praktičnim iskustvom i društvenim i metodološkim vještinama. Zbog značajnog opsega primjene, DQS striktno osigurava da se u procesu certifikacije koriste samo auditori s iskustvom u industriji i odobreni od strane TAPA-e.

Ako imate bilo kakva pitanja autoru, sadržaju ili našim uslugama, slobodno nam pošaljite e-mail.

Autor
Andreas Voelkerding

Ekspert i menadžer projekta u DQS-u za sektor transporta i logistike. Andreas Voelkerding je odgovoran za brojne standarde specifične za industriju, uključujući TAPA FSR/TSR/PSR, GDP i TfS. Kao auditor, njegovo dugogodišnje iskustvo je traženo i na nacionalnom i međunarodnom nivou, posebno u logistici, zračnom i pomorskom transportu.

Loading...