Upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu (ili OHS upravljanje) znači sistematsko planiranje i implementaciju mjera i ciljeva za sve aspekte zaštite zdravlja, sigurnosti i zdravlja na radu i na radnom mjestu. Ovo je glavno pitanje koje je odavno zahtijevalo visoki prioritet. Uostalom, sigurnost se često zanemaruje u svakodnevnom radu. Nije uzalud da su teme zaštite na radu zakonski usidrene u kompanijama i moraju se poštovati i provoditi. Nažalost, mnogim kompanijama nedostaje pregled kako to postići. Profesionalni sistem upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu može da pruži lijek, omogućavajući strukturirani pristup svim pitanjima zdravlja i sigurnosti.

Loading...

SADRŽAJ

 

Šta zaštita zdravlja i sigurnosti na radu znače za vašu organizaciju?

U kontekstu Upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, sigurnost na radu i zaštita zdravlja usko su povezane. Oboje teže zajedničkom cilju: zaštititi zaposlene u vašoj kompaniji od opasnosti u vezi sa radom svih vrsta.

Ovo uključuje sve utjecaje u vezi s radnim aktivnostima ili radnim mjestom koji mogu utjecati na zdravlje. To uključuje, na primjer, fizički ili mentalni stres i naprezanja ili opasnosti u svakodnevnom radu, kao što je rukovanje opasnim materijama, buka ili zračenje. Kao opšte pravilo, upravljanje zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu je strateško pitanje i stoga odgovornost najvišeg menadžmenta.

Zdravlje i sigurnost na radu

Zdravlje i sigurnost na radu uključuje mjere koje vaša organizacija mora poduzeti da spriječi nesreće i bolesti povezane s radom na poslu. Također uključuje identifikaciju i eliminaciju opasnosti u vezi sa radom. Mjere se sastoje od četiri različita stuba koji se nadovezuju jedan na drugi:

 

Procjena rizika

Ova osnovna procedura se koristi za identifikaciju potencijalnih opasnosti. Iz ovih nalaza možete definisati i uvesti odgovarajuće mjere zaštite prema T-O-P sistemu. Opasnost može nastati, na primjer, iz fizičkih efekata mašina ili iz neadekvatnih instrukcija ili kvalifikacija zaposlenih koji njima rukuju. Prema, npr. §5 njemačkog Zakona o zdravlju i sigurnosti na radu, svaka kompanija mora izvršiti procjenu rizika od samog početka i u redovnim intervalima.

 

Instrukcije

Svaka kompanija mora najmanje jednom godišnje da obučava svoje zaposlene. Mora se napraviti razlika između početne instrukcije, instrukcije u slučaju promjena i ponovljene instrukcije. Inicijalna instrukcija se mora obaviti kada se novi zaposlenici pridruže vašoj kompaniji i stoga ih treba obaviti prije nego što počnu s radom.

Ovdje je fokus na temama koje se odnose na sigurnost. Ponovljene instrukcije su pogodne za ukazivanje na posebne ili nove opasnosti ili za redovno osvježavanje znanja.

"Zaštita na radu ne smije biti prazna fraza. Mora biti stvarni dio svakodnevnih operacija."

Operativne instrukcije

Uputstvo za upotrebu mora biti napisano u razumljivom i kratkom obliku. Ako, na primjer, obavještavate svoje zaposlenike o opasnostima mašine ili određenih supstanci, to mora biti moguće razumjeti u kratkom vremenu - čak i nestručnim i nekvalifikovanim radnicima.

U Njemačkoj, na primjer, uputstva za upotrebu zahtijevaju različiti zakoni, kao što su:

  • Zakon o zaštiti na radu (ArbSchG), §9
  • Uredba o industrijskoj sigurnosti (BetrSichV), §12
  • Uredba o opasnim substancama (GefStoffV), §14 u vezi sa Tehničkim pravilima za opasne supstance (TRGS) 555
  • Uredba o biološkim supstancama (BioStoffV), §14

 

Testiranje radne opreme

Tokom pregleda radne opreme, vaša radna oprema se u redovnim intervalima provjerava da li ima kvarova ili neispravnosti.

 

Zaštita zdravlja na radu

Zaštita zdravlja na radu bavi se dugoročnim efektima rada na zdravlje zaposlenih. Cilj je spriječiti razvoj zdravstvenih poremećaja na radu i profesionalnih bolesti i učiniti radno mjesto što sigurnijim i zdravijim.

