Kada je u pitanju provođenje društvenih audita, kupci zavise od saradnje svojih dobavljača. Neuspješno uvjeravanje dobavljača u svrhu i koristi audita odlaže planiranje – svi rizici za ljudska prava u lancu nabavke ostaju neotkriveni u međuvremenu. Međutim, uz nekoliko jednostavnih mjera, možete značajno poboljšati uspjeh vašeg programa audita.

Kao pružalac usluga društvenih audita, nije neuobičajeno da primijetimo ovo: kompanije razvijaju kodeks ponašanja dobavljača, a zatim zakazuju društvene audite kako bi osigurale da se kodeks ponašanja poštuje. Ali kada je u pitanju implementacija, prvi izazovi postaju očigledni: neki dobavljači odbijaju audite, neki šute u nadi da će zahtjev nestati u zraku, treći odgodu.

Razlozi mogu biti brojni: sve veći teret audita, nedostatak resursa ili jednostavno strah od posljedica lošeg rezultata audita. Uprkos ovim preprekama, kako ostvariti društvene audite u duhu partnerstva? Uz neke relativno jednostavne mjere, možete poboljšati učinkovitost vašeg programa audita i smanjiti opterećenje vaših dobavljača.

 

NEU_Supplier Sustainability Audits infographic.jpg

Mjera #1: Pogledajte postojeće standarde

Ako uporedite kodekse ponašanja različitih kompanija, odmah ćete primijetiti da su razlike obično minimalne. Razlike između zajedničkih društvenih standarda su također male. Dakle, nema potrebe za ponovnim izmišljanjem točka: najvjerovatnije standardi i inicijative kao npr Sedex SMETA, SA 8000BSCI već uključuju sve specifikacije koje ste željeli uključiti u kodeks ponašanja. Umjesto korištenja prilagođenog kodeksa ponašanja kao osnove za audite dobavljača, naš savjet je da se nadograđujemo na postojeće standarde kako bismo pomogli u harmonizaciji društvenih standarda.

Ako želite nametnuti specifične zahtjeve dobavljačima koji nisu spomenuti ni u jednom postojećem standardu, možete ih dodati u svoj protokol audita.

Mjera #2: Uzmite u obzir ono što su vaši dobavljači postigli do sada

Vjerovatnoća da ćete biti prvi ili jedini kupac kojem će biti potreban društveni audit je mala. Ako dobavljač već ima važeći certifikat ili audit izvještaj od pouzdane treće strane, postavlja se pitanje da li je novi audit istih aspekata zaista neophodan. Uporedite svoj Kodeks ponašanja u odnosu na postojeće standarde dobavljača i pregledajte samo one aspekte koji još uvijek nisu adekvatno procijenjeni.

Mjera #3: Razmotrite pristup zasnovan na riziku

Umjesto postavljanja zahtjeva audita za cijeli lanac nabavke, možete postaviti prioritete zasnovane na riziku. Neki dobavljači pružaju alate za procjenu rizika koji vam mogu pomoći da odredite prioritete audita. Ovi alati se obično razlikuju:

  • Inherentni rizici za regije i industrije (ekonomska situacija, struktura plata, sastav radne snage,...)
  • Faktori rizika za pojedinačne dobavljače, npr. na osnovu do sada evaluiranih audita i upitnika.

Mjera #4: Fokusirajte se na poboljšanje

Ako dobavljači ne žele da se podvrgnu društvenom auditu, to može biti zato što se boje mogućih posljedica lošeg rezultata audita. Da biste ublažili ove strahove, može biti od pomoći ponuditi podršku i smjernice. Izbjegavajte pristup "prošao ili pao" i umjesto toga vodite dobavljače da poboljšaju svoje performanse u pogledu održivosti.

Mjera #5: Nagradite dobar učinak sa poslovanjem

Neke kompanije su imale dobra iskustva u dodjeli nagrada dobavljačima koji pokažu odličan učinak. Međutim, važnije od nagrada i trofeja je poenta: kada dobavljači shvate da natprosječne performanse održivosti povećavaju njihove šanse za osvajanje dodatnog posla, dodatni poticaji obično nisu potrebni.

Šta DQS može učiniti za vas?

DQS je vaš stručni partner za društvene audite i audite održivosti. Uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i smislene audit izvještaje, doprinosimo uspjehu vašeg koncepta održive nabavke. Pored obavljanja društvenih audita, podržavamo vas u razvoju odgovarajućih koncepata audita, kao i u analizi rizika i obuci.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...