Zaštita zdravlja i sigurnost na radu u BiH

Želite li svojoj organizaciji omogućiti da prepozna, minimizira i, u najboljem slučaju, izbjegne rizike u pogledu nesreća i štetnih posljedica po zdravlje vlastitih zaposlenika? Odgovarajuća osnova za to je certificirani sistem upravljanja u skladu sa standardom ISO 45001. Međunarodni standard unaprjeđuje vaš sistem i dodjeljuje zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu status strateški važnog područja upravljanja.

Opredjeljenje za najbolju moguću zaštitu na radu

Uštede troškova smanjenjem rizika

Poboljšana slika vaše organizacije

Pravna sigurnost zbog usklađenosti sa svim zahtjevima u BiH

Business10.png
Loading...

Šta je ISO 45001?

ISO 45001 je međunarodno priznat standard za primjenu učinkovitog sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu (OHS). Standard pomaže firmama u Bosni i Hercegovini da identificiraju rizike za zaposlenike koji rezultiraju štetnim posljedicama po zdravlje, nesrećama i ozljedama na radu te da ih spriječe korištenjem preventivnih mjera. Firme mogu biti certificirane prema ISO 45001.

Cilj standarda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu je uspostaviti transparentne i učinkovite procese koji dovode do visokog nivoa sigurnosti za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu. Glavni zahtjevi uključuju politiku zaštite na radu, savjetovanje i učestvovanje zaposlenika, identifikaciju opasnosti i procjenu rizika, kao i upravljanje rizikom. Osim toga, fokus je na pravnim temama koje se odnose na zdravlje i sigurnost pri radu. Standard ISO 45001 je kompatibilan sa zahtjevima Zakona o zaštiti na radu u Bosni i Hercegovini, te sa certifikacijom postižete ujedno i pravnu sigurnost po pitanju ispunjavanja primjenjivih zakonskih propisa.

ISO 45001:2018 objavljen je 12. marta 2018. godine kao zamjena za britanski standard BS OHSAS 18001 (Zdravlje i sigurnost na radu). Standard BS OHSAS 18001 konačno je zamijenjen standardom ISO 45001 krajem septembra 2021. godine te se više ne koristi, a certifikati izdani prema tom standardu više nisu valjani. 

Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Kome je namijenjena ISO 45001 certifikacija u BiH?

Standard ISO 45001 mogu koristiti firme i organizacije svih veličina i iz svih industrijskih sektora u Bosni i Hercegovini. Stoga čak i male organizacije, javna tijela ili jedinice lokalne samouprave mogu imati koristi od primjene zahtjeva standarda. Zdravlje i sigurnost na radu utječu na svakog pojedinog zaposlenika u firmi. Usklađivanjem sa zahtjevima standarda ISO 45001 firme ili organizacije osiguravaju pouzdanu sigurnost na radnom mjestu. 

Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti pri radu prema ISO 45001 slijedi osnovnu strukturu ostalih važnih standarda za sisteme upravljanja, tzv. strukturu visokog nivoa (HLS - High Level Structure). To ISO 45001 čini kompatibilnim sa na primjer ISO 9001 (kvalitet) i ISO 14001 (okolina) i prikladnim za primjenu unutar integrisanog sistema upravljanja.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Zašto ISO 45001 certifikat ima smisla?

Neke zemlje već imaju vrlo stroge zakone o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Certifikacija prema ISO 45001:2018 pomaže vašoj firmi ili organizaciji da zakonske zahtjeve po pitanju sigurnosti na radu u Bosni i Hercegovini integriše u svoje interne procese. To rezultira mnogim prednostima:

 • Otkrivanje nedostataka u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu
  Sistem upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHS) prema ISO 45001 pomaže vam da kontinuirano i učinkovito otkrivate i uklanjate nedostatke u postojećem sistemu. Certifikacija tako pomaže u sprječavanju nesreća na radu ili sigurnosnih incidenata.
 • Osnaživanje zdravlja i motivacije zaposlenika 
  Zahvaljujući strukturiranom sistemu upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, zdravlje firme može se značajno poboljšati. Na taj se način smanjuje fizički i psihički stres, što dovodi do veće motivacije i smanjene odsutnosti s rada. 
 • Veća pravna sigurnost 
  Glavni problem usklađenosti također utječe na zdravlje i sigurnost. Stjecanjem ISO 45001 certifikata firme jačaju svoju pravnu sigurnost u vezi usklađenosti sa zakonskim propisima po pitanju zaštite na radu u Bosni i Hercegovini, ali i ostalim državama u kojima djeluje. Kombinira se zaštita zdravlja i sigurnosti na radu sa usklađenošću te se na taj način smanjuje rizik odgovornosti i opasnost od visokih posljedičnih troškova. 
 • Konkurentske prednosti
  Firme certificirane prema ISO 45001 privlačne su zaposlenicima. To je zato što ove firme pokazuju da su im zaštita zdravlja i sigurnosti pri radu važni. Certifikacijom također jamče usklađenost sa važnim standardima i zahtjevima. Pogotovo u vrijeme velikog nedostatka kvalificiranih radnika, ISO 45001 certifikat vam kao poslodavcu daje prednost u konkurenciji za kvalificirane radnike. 
 • Ušteda i veća produktivnost
  Strukturirano upravljanje zdravljem značajno smanjuje bolovanja. Na taj način firme ne samo da štede novac, već postižu i dosljedno visok nivo produktivnosti uz manje prekida u poslovanju. 
 • Poboljšana svijest o sigurnosti među zaposlenicima
  Certifikacija prema ISO 45001 podiže svijest zaposlenika o pitanjima zdravlja i sigurnosti. Standard zahtijeva aktivno sudjelovanje svih zaposlenika u svojoj radnoj okolini. Oni sami utječu na održivo upravljanje sigurnošću na radu. 
 • Integracija u postojeći sistem upravljanja 
  ISO 45001 temelji se na osnovnoj strukturi svih modernih sistema upravljanja tzv. strukturi visokog nivoa. To znači da se upravljanje zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu može integrisati u postojeći sistem upravljanja, na primjer u sistem prema ISO 9001 ili ISO 14001
Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Koji su koraci u ISO 45001 certifikaciji u BiH?

Kada se firme prijave za ISO 45001 certifikaciju u DQS BiH, prolaze kroz višestepeni proces certifikacije. Ako je certificirani sistem upravljanja već uspostavljen, proces se može skratiti.

U prvom koraku s nama razgovarate o vašoj firmi, vašim zahtjevima za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu te ciljevima ISO 45001 certifikacije. Na temelju toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Nakon sklapanja ugovora pripremamo certifikacijski audit. Kako bi se postigao visok stepen pouzdanosti planiranja, to obično zahtijeva krugove koordinacije za rasporede i provedbu na licu mjesta. Ako želite, možemo za Vas provesti predaudit. To nam omogućuje identificiranje važnih polaznih tačaka kako bi se certifikacija mogla provesti još jasnije i usmjerenije. Obje usluge nisu obavezne.

Sam certifikacijski audit odvija se u dvije faze: U fazi 1 (analiza sistema) analiziramo vaš sistem upravljanja na licu mjesta i ocjenjujemo ga. U fazi 2 (audit sistema) audit se odvija na licu mjesta. Naši auditori, između ostalog, ispituju je li vaš sistem upravljanja usklađen sa standardom i identificiraju prilike za poboljšanje. Rezultati se prezentiraju na završnom sastanku. Po potrebi se dogovaraju akcijski planovi.

U sklopu sveobuhvatne evaluacije sistema izrađujemo pisani izvještaj. Ako je vaša firma ispunila sve zahtjeve standarda, dobit ćete ISO 45001 certifikat.

Nakon uspješne certifikacije provodimo godišnje nadzorne audite kako bismo osigurali da vaša firma i dalje ispunjava sve ključne kriterije ISO 45001. To pruža stručnu podršku za stalno poboljšavanje vašeg sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu

Certifikat prema ISO 45001 vrijedi tri godine. Recertifikacija se odvija pravovremeno prije isteka certifikata kako bi se osigurala kontinuirana usklađenost sa zahtjevima standarda. Ako su uslovi ispunjeni, izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISO 45001 certifikacija u BiH?

Cijena certifikacije prema ISO 45001 u Bosni i Hercegovini ovisi o brojnim faktorima. Na primjer, ima li vaša firma već certificirani ISO sistem upravljanja. Osim toga, na cijenu će utjecati i veličina vaše firme, kao i složenost sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu.

Stoga se trošak ISO 45001 certifikacije određuje pojedinačno za svakog kupca. Kontaktirajte nas - rado ćemo izraditi pouzdanu ponudu za vas - individualno prilagođenu vašoj firmi.

Prikaži više
Prikaži manje
Business2.png
Loading...

Zašto DQS BiH?

 • Više od 35 godina iskustva globalno i 20 godina iskustva u Bosni i Hercegovini u certificiranju sistema upravljanja i procesa
 • Vrijedna analiza vašeg sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu
 • Auditori sa praktičnim iskustvom u industriji i visokim nivoom stručnog znanja u Bosni i Hercegovini
 • Međunarodno priznati akreditirani certifikati
 • Lična podrška naših stručnjaka - u Bosni i Hercegovini, regionalno i globalno
 • Prilagođene ponude sa fleksibilnim rokovima ugovora bez skrivenih troškova
Prikaži više
Prikaži manje
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam poslati prilagođenu ponudu za ISO 45001 certifikaciju.

OHSAS sistem upravljanja prema ISO 45001

Više o tome šta je to profesionalni sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, kome se isplati certifikacija i koje zahtjeve treba da ispunite, saznajte u ovom blog postu Altana Dayankac, menadžera programa DQS grupe za i.a. ISO 45001.

DQS blog