U Njemačkoj je vaša kompanija zakonski dužna osigurati mjere koje održavaju i unaprijeđuju zdravstvenu zaštitu i osiguravaju fizičko i psihičko zdravlje zaposlenih. Zaposleni i poslodavci imaju jednaku korist od ovih zakonskih zahtjeva. Uostalom, dobri uslovi rada povećavaju psihičko i fizičko blagostanje, kao i motivaciju i radni učinak zaposlenih.

Zaštita zdravlja na radu se u praksi provodi kroz upravljanje zdravljem na radu (OHSMS). Ovdje je cilj uskladiti sigurnost i zdravlje na radu u kompaniji na način da se one sinergijski usklade.

 

Upravljanje zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu - zakonske osnove u Njemačkog

Važni propisi Zakona o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja

Zakon o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja (ArbSchG) reguliše sva pitanja i osnovne obaveze neophodne za zaštitu zaposlenih u vašoj kompaniji. To uključuje, između ostalog, dizajn posla i prostorija i poštovanje radnog vremena. Zakon također propisuje "human dizajn" rada, kao i prevenciju nesreća i opasnosti po zdravlje na radu.

U tom smislu, morate držati opasnost što je moguće nižom i uvijek se boriti s njom direktno na izvoru. Najčešća dužnost koja iz toga proizlazi je procjena rizika na radnom mjestu. Što se prevencije opasnosti tiče, uvijek je na snazi najnovija dostignuća tehnologije, medicine rada i higijene. Uvijek se moraju uzeti u obzir trenutni nalazi nauke o zanimanju.

"Zaštita sigurnosti i zdravlja na radu funkcioniše samo ako su svi posvećeni brizi o zaštiti na radu. Od menadžmenta do radne snage."

Kako bi osigurao najbolju moguću zaštitu u upravljanju zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, poslodavac mora sve zaposlene na smislen način uputiti kako da se pridržavaju dogovorenih mjera. Posebna zaštita se daje mladim ljudima ili trudnicama, na primjer. Možete praviti razliku između polova samo ako je to apsolutno neophodno iz bioloških razloga.

 

Odredbe o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu, direktive, drugi zakoni u Njemačkoj

Njemačkim Zakonom o zdravlju i sigurnosti na radu, na primjer, sadržan je čitav niz uredbi o zdravlju i sigurnosti na radu, naredbi kao i drugih zakona, kao npr.:

  • Pravilnik o zdravlju i sigurnosti na radu (89/654/EEC): osnovni zahtjevi za postavljanje i rad radnih mjesta, za zaštitu nepušača ili za opremanje radnih prostorija ili sanitarnih čvorova, kao i drugih prostorija
  • Uredba o opremi za ekrane (89/655/EEC): Zahtjevi za opremanje radne stanice s jedinicama za vizualni prikaz
  • Regulativa o rukovanju teretom (90/269/EEC): Zahtjevi za minimiziranje opasnosti po zdravlje kao što su poremećaji u leđima povezani s ručnim rukovanjem teretom.

Svi ovi zakoni i propisi imaju jedno zajedničko: služe za zaštitu zdravlja zaposlenih. Međutim, ne samo poslodavac je dužan da se pridržava propisa, već i zaposleni. Na primjer, svaki zaposleni ima dužnost da se brine o svojim kolegama i mora koristiti mašine, opremu, materijale itd. samo prema namjeni.

Zaštita zdravlja i sigurnosti na radu stoga može funkcionisati samo ako su najviši menadžment, rukovodioci i zaposleni također posvećeni brizi o zaštiti na radu. Cilj je potaknuti sve uključene da rade na uzoran način i povećati samoodgovornost za siguran rad.

 

Komunikacija u upravljanju zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu

Zaštita na radu ne može funkcionisati bez komunikacije. U cilju efikasnog provođenja i kontinuiranog unaprijeđenje upravljanja sigurnosti na radu, gotovo svi odjeli kompanije imaju svoju ulogu. Odgovornost za sistem leži na najvišem menadžmentu. Menadžeri na svim nivoima su pozvani da to implementiraju, kao i sami zaposleni, koji se moraju upoznati sa djelovanjem na vlastitu odgovornost. Dizajn također uključuje, na primjer, ljekare kompanije, stručnjake za zaštitu na radu, predstavnike menadžmenta, interne auditore, menadžere procesa i radničko vijeće.

Loading...

ISO 45001 - Komunikacija u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

Zanimljiva tema? Saznajte više u našem besplatnom Bijelom papiru. Iz sadržaja:

  • Reference u standardu
  • Odgovarajući procesi
  • Komunikacija u vanrednim situacijama
  • Usklađenost sa zakonskim zahtjevima

Za stvaranje neophodnih osnovnih uslova u vašoj kompaniji, važno je: 

  • Da najviši menadžment podrži proces i djeluje na uzoran način
  • Stvoriti organizacionu strukturu u kojoj su stručnjaci za zdravlje i sigurnost na radu uključeni u evaluaciju procesa
  • Da imate osnovno razumijevanje pitanja zdravlja i sigurnosti na radu
  • Da ulažete u poboljšanje zdravlja i sigurnosti na radu
  • Da je dovoljno radnog vremena na raspolaganju za ovaj proces
  • Imati ozbiljnu posvećenost kontinuiranom poboljšanju

Komunikacija je posebno važna u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Mora biti lako razumljivo i ukazati na potrebu za tehničkim i organizacionim rješenjima kako bi se olakšao siguran rad i spriječio nesiguran rad.

Upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu mora se živjeti u svakodnevnim operacijama, a ne koristiti samo kao prazna fraza. Na primjer, ako sami supervizori stalno zanemaruju sigurnosne propise ili tolerišu kršenje pravila od strane zaposlenih, nikakva priča ne može napraviti razliku.

 

Upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu: Prednosti struktuiranog pristupa

Kako biste garantovali i kontinuirano unaprijeđivali zdravlje i sigurnost na radu u vašoj kompaniji, uvijek se preporučuje strukturirani pristup zbog složenosti zakonske regulative. Nažalost, mnoge mjere će dovesti do uspjeha samo ako vaša organizacija omogući razumljivu evaluaciju, analizu, procjenu i poboljšanje aktivnosti.

Kako bismo zaista mogli ispoštovati sve zakonske propise i pravilnike i zadržati preglednost, preporučljivo je uvesti profesionalni sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu zasnovan na tzv. sistemu upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu (OHSMS).

Takav sistem upravljanja zaštitom na radu, na primjer zasnovan na međunarodno priznatom ISO 45001 standardu, omogućava efikasno i sistematično provođenje propisanih propisa o zaštiti na radu. Istovremeno, možete pokazati da ispunjavate svoje obaveze da organizujete svoju kompaniju i radna mjesta na siguran i zdrav način.

Cilj sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu je također da dovede pitanja zdravlja i sigurnosti na radu u skladu sa vašim drugim korporativnim ciljevima. Na kraju krajeva, uprkos naporima koji su neizbježno uključeni u uvođenje sistematskog sistema upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu, vaša profitabilnost se može održivo povećati kao rezultat.

Uostalom, profesionalne bolesti i nezgode na radu rezultiraju visokim troškovima za kompanije. Naročito u manjim kompanijama, to može dovesti do prekida proizvodnje i kašnjenja datuma isporuke.

Međutim, uštede troškova nikako nisu jedini razlog zašto se isplati upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu, jer:

  • Poboljšavate svoje poslovanje i poslovne procese.
  • Imidž vaše kompanije je poboljšan.
  • Motivacija zaposlenih je vidljivo povećana.
  • Performanse i produktivnost se povećavaju.
  • Jačate identifikaciju zaposlenih sa svojom kompanijom.
  • Vaša konkurentnost se povećava.

Kao i drugi sistemi upravljanja, ISO 45001 prati princip procesa kontinuiranog poboljšanja (CIP). Zdravlje i sigurnost na radu stoga nisu ograničeni na planiranje i uvođenje mjera, već se fokusiraju na ciljeve. Moraju se postići i kontinuirano prilagođavati, kao što su održivo zdravlje, motivacija i učinak.

 

Uvođenje sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu

Gotovo sve oblasti u kompaniji uključene su u uvođenje sistema upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. Odgovornost za sistem upravljanja leži na najvišem menadžmentu, u njegovoj implementaciji svi pogođeni zaposleni na svim nivoima su podjednako izloženi izazovu. Ako želite uvesti sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu u skladu sa ISO 45001 standardom, sljedeće procedure su se pokazale efikasnim:

  • Definišite ciljeve: Morate definisati ciljeve sigurnosti i zdravlja na radu i integrisati ih u strukturu i kulturu kompanije. Da bi se to postiglo, potrebno je ove ciljeve prenijeti odgovornim zaposlenima kako bi se u njihovu svijest usidrili osnovni principi sigurnosti i zdravlja na radu. Međutim, takav proces neće funkcionisati bez menadžmenta i rukovodilaca koji „vode primjerom“.
  • Uspostavljanje organizacije: Njemački zakon o zdravlju i sigurnosti na radu zahtijeva usporavljanje organizacije koja dosljedno radi na postizanju ciljeva zaštite zdravlja i sigurnosti na radu. U tom kontekstu, dužnost poslodavca je da rasporedi poslove upravljanja zaštitom na radu i da imenuje odgovorne, kompetentne osobe. Dodjela dužnosti u pisanoj formi precizira koja ovlaštenja pojedinac ima.
  • Komisija za zdravlje i sigurnost na radu: U implementaciji zahtjeva zaštite zdravlja i sigurnosti na radu uspješne su se u praksi pokazale grupe postrojenja koje rade na provođenju mjera pod stručnim nadzorom, na primjer, ljekara kompanije.
  • Definišite organizaciju procesa: Definisanjem organizacije procesa možete relativno lako implementirati svoje inicijative u praksi.
  • Mjerenje uspjeha: U redovnim intervalima provjeravajte prikladnost preduzetih mjera i njihovu prikladnost i djelotvornost.
    - Da li se nešto promijenilo u vašoj kompaniji u pogledu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu?
    - Da li ove promjene utiču na zdravlje i živote vaših zaposlenih?
    - Da li su obezbijeđene mjere sigurnosti i zdravlja na radu dovoljne da zaštite vaše zaposlene od povreda ili je potrebno preduzeti dalje mjere zaštite u kompaniji?

 

Upravljanje zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu sa ISO 45001 - certificiran sistem

Sa ISO 45001, međunarodnim standardom za sigurnost i zdravlje na radu, sigurnost i zdravlje na radu mogu se efikasno integrisati u svakodnevnu praksu. Standard formuliše sve zahtjeve koje vaša kompanija mora ispuniti u pogledu upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. U isto vrijeme, pruža vam odgovarajuće alate i mjere za praktičnu implementaciju.

ISO 45001 je objavljen u martu 2018. godine i time u potpunosti zamenio ranije korišteni britanski standard BS OHSAS 18001, 30. septembra 2021. Istina je da su mnoge oblasti međunarodnog standarda već bile obuhvaćene OHSAS 18001, međutim, postoje i značajna odstupanja odnosno dodaci u nekim slučajevima.

Meeting between two people in a factory hall
Loading...

ISO 45001:2018

Sistemi upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu — Zahtjevi sa uputstvom za upotrebu

Standard se može nabaviti na ISO web stranici.

Sa ISO 45001, na primjer, dodjela ugovora podizvođačima i ustupanje usluga vanjskim kompanijama sve više dolazi u fokus. To znači da u mjere zaštite zdravlja i sigurnosti na radu moraju biti uključeni ne samo zaposleni u vlastitoj organizaciji, već i eksterni zaposleni.

Sa ISO 45001 certifikacijom, dobijate dokaz da osiguravate dovoljnu sigurnost na radnom mjestu i time ispunjavate svoju društvenu odgovornost. To je zato što dokazujete da činite sve što je moguće kako biste dokazano smanjili rizik od nesreća, povreda i bolesti povezanih s radom među svojim zaposlenicima.

Kao i svi novi standardi sistema upravljanja, ISO 45001 se zasniva na Strukturi visokog nivoa (HLS). Ovo daje svim standardima jedinstvenu strukturu i sličan osnovni sadržaj. Ovo se, na primjer, odnosi na kontekst kompanije. Nadalje, posebno je naglašena odgovornost najvišeg menadžmenta.

Certifikaciju provode samo nezavisna, akreditovana inspekcijska tijela kao što je DQS. U tom procesu, nezavisni auditor utvrđuje da li vaša kompanija ispunjava sve zahtjeve standarda.

 

Zdravlje i sigurnost na radu: Prednosti na prvi pogled

Kao i mnoge zemlje, Njemačka već ima vrlo stroge zakone o zdravlju i sigurnosti na radu. Ipak, preporučljivo je implementirati profesionalni sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu. Strukturirani pristup koji takav sistem upravljanja omogućava pomaže vašim organizacijama da integrišu zakonske zahtjeve u interne procese. Na ovaj način, vaš sistem upravljanja zdravljem i sigurnosti na radu će imati koristi na mnogo načina:

Otkrivate nedostatke u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu: Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu pomaže u otkrivanju i eliminisanju nedostataka. Certifikacija služi kao nezavisan, neutralan dokaz o sprječavanju nesreća na radu ili sigurnosnih incidenata.

Ojačajte zdravlje i motivaciju vaših zaposlenih: Sa strukturiranim sistemom upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu možete značajno poboljšati zdravlje vaše kompanije. To je zato što su fizički i mentalni stres svedeni na minimum, što rezultira većom motivacijom i manjim brojem prijava bolesti.

Imate veću pravnu sigurnost: usklađenost također utiče na zdravlje i sigurