Dôležitá zmena a doplnenie 31 prílohy SL systémov riadenia noriem pre manažérske systémy

Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO) a Medzinárodné akreditačné fórum (IAF) vydali spoločné vyhlásenie týkajúce sa zmeny a doplnenia 31 existujúcich noriem systému manažérstva. V súlade s Londýnskou deklaráciou ISO o klimatických zmenách sa v najnovších zmenách vyžaduje, aby spoločnosti pri analýze organizačného kontextu a požiadaviek zainteresovaných strán zhodnotili význam rizík súvisiacich so zmenou klímy.

Aktualizáciou noriem systémov manažérstva, ako sú ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 a ISO 45001, organizácia ISO opätovne potvrdila svoje odhodlanie riešiť problematiku zmeny klímy. Je to v súlade s celosvetovou snahou o udržateľnosť a zdôrazňuje to rastúcu environmentálnu zodpovednosť priemyslu.

Tieto zmeny a doplnenia budú začlenené aj do všetkých pripravovaných alebo revidovaných noriem.

Aké sú zmeny - aké sú požiadavky?

Zmena a doplnenie je zahrnuté v kapitole 4 harmonizovanej štruktúry (dodatok 2 prílohy SL v konsolidovanom doplnku ISO/IEC Smernice časť 1):

1. Prvou zmenou a doplnením je doplnenie vety, v ktorej sa vyžaduje, aby organizácia určila, či je zmena klímy relevantnou otázkou v rámci pochopenia organizácie a jej kontextu. (4.1).
  2. Druhou zmenou a doplnením je doplnenie vety, ktorá potvrdzuje, že pri pochopení potrieb a očakávaní zainteresovaných strán (4.2) môžu mať príslušné zainteresované strany požiadavky týkajúce sa zmeny klímy.

Pochopenie kontextu organizácie a potrieb a očakávaní zainteresovaných strán sa už vyžaduje a vysvetľuje v kapitole 4 harmonizovanej štruktúry normy ISO. Ďalším potrebným krokom je zabezpečiť, aby sa počas tejto analýzy dôsledne zohľadňovala zmena klímy.

Hoci primárny účel požiadaviek v bodoch 4.1 a 4.2 zostáva rovnaký, dodatky teraz zaručujú, že "zmena klímy" je zohľadnená v systéme manažérstva ako významný externý faktor pre organizácie.

Aké dôsledky to má pre certifikovanú organizáciu?

Certifikované organizácie by mali zabezpečiť, aby sa otázky zmeny klímy posudzovali "v kontexte efektívnosti systému manažérstva popri všetkých ostatných otázkach", ako uvádzajú ISO a IAF vo svojom spoločnom komuniké. Súčasťou zámeru zmien je, "aby sa táto dôležitá téma neprehliadala, ale aby ju všetky organizácie zohľadňovali pri navrhovaní a zavádzaní systému manažérstva".

Určenie relevantnosti zmeny klímy medzi ostatnými faktormi je nevyhnutné, a ak sa považuje za relevantnú, mala by byť zahrnutá do hodnotenia rizík v rámci noriem systému manažérstva.

Ak organizácia prevádzkuje viacero systémov manažérstva (napr. manažérstvo kvality a manažérstvo bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci), musí zabezpečiť, aby sa zmena klímy zohľadnila v rámci každej platnej normy.

Zmena klímy môže mať na každý typ systému riadenia iný vplyv. Napríklad jej vplyv na systém manažérstva kvality sa môže výrazne líšiť od jej vplyvu na systém manažérstva bezpečnosti a ochrany zdravia.

Úvahy a príklady:

Toto je výber príkladov, hoci nie sú vyčerpávajúce, faktorov, ktoré môžu ovplyvniť váš systém (systémy) riadenia.

Klimatické zmeny môžu mať vplyv na prevádzkové podmienky a úpravy, napríklad zvyšujúce sa teploty ovplyvňujú pracovné podmienky a účinnosť zariadení. Niektoré odvetvia, ako napríklad poľnohospodárstvo, stavebníctvo a rybolov, môžu potrebovať prispôsobiť svoje pracovné prostredie v dôsledku zmeny klimatických podmienok. To by mohlo viesť k novým bezpečnostným výzvam v dôsledku zmien počasia a podmienok prostredia. Okrem toho môžu klimatické zmeny ovplyvniť účinnosť a bezpečnosť skladovania a prepravy potravín. Extrémne poveternostné javy, ako sú záplavy, hurikány a suchá, môžu spôsobiť narušenia tým, že poškodia výrobné zariadenia, narušia dodávateľské reťazce a ovplyvnia organizácie poskytujúce služby. Zmeny klímy môžu ovplyvniť zdroje a viesť k nedostatku surovín, čo má vplyv najmä na odvetvia náročné na vodu, ktoré sú závislé od špecifických prírodných zdrojov. Zmeny klímy môžu ovplyvniť dostupnosť, distribúciu a kvalitu vody, čo má vplyv na celkovú dostupnosť prírodných zdrojov.

Zmena klímy môže zmeniť výrobu, spracovanie a prepravu surovín, čo vedie k posunom v globálnom dodávateľskom reťazci. V dôsledku toho môžu organizácie potrebovať hľadať nových dodávateľov alebo zodpovedajúcim spôsobom prispôsobiť svoje logistické stratégie. Zmena klímy môže mať vplyv na zdravie a bezpečnosť zamestnancov, najmä v odvetviach služieb s prevádzkami náročnými na pobyt vonku alebo cestovanie. Okrem toho môže vyvolať zmeny na trhoch práce, čo si vyžiada nové zručnosti na orientáciu vo vyvíjajúcich sa obchodných podmienkach.

Keďže vlády na celom svete presadzujú prísnejšie predpisy na riešenie klimatických zmien, certifikované organizácie sa musia prispôsobiť, aby zabezpečili ich dodržiavanie. To môže zahŕňať prísnejšie emisné limity, rozšírené povinnosti podávania správ a potenciálne zapojenie do programov obchodovania s emisiami. Výrobcovia sa musia prispôsobiť týmto predpisom, pričom im vzniknú značné náklady na modernizáciu zariadení, procesov a postupov, aby spĺňali nové normy.

Vplyv na certifikačné orgány

Ako certifikačný orgán sme v DQS upravili naše postupy auditu tak, aby sme kládli dôraz na faktory súvisiace so zmenou klímy. Naši audítori budú overovať, či sa organizácie zaoberali zmenou klímy a začlenili ju do svojich cieľov a úsilia o zníženie rizík v súlade s aktualizovanými normami.

Časový harmonogram a implementácia

V súlade s nedávnymi zmenami a doplneniami začleníme do našich auditov aspekty zmeny klímy s okamžitou platnosťou. Keďže si uvedomujeme, že organizácie môžu potrebovať čas na prispôsobenie, audítori budú záležitosti súvisiace so zmenou klímy považovať za šance na zlepšenie v prvom roku po prijatí zmien a doplnení.

Aj keď ISO vykonala zmeny a doplnenia noriem systému manažérstva, nie je potrebné vydávať revidovaný certifikát.

Ktorých noriem sa to týka?

Nedávne zmeny a doplnenia majú vplyv na celkovo 31 existujúcich noriem systému manažérstva podľa prílohy SL, ktorými sú: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 14298:2021, ISO 15378:2017, ISO 16000-40:2019, ISO 18788:2015, ISO 19443:2018, ISO/IEC 19770- 1:2017, ISO/IEC 20000- 1:2018, ISO 21001:2018, ISO 21101:2014, ISO 21401:2018, ISO 22000:2018, ISO 22163:2023, ISO 22163:2023, ISO/IEC 27001:2022, ISO 28000:2022, ISO 29001:2020, ISO 30301:2019, ISO 30401:2018, ISO 34101-1:2019, ISO 35001:2019, ISO 37001:2016, ISO 37101:2016, ISO 37301:2021, ISO 39001:2012, ISO 41001:2018, ISO 44001:2017, ISO 45001:2018, ISO 46001:2019, ISO 50001:2018.

Kompletné vyhlásenie ISO a IAF spolu s úplným zoznamom noriem, ktorých sa to týka, je k dispozícii tu: https://iaf.nu/iaf_system/uploads/documents/Joint_ISO-IAF_Communique_re_Climate_Change_Amds_to_ISO_MSS_Feb_2024_Final.pdf.