Evo priče koja već nekoliko mjeseci zaokuplja stručnjake za ljudska prava i njemačke vlasti: Kada su vozači jedne poljske logističke kompanije štrajkovali zbog neplaćanja, otkrili su imena kompanija koje su koristile usluge njihovog poslodavca. Od tada, njemački savezni ured za ekonomska pitanja i kontrolu izvoza istražuje da li su kompanije koje su koristile usluge prijevoznika ispunile svoju dužnost brige. U ovom članku ćemo istražiti što kompanije u drugim zemljama mogu naučiti iz ovog slučaja kako bi smanjile rizike usklađenosti.

Počnimo sa kratkim rezimeom činjenica, kako su naširoko izvještavali njemački mediji: Vozači iz poljske logističke kompanije već sedmicama štrajkuju u servisnoj stanici na autoputu Gräfenhausen jer nisu bili plaćeni. U avgustu 2023. godine vozači su otkrili imena kompanija koje su navodno naručile transport od eksploatatorske kompanije. Nakon izbijanja priče, Hubertus Heil, ministar za rad i socijalna pitanja, ne samo da je objavio rat logističkoj kompaniji, već je pozvao i kompanije koje su pogođene njemačkim Zakonom o lancu snabdijevanja da "ispune svoje obaveze kada biraju svoje transportne kompanije." Od tada, Federalni ured za ekonomske poslove i kontrolu izvoza, odgovoran za praćenje i primjenu Zakona o lancu snabdijevanja, ispituje 58 kompanija kako bi utvrdio da li su ispunjeni zahtjevi dubinske analize prilikom odabira njihovih pružatelja usluga transporta.

Iako ostaje da se vidi ishod istrage, sama poruka je jasna: kompanije koje su pogođene zakonima o dubinskoj analizi o ljudskim pravima moraju uključiti izbor i upravljanje pružaocima usluga transporta u svoju dubinsku analizu ljudskih prava. I iako je ovaj konkretan slučaj nastao u Njemačkoj, saznanja su relevantna za sve druge kompanije koje su pogođene propisom dubinske analize u lancu nabavke, bez obzira na državu.

 

Dubinska analiza o ljudskim pravima i pružaoci usluga transporta: Treba li uzeti u obzir pružatelje prijevoza u procjeni rizika?

Intuitivno, mnoge kompanije se fokusiraju na dobavljače sirovina kada procjenjuju rizike. Nasuprot tome, dobavljači usluga se ne provjeravaju ili ne provjeravaju istim intenzitetom. Ova tendencija je pojačana činjenicom da mnoge kompanije daju prioritet procjenama dobavljača prema potrošnji. Međutim, ove razlike nemaju pravnu osnovu i ne oslobađaju kompanije njihovih obaveza dubinske analize. Čak i ad-hoc odnosi dobavljač-kupac, kao u slučaju ugovora dodijeljenih na platformama za razmjenu tereta, također predstavljaju odnos dobavljača i pokreću obaveze dubinske analize. U slučaju njemačkog Zakona o lancu snabdijevanja, ovo tumačenje je potvrdila nadzorna agencija u ovom webinaru od strane IntegrityNext i VerkehrsRundschau.

Iz tog razloga se preporučuje da se najmanje jednom godišnje provede odgovarajuća analiza rizika u kojoj se procjenjuju rizici za ljudska prava i okolinu kod pružatelja usluga transporta.

 

Nakon procjene rizika: Auditi kao kontrolna mjera zasnovana na riziku

Regulativa o dubinskoj pažnji lanca snabdijevanja obično zahtijeva od pogođenih kompanija da sa svojim dobavljačima primjene mjere kontrole zasnovane na riziku. U slučaju njemačkog Zakona o lancu snabdijevanja, on ne precizira vrstu kontrolnih mjera. Umjesto toga, na samim kompanijama je da odluče koje su mjere kontrole prikladne.

U određenim slučajevima, posjeta na licu mjesta ili audit dobavljača mogu biti jedino sredstvo za ispunjenje obaveze za provođenje mjera kontrole zasnovane na riziku. Ovo se posebno odnosi na procjenu zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na sve rizike gdje su razgovori sa radnicima neophodni. Obje tačke se općenito primjenjuju na procjenu pružatelja drumskog transporta: stvarni uslovi rada ne mogu se procijeniti samo na osnovu pregleda dokumenata ili upitnika.

 

Koji standardi se mogu koristiti za audit pružalaca drumskog transporta?

Regulativa o dubinskoj analizi u vezi sa ljudskim pravima obično priznaje da certifikati i auditi mogu poslužiti kao važan dokaz za ispunjavanje obaveza dubinske analize, pod uslovom da dokazano ispunjavaju zakonske zahtjeve dubinske analize, čak i da ne predstavljaju sigurno utočište. Standardi i protokoli audita kao što je SA 8000, Sedex SMETA, RBA, FSSC 24000 i Zajedno za održivost pokrivaju relevantne teme, sa nekoliko ili bez izuzetaka.

Ako nisu dostupni pouzdani rezultati audita i/ili certifikati, kompanije mogu same izvršiti audite ili povjeriti trećoj strani da to učine. Kako su mnogi društveni standardi dizajnirani za proizvodne pogone, preporučujemo korištenje kriterija audita specifičnih za industriju. Ovo je jedini način da se osigura da auditor(i) uzmu u obzir specifičnosti sektora drumskog saobraćaja. To uključuje, između ostalog

  • Zakonski propisi o vremenu vožnje i odmoru
  • Pristup odgovarajućem i rodno primjerenom smještaju s adekvatnim prostorima za spavanje i sanitarnim čvorovima
  • Zdravlje i sigurnost na radu u radionicama i skladištima vozila u vlasništvu kompanije
  • Rad sa podizvođačima i prenošenje relevantnih kodeksa ponašanja
  • Isplata dnevnica
  • Rješavanje jezičnih barijera; svijest vozača o njihovim pravima u visoko međunarodnom radnom okruženju
  • Etičko zapošljavanje vozača od strane agencija za zapošljavanje
  • ... i još mnogo toga

 

Auditi pružalaca usluga drumskog saobraćaja: tema za stručnjake

Iz gornje liste je jasno da auditi u sektoru transporta nisu isto što i auditi u proizvodnom okruženju. Neophodno je da auditori budu upoznati sa zakonskom regulativom i specifičnostima transportnog sektora. Pored toga, auditorima je potrebno detaljno poznavanje kriterija audita, zakona o radu, ugovora i konvencija o zaštiti životne sredine i ljudskih prava, zaštite na radu, uticaja na životnu sredinu, sistema platnog spiska, raznolikosti i nediskriminacije, kao i meke vještine za provođenje efektivnih intervjua sa zaposlenima.

U obrazloženju Zakona o lancu snabdijevanja (vidi Bundestag Drucksache 19/28649, str. 44 i str. 48) izričito se pominje da se angažovanje trećih strana treba uzeti u obzir i za procjenu rizika i za provedbu mjera kontrole. Posebno bi trebalo da budu uključene treće strane ako kompanija nema relevantnu ekspertizu i stoga je uključivanje eksternog znanja neophodno i razumno. Korištenje nezavisne treće strane također jača kredibilitet rezultata audita.

Procjena provajdera drumskog transporta - Kako vas DQS može podržati

Da li je vaš proces praćenja dobavljača drumskog transporta u skladu sa propisima o dubinskoj analizi lanca snabdijevanja? Sa specijaliziranim auditorima širom svijeta, DQS je spreman pomoći vam da minimizirate rizik usklađenosti i spriječite oštećenje reputacije.

Saznajte više
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...