Kašnjenja u auditima, ograničenja kretanja ljudi i zdravstveni problemi tokom audita na licu mjesta - COVID-19 je također izazvao značajne probleme za Sedex SMETA društvene audite. Šteta, jer je posebno u vremenima krize praćenje stanja ljudskih prava i zaštita zaposlenih važniji nego ikad. Sada je Sedex lansirao novi audit proizvod koji odgovara na izazove i dodaje vrijednost čak i u svijetu nakon COVID-a: Sedex virtuelne procjene.

Sedex virtuelne procjene pružaju osnovnu funkcionalnost SMETA društvenog audita. Međutim, neki elementi su uklonjeni u opciji virtuelnog audita kako bi se omogućila digitalna isporuka. Alat je razvijen uz konsultacije s nekoliko članova, pridruženim audit kompanijama (AAC) i ključnim sudionicima. Kao pridružena audit kompanija, DQS je bio ključan u njegovom razvoju.

Društveni auditi pružaju uvid u vrlo osjetljive kontekste. Samo upotreba u društvenim auditima će pokazati u kojim tačkama treba ponovo prilagoditi Sedex virtuelnu procjenu. Sedex je svjestan toga i stoga je objavio proizvod kao dio takozvanog pristupa laganog lansiranja. Nalazi će se redovno objavljivati u procesu pregleda mekog lansiranja i proizvod će biti prilagođen u skladu s tim.

Ko može provoditi Sedex virtuelne procjene?

Sedex virtuelna procjena može se koristiti za inicijalne audite, periodične audite i djelimične ili potpune audite praćenja. Međutim, virtuelni audit nije prikladan za sve lokacije. Kada se zatraži audit, odobrena audit firma potvrđuje da lokacija ispunjava utvrđene kriterije i da je kvalifikovana za virtuelni audit. Kriteriji podobnosti uključuju sljedeće ključne zahtjeve:

  • Sva područja lokacije moraju biti praktično dostupna (izuzetak: ako nije moguće koristiti mobilne telefone u bilo kojem dijelu lokacije zbog problema sa izgaranjem ili osjetljivih komercijalnih razloga)
  • Internet konekcija postoji u svim dijelovima lokacije
  • Lokacija je dovoljno zauzeta da omogući auditoru da dobije potpunu sliku o lokaciji i raznolikosti njene radne snage na dan audita

Mora postojati i prilika za grupne intervjue sa zaposlenima. Individualni razgovori nisu uključeni u virtuelni audit radi zaštite pojedinačnih zaposlenih. U slučaju da grupni intervjui nisu mogući (ili ako klijent želi da dobije dublji uvid u radnu stvarnost) Direktni alat izvještavanja radnika mora biti implementiran. Glavna funkcija ove metode je uspostavljanje direktne komunikacije između gradilišta i radnika.

Audit proces

Sedex virtuelna procjena uvijek se održava najavljeno zbog potrebe za pred-auditima i sveobuhvatnijim planiranjem. Pripremna faza za audit je duža jer korištenje komunikacijske i informacione tehnologije mora biti testirano prije audita, a neki pregled dokumenata se dešava prije audita. Ovo nudi prednost da auditori mogu dobiti sliku lokacije prije stvarnog audita.

Kako vam DQS može pomoći

DQS CFS je jedna od odobrenih audit kompanija, poznata kao pridružene audit kompanije (AAC). Kao član Radne grupe Sedex virtuelne procjene, aktivno smo dali doprinos proizvodu i imamo dubinsko znanje i iskustvo u njegovoj implementaciji. DQS ima kvalifikovane auditore širom svijeta koji rado podržavaju vaše projekte.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...