Menadžment sa društvenom odgovornošću

Želite li se posvetiti svojoj društvenoj odgovornosti? Međunarodni standard ISO 26000 je tehnički i metodološki široko zasnovan vodič za razmatranje društvenih zahtjeva za kompanije i organizacije i služi korisniku kao orijentacija za održivi razvoj.

Jasna predanost društvenoj odgovornosti

Jasna transparentnost u najvažnijim poljima djelovanja

Bolje razumijevanje vaših sudionika i njihovih zahtjeva

Dobra osnova za proširenje kroz standarde koji se mogu potvrditi

Beschreibung Standard/Regelwerk
Loading...

Zašto ISO 26000? Informacije o smjernicama

Međunarodno važeći ISO 26000 koji se ne certificira služi kao orijentacija i smjernica za kompaniju ili organizaciju u Bosni i Hercegovini ako želite da uskladite svoj sistem upravljanja sa mogućnostima djelovanja društvene odgovornosti (CSR/Corporate Social Responsibility) i odgovarajućim standardima održivosti.

Smjernice sažimaju najvažnije principe, prakse, ključne teme i polja djelovanja društvene odgovornosti, naglašavajući zahtjeve vrlo različitih sudionika kao što su kupci, investitori, vlade ili udruženja.

Korporativna društvena odgovornost (CSR) efektivno implementirana omogućava ispravnu radnu praksu, odgovornu upotrebu resursa i pravedne uslove u lancu nabavke. Međutim, ISO 26000 nije standard za sistem upravljanja i nije uporediv sa drugim standardima upravljanja kao što je ISO 14001.

Smjernice su objavljene kao ISO 26000:2010 u novembru 2010. i dostupne su na web stranici ISO-a. Nisu namijenjene niti pogodne za certifikaciju ili pravne primjene. Sve tvrdnje za certifikaciju prema ISO 26000 suprotne su namjeri i svrsi ovog međunarodnog standarda.

Prikaži više
Prikaži manje
Zielgruppe
Loading...

Za koje su kompanije u BiH relevantne smjernice ISO 26000?

ISO 26000 se ne odnosi samo na čisto komercijalna preduzeća, već na organizacije svih vrsta i veličina u Bosni i Hercegovini. Odgovornost za održivi razvoj podjednako dijele sve kompanije i organizacije: čak i mala i srednja preduzeća mogu utjecati na različite grupe sudionika, a najmanje na svoje zaposlene i kupce. Njihova percepcija može imati direktan utjecaj na uspjeh kompanije.

Stoga bi čak i male kompanije u Bosni i Hercegovini trebale ispuniti svoju društvenu odgovornost slijedeći preporuke ISO 26000. Važno je da svoju društvenu odgovornost usmjere strateški. Na ovaj način, smjernice mogu biti korisne i u javnom ili neprofitnom sektoru. Veća komercijalna preduzeća sve više zahtijevaju od svojih dobavljača da doprinesu održivom razvoju.

Prikaži više
Prikaži manje
Grundsätze
Loading...

Sedam principa i osnovnih tema ISO 26000

Sedam principa korporativne i organizacione društvene odgovornosti prema ISO 26000 su:

 • Odgovornost
 • Transparentnost
 • Etičko ponašanje
 • Poštovanje interesa zainteresovanih strana
 • Poštovanje vladavine prava
 • Poštovanje međunarodnih standarda ponašanja
 • Poštovanje ljudskih prava

Neke preporuke iz ključnih oblasti spomenutih u smjernicama već su dio uobičajenih standarda sistema upravljanja koji se mogu certificirati, kao što su ISO 9001 (upravljanje kvalitetom), ISO 14001 (upravljanje okolinom), ISO 45001 (zdravlje i sigurnost na radu) ili ISO 37301 (upravljanje usklađenošću). Takav certifikat stoga može poslužiti kao djelimičan dokaz vaše društvene posvećenosti.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Da li je moguća ISO 26000 certifikacija u BiH?

Podržavamo vas kompetentnim sistemskim analizama na licu mjesta, gdje naši auditori čine vidljivim značajna polja djelovanja prema ISO 26000 u procesima vaše kompanije. Ovo vam pomaže da ispunite zahtjeve budućih okvirnih uslova mnogo unaprijed.

Takvi zahtjevi uključuju, na primjer, upravljanje rizikom ili proaktivni dijalog zainteresovanih strana. Pravni zahtjevi se također mogu dobro ispuniti s uputama, na primjer u vezi s novim njemačkim zakonom o lancu nabavke. Mogući moduli za to su:

 • Analiza materijalnosti
 • Analiza zainteresovanih strana
 • CSR auditi specifični za kupca

Možemo vam pokazati u kojoj mjeri se postojeći sistem upravljanja, na primjer u skladu sa ISO 9001 ili ISO 14001, može koristiti za učvršćivanje koncepta CSR i identifikaciju CSR standarda koji se mogu certificirati koji mogu biti korisno proširenje održivog razvoja vaše kompanije. 

CSR Procjena rizika je odgovarajući pristup za kompanije i organizacije koje žele da se svjesno pozabave specifičnim izazovima kompanije u upravljanju održivošću izvan općih zahtjeva tržišta.

Mi filtriramo aspekte i zahtjeve koji su relevantni za vas iz važnih i međunarodno rasprostranjenih propisa i kodeksa o održivosti na način orijentiran na rizik. Kao smjernica za korporativnu društvenu odgovornost, ISO 26000 daje vrijedne impulse za procjenu.

Svjetska asocijacija certifikata, IQNet Asocijacija, nudi standard SR 10 koji se može certificirati, zasnovan na ISO 26000, za upravljanje održivošću. Ovaj međunarodno priznati standard podržava organizacije svih veličina i u svim industrijama u usidrenju osnovnih principa korporativne društvene odgovornosti u svom radnom procesu i dokumentiranju istih izvana. Za proces certifikacije prolazite kroz klasičnu proceduru certifikacije DQS-a, kakvu možda poznajete iz drugih standarda sistema upravljanja.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta audit sistema ISO 26000 u BiH?

Individualni pristup

Provjera sistema ISO 26000 zahtijeva individualni pristup. Ovo se također odnosi na procjenu rizika od društveno odgovornog poslovanja kako bi se identifikovala pitanja održivosti specifična za organizaciju i povezani rizici. Sve opcije za procjenu ili certifikaciju zahtijevaju dobru pripremu. Želite li dalje razvijati svoje upravljanje održivošću?

Sa zadovoljstvom ćemo sastaviti pouzdanu ponudu za vas čim saznamo više o vašoj kompaniji i vašim ciljevima.

Business2.png
Loading...

Šta možete očekivati od nas

 • Auditori sa iskustvom u industriji širom svijeta
 • Dodavanje vrijednosti uvida u vaše društvene akcije
 • Lična, glatka podrška naših stručnjaka - u Bosni i Hercegovini, regionalno i globalno
 • Pojedinačne ponude sa fleksibilnim uslovima ugovora i bez skrivenih troškova
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam dostaviti pojedinačnu ponudu za ISO 26000 Smjernice.