U aprilu 2023. objavljena je verzija 6 standarda FSSC 22000. Više od 31.000 kompanija širom svijeta trenutno je certificirano prema FSSC 22000. U ovom članku, vodeći auditor DQS-a Martin Seitz sumirao je promjene za koje se certificirane kompanije trebaju pripremiti i vremenski okvir za implementaciju.

Koji su razlozi za reviziju?

FSSC kao glavne razloge za ažuriranje navodi sljedeće:

  • Uključivanje zahtjeva ISO 22003-1:2022
  • Jačanje zahtjeva za podršku organizacijama u njihovim naporima da postignu ciljeve održivog razvoja UN-a (SDG).
  • Uredničke izmjene i dopune kao dio kontinuiranog poboljšanja

Šema se sastoji od pet dijelova i dva dodatka koji su spojeni u jedan dokument. Nadalje, postoji pet aneksa. Svi ovi dokumenti sadrže obavezne zahtjeve sheme. Obavezni zahtjevi takozvane BOS liste (Lista odluka odbora zainteresovanih strana) i dalje služe kao osnova za certifikaciju.

Osim toga, dostupni su dokumenti sa smjernicama o različitim temama za pružanje dodatne podrške.

Sva dokumenta se mogu besplatno preuzeti sa FSSC 22000-Web stranice.

 

FSSC 22000 Verzija 6: Promjene kojih certificirane kompanije moraju biti svjesne

Neki od novih zahtjeva pokrivaju vrlo širok spektar pitanja. Kritički pregled ovih pitanja je od suštinskog značaja. Imajući to na umu, potrebno je razviti efektivnu i efikasnu strategiju implementacije. Imajte na umu da mogu biti potrebni dodatni resursi.

Obavezni period nadogradnje od 1. aprila 2024. do 31. marta 2025. godine, tokom kojeg se certifikati moraju ažurirati sa FSSC 22000 verzija 5.1 na verziju 6, potencijalno može uzrokovati da kompanije odlažu implementaciju promjena, a posebno novih zahtjeva dodatih standardu. Ipak, preporučujemo da se što prije poradi na implementaciji novih zahtjeva, jer se neki od njih mogu smatrati izazovnim.

Glavne promjene su:

  • Kvalitativna i kvantitativna sljedivost etiketa i štampane ambalaže (uključujući sekundarno pakovanje) s informacijama relevantnim za sigurnost hrane, kao što su rokovi upotrebe, alergeni i nutritivne vrijednosti
  • Sveobuhvatno upravljanje alergenima uključujući obuku, deklaraciju, validaciju i verifikaciju
  • Kultura hrane i kvaliteta
  • Sistematski pristup kontroli kvaliteta
  • Upravljanje stranim tijelima i upravljanje svim lomovima
  • Upravljanje opremom
  • Gubitak hrane i otpad
  • Komunikacijski zahtjevi

Preporučujemo vam da ranije započnete tranziciju. Pregled najvažnijih promjena možete pronaći u ovom članku. Radi lakšeg čitanja, promjene su prikazane u nastavku prema strukturi standarda.

 

FSSC 22000: Koje su najvažnije promjene i dodaci u verziji 6 u odnosu na verziju 5.1?

Dio 1 Pregled šeme

Ovdje, kao i u verziji 5.1, struktura FSSC 22000 sistema certifikacije je ocrtana. Šema se i dalje sastoji od sljedećih dijelova:

  • ISO 22000:2018: Sistemi upravljanja sigurnošću hrane - Zahtjevi za organizacije u lancu hrane.
  • Preventivni programi (PRP) za sigurnost hrane - zasnovani na tehničkim specifikacijama za relevantno područje (npr. ISO/TS 22002-x; PAS xyz).
  • Dodatni zahtjevi FSSC 22000, navedeni u
    • Poglavlje 2 ovog FSSC standarda i u
    • BoS lista (Lista odluka odbora zainteresovanih strana); Lista tumačenja odbora FSSC.

FSSC se zasniva na kategorizaciji lanca ishrane opisanoj u ISO 22003-1:2022. Ovo je posebno važno uzeti u obzir kada se implementiraju dodatni zahtjevi FSSC 22000 u drugom poglavlju dokumenta šeme.

Zanimljive su promjene u kategorijama lanca ishrane V6 u poređenju sa V5.1:

  • Primarna proizvodnja (kategorija A) životinjskih i biljnih proizvoda je uklonjena i zamijenjena kategorijom BIII "Aktivnosti na ubranom bilju" i
    kategorija C0 "Transformacija trupova za dalju preradu...".
  • Kategorije DIIa i DIIb hrana za kućne ljubimce su uklonjene, a hrana za kućne ljubimce je uključena u kategorije hrane od CI do CIV.
  • Kategorija transporta i skladištenja spojena je u jednu kategoriju G.
  • Novo je dodana kategorija FII brokerskih aktivnosti.

Opis kategorija je dodatno preciziran i generalno je postao precizniji. Hrana za posebne dijetetske potrebe i hrana za specijalne medicinske svrhe, kada je zakonski klasifikovana kao hrana u zemlji proizvodnje, može biti uključena u kategoriju lanca ishrane C. Proizvodi koji su zakonski klasifikovani kao farmaceutski ili medicinski proizvodi ne spadaju u opseg FSSC 22000 certifikata.

Kategorija I, Ambalaža, uključuje salvete i materijale za pakovanje (kao što su aluminijumska folija, papir za pečenje, plastična folija) koji se koriste u prehrambenoj industriji. Materijali za pakovanje i salvete koji se koriste u privatnim domaćinstvima isključeni su iz opsega.

Kombinovani FSSC 22000 i ISO 9001 proces, koji u prošlosti nije bio benčmarkovan GFSI, više nije uključen u FSSC 22000 šemu.

Dio 2 Zahtjevi za organizacije koje treba revidirati

Dodatni zahtjevi su i dalje navedeni u poglavlju 2.5. Šeme. Jedan broj njih je sada precizniji i dodat je niz novih tema i aspekata:

2.5.1  Upravljanje uslugama i kupljenim materijalima

Ovo poglavlje se odnosi na sve kategorije.

Kategorija I (ambalaža) sada uključuje:

e)  Uspostavljanje i osiguranje kriterija za usklađenost sa zakonskim i zahtjevima kupaca za korištenje reciklirane ambalaže kao sirovine u proizvodnji gotovog ambalažnog materijala.

2.5.2 Označavanje proizvoda i štampani materijali

c)  Tvrdnje, kao što su alergeni, nutritivna svojstva, način proizvodnje, lanac nadzora, status sirovina, moraju biti provjereno validirane. Etikete ili štampani materijali moraju biti sljedivi uključujući ravnotežu mase. Ovo je nesumnjivo značajan izazov za veliki dio certificiranih kompanija.

d)  I kategorija (ambalaža) sada također zahtjeva da postoji uspostavljen sistem za odobravanje umjetničkih djela i kontrolu štampe, koji pokriva promjene i upravljanje zastarjelim umjetničkim djelima i štampanim materijalima. Mora postojati odobrenje za svaku nakladu u odnosu na dogovoreni standard ili glavni uzorak. Ustanovljava se procedura za otkrivanje i identifikaciju štamparskih grešaka. Različite varijante štampe će biti efektivno odvojene. Neiskorišteni štampani proizvodi se obračunavaju.

2.5.3 Odbrana hrane

Ovdje su zahtjevi jasnije formulisani.
Na primjer,
- procjena opasnosti se dokumentuje na sljedljiv način prema definisanoj metodologiji; i
- plan odbrane hrane zasniva se na procjeni opasnosti i
- mjere za smanjenje rizika i procedure verifikacije će biti specificirane u planu odbrane hrane.

Za novu kategoriju FII - Broker, postoji dodatni zahtjev da brokeri osiguraju da njihovi dobavljači imaju plan odbrane hrane.

2.5.4 Ublažavanje prevara u hrani

Ovdje su napravljene uporedive izmjene sa onima za odbranu hrane:

Definisana metodologija i dokumentacija mjera ublažavanja s obzirom na procjenu ranjivosti.

Za novu kategoriju FII - Broker, postoji dodatni zahtjev da osigurate da vaši dobavljači imaju plan za ublažavanje prevara u hrani.

2.5.5 Upotreba FSSC logotipa za certificirane organizacije

Još uvijek nije dozvoljeno korištenje FSSC logotipa na proizvodima, etiketama i ambalaži. Osim toga, logo se također neće koristiti na certifikatima o analizama (CoA) ili certifikatima o usklađenosti (CoC).

2.5.6 Upravljanje alergenima

Najobimnije izmjene u FSSC Verzija 6 napravljene su u dijelu upravljanja alergenima.

Dodati su sljedeći zahtjevi:

a) Spisak svih alergena kojima se rukuje na licu mesta, uključujući sirovine i gotove proizvode

d) Dokumentirane informacije o validaciji i verifikaciji (npr. površinsko ispitivanje, uzorkovanje vazduha i/ili testiranje proizvoda) kontrolnih mera za smanjenje unakrsne kontaminacije.

e) Upotreba oznaka predostrožnosti ili upozorenja na ambalaži samo ako rezultat procjene rizika zapravo identifikuje rizik od unakrsne kontaminacije alergenima, iako su sve potrebne mjere kontrole efektivno provedene.

f) Svo osoblje će proći obuku o svijesti o alergenima i posebnu obuku o mjerama kontrole alergena u vezi sa njihovim područjima rada.

g) Godišnji pregled plana upravljanja alergenima, kao i pregledi nakon značajnih promjena, povlačenja ili opoziva vezanih za alergene, kao i kada se problemi s alergenima pojave u industriji.

h) Za kategoriju lanca ishrane D, hranu za životinje i hranu za kućne ljubimce, odjeljak koji se odnosi na alergen može biti označen kao "nije primjenjiv" pod definisanim uslovima.

2.5.7 Monitoring životne sredine

Poglavlje o monitoringu životne sredine sada uključuje zahtjev da se preispita efektivnost i adekvatnost monitoringa životne sredine. Ovaj pregled se mora obaviti najmanje jednom godišnje ili u slučaju značajnih promjena. Učinkovitost i adekvatnost praćenja okoliša također će se pregledati u slučaju anomalija, kao što su trendovi u analizama okoliša, međuproizvoda i gotovih proizvoda, ili u slučaju odgovarajućih povlačenja ili opoziva.

2.5.8 Sigurnost hrane i kultura kvaliteta

Ovo poglavlje je novo. Do sada je stav FSSC-a bio da je tema kulture sigurnosti hrane - ako se pravilno implementira - dovoljno uključena u ISO 22000.

Kako bi se u novoj verziji posvetilo više pažnje temi, u dodatne zahtjeve uključeno je potpuno novo poglavlje.

Sada pokriva kulturu kvaliteta pored dobro poznatih aspekata iz Codex Alimentariusa i Uredbe (EU) 2021/382 od 03.03.2021. Kao dio posvećenosti organizacije njegovanju pozitivne kulture sigurnosti hrane i kvaliteta, više rukovodstvo će uspostaviti, implementirati i održavati ciljeve sigurnosti hrane i kulture kvaliteta. Aspekti koje treba uzeti u obzir u pogledu sigurnosti hrane i kulture kvaliteta su komunikacija, obuka/početna obuka, povratne informacije zaposlenih i mjerenje angažmana i učinka.

Izričito zahtijeva dokumentiran plan sigurnosti hrane i kulture kvaliteta sa ciljevima i rokovima koji pokazuju kontinuirano poboljšanje i evaluaciju u pregledu menadžmenta.

2.5.9 Kontrola kvaliteta

Ovo je također novo poglavlje. To zahtijeva sistematsku proceduru kontrole kvaliteta uključujući uspostavljanje, implementaciju i održavanje parametara kvaliteta u skladu sa specifikacijama gotovog proizvoda i puštanjem proizvoda u promet. Dodatno, treba izvršiti analizu i pregled rezultata parametara kontrole kvaliteta koji se koriste kao ulazni podaci za pregled menadžmenta. Procedura kontrole kvaliteta će biti uključena u interne audite. Postupci kontrole količine u skladu sa zakonskim zahtjevima i zahtjevima kupaca također su uključeni u ovo poglavlje.

Dodan je još jedan zahtjev: uspostavljanje i implementacija procedura pokretanja i promjene linije. Ovo uključuje postavljanje kontrola kako bi se osiguralo da se etiketiranje i pakovanje iz prethodne serije uklone sa linije.

2.5.10 Transport, Čuvanje i Skladištenje

Ovdje postoje samo izmjene koje se tiču ​​transporta brodovima.

2.5.11 Kontrola opasnosti i mjere za sprječavanje unakrsne kontaminacije

U ovom dijelu, glavni amandman je zahtjev da se koristi analiza rizika za identifikaciju potrebe opreme za detekciju stranih tijela (kao što su magneti, detektori metala, rendgenska oprema, filteri i sita)

Kada upotreba opreme za strano tijelo nije neophodna, obrazloženje se zadržava u pisanoj formi.

Za upravljanje i upotrebu opreme stranog tijela mora postojati dokumentirana procedura.

Postoji i novi obavezni zahtjev za upravljanje stranim materijama i upravljanje svim lomovima povezanim s potencijalnom kontaminacijom (npr. metal, keramika, tvrda plastika).

2.5.13 Dizajn i razvoj proizvoda

Zahtjevi su dopunjeni provjerom roka trajanja proizvoda zasnovanom na riziku i validacijom uputa za kuhanje proizvoda gotovih za kuhanje kako bi se osigurala sigurnost hrane.

2.5.15 Upravljanje opremom

Ovo je novo poglavlje. Potrebna je specifikacija opreme, koja se odnosi na higijenski dizajn, usklađenost sa primjenjivim zakonskim zahtjevima i zahtjevima kupaca, te namjeravanu upotrebu opreme, uključujući proizvod kojim se rukuje. Dobavljač će dostaviti dokaze o ispunjavanju ove specifikacije prije ugradnje opreme.

Upravljanje promjenama zasnovano na riziku za novu opremu i/ili sve promjene postojeće opreme će se implementirati. Dokazi će uključivati ​​uspješno puštanje u rad i procjenu mogućih efekata na postojeće sisteme. Odredit će se i provesti odgovarajuće mjere kontrole.

2.5.16 Gubitak i otpad hrane

Još jedno potpuno novo poglavlje. Strategija organizacije za smanjenje gubitaka i rasipanja hrane unutar povezanog lanca snabdjevanja bit će opisana kroz dokumentiranu politiku i ciljeve.

Hrana koja se daje neprofitnim organizacijama, zaposlenima i drugim organizacijama mora biti sigurna. Ovo će biti kontrolisano i proizvodima se postupa u skladu sa tim.

Proizvodi namijenjeni za stočnu hranu ne smiju biti kontaminirani.

2.5.17 Zahtjevi za komunikacijama

Ovo je novi odjeljak. Certifikacijsko tijelo će biti obaviješteno u roku od tri dana o događajima ili situacijama koje utiču na sigurnost hrane, zakonitost i/ili integritet certifikacije (viša sila, prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane čovjekom (npr. rat, štrajk, terorizam, zločin, poplava, zemljotres, zlonamjerno hakovanje računara, itd.)). Također, u ozbiljnim situacijama u kojima je ugrožen integritet certifikacije i/ili FSSC može biti doveden u spor (npr. opoziv, povlačenje, katastrofe, sigurnost hrane), certifikacijsko tijelo će biti obaviješteno u roku od tri dana. Ovo se također odnosi na radnje koje nameću regulatorna tijela kao rezultat pitanja sigurnosti hrane, gdje je potrebno dodatno praćenje ili prisilno zaustavljanje proizvodnje; u slučaju pravnih postupaka u vezi sa sigurnošću hrane, krivičnog gonjenja, zloupotrebe i nemara; i prevarnih aktivnosti i korupcija.

 

Dio 3 Zahtjevi za proces certifikacije

Ovo poglavlje uključuje ažurirane zahtjeve ISO 22003-1:2022 i daje neka pojašnjenja koja se odnose na planiranje audita, minimalno vrijeme audita za PRP, izvršenje audita i izvještavanje. Također opisuje kako se auditi provode u organizacijama sa centralnim funkcijama koje se ne nalaze na lokaciji koja se certificira ili u organizacijama na više lokacija. Ovi zahtjevi prvenstveno su namijenjeni certifikacijskim tijelima i auditorima.

Za auditiranu organizaciju zanimljivo je znati da se dva nadzorna audita ne smiju održati kasnije od 12 mjeseci nakon inicijalnog ili recertifikacijskog audita. Poželjno je da se recertifikacijski audit (sa izdavanjem novog certifikata) održi najmanje tri (3) meseca prije datuma isteka certifikata, dajući dovoljno vremena da se završi proces certifikacije pre isteka certifikata.

Nema bitnih izmjena propisa o nenajavljenim auditima.

Sistem vrednovanja sa manjim, većim i kritičnim neusklađenostima i procedura u vezi sa mjerama za zatvaranje neusklađenosti također ostaju nepromenjeni.

Ono što je novo je da pored liste učesnika sa vremenima audita koju treba da potpiše organizacija, izjavu o integritetu potpisuju i viši predstavnik organizacije i auditor(i). Ovo potvrđuje
- da ne postoji stvarni ili uočeni sukob interesa koji bi osigurao nepristrasnost audita,
- da integritet audita nije narušen, i
- da je audit obavljen na etički način.

 

Dio 4 Zahtjevi za certifikacijska tijela

U ovom poglavlju je uključen ažurirani ISO 22003-1:2022 i data su neka pojašnjenja u vezi sa odnosom između certifikacijskog tijela i FSSC fondacije i procesa kvalifikacije auditora.

 

Dio 5 Zahtjevi za akreditacijska tijela

U ovom poglavlju uključeni su ažurirani ISO 22003-1:2022 i ISO/IEC 17021-1:2015 i unesena su neka pojašnjenja.

 

Dodatak 1 Definicije

U ovom poglavlju neke definicije su preformulisane ili dodane. 

 

Dodatak 2 Reference

Normativne reference su ažurirane kako bi uključile, na primjer, FSSC etički kodeks i FSSC puni dodatak o udaljenom auditu. 

 

Ostali normativni dokumenti:

Oni su prvenstveno relevantni za tijela za certifikaciju i akreditaciju.

Anex 1     Objašnjenja o formulisanju iskaza o opsegu certifikata

Anex 2     Zahtjevi certifikacijskog tijela u vezi sa izvještajima audita

Anex 3     (u verziji 5.1 Anex 4) Predlošci certifikata za certifikacijska tijela

Anex 4     (u verziji 5.1 Anex 5) Predlošci certifikata o akreditaciji za akreditacijska tijela

Anex 5     (u verziji 5.1 Anex 9) CB Zahtjevi za korištenje informacione i komunikacione tehnologije (IKT)

FSSC također ima dodatne dobrovoljne dodatke i module koji se mogu provesti u kombinaciji sa FSSC 22000 certifikacijskim auditima. Ovi dobrovoljni dodaci i moduli (npr. HAVI globalni kvalitet i sigurnost; FSMA PCHF; Costco; ISO 23412; HPC 420), uključujući povezane uslove i zahtjeve, također su dostupni na FSSC web stranici.  


Proces nadogradnje: Prijelaz sa verzije 5 na verziju 6

Objavljivanjem verzije 6 FSSC 22000 dokument "Zahtjevi V6-Proces nadogradnje" je također objavljen.

Ovdje je faza prijelaza sa verzije 5.1 na verziju 6 opisana na sljedeći način:

Auditi prema FSSC 22000 shemi V5.1 mogu se provoditi samo do 31. marta 2024. godine.

Auditi nadogradnje prema FSSC 22000 šemi V6 će se provoditi od 1. aprila 2024. do 31. marta 2025.

Dokument "Zahtjevi V6-Proces nadogradnje" također objašnjava ukidanje područja audita primarna proizvodnja/poljoprivreda, kategorija A:

FSSC 22000 auditi za V6 neće biti dozvoljene za organizacije koje imaju kategoriju A opsega. Ovo će se primjenjivati ​​na audite od 1. aprila 2024. godine. FSSC 22000 certifikati sa djelokrugom poljoprivrede bit će povučeni ili će se smanjiti opseg gdje se primjenjuje više kategorija, od 31. decembra 2024. godine.

"Zahtjevi V6-Proces nadogradnje" također objašnjava ukidanje programa FSSC 22000-Kvaliteta (kombinacija FSSC 22000 i ISO 9001): od 1. aprila 2023. FSSC neće izdavati dodatne licence u odnosu na FSSC 22000-Kvalitet. Od 1. aprila 2024. neće se više vršiti auditi kvaliteta FSSC 22000.

 

DQS - Vaš partner za FSSC 22000 certifikat

DQS je akreditirano certifikacijsko tijelo za FSSC 22000 standard. Sa kvalifikovanim auditorima širom svijeta stojimo vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas - rado ćemo razgovarati o vašim planovima!

Autor
Martin Seitz

Nakon školovanja za kuhara, Martin Seitz je završio studije prehrambene tehnologije kao diplomirani inženjer (FH). Ima više od 20 godina praktičnog iskustva na vodećim pozicijama u industriji hrane i ambalaže. Više od 25 godina je odobreni vodeći auditor za različite standarde upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane. Također je nezavisni konsultant, govornik i trener.

Loading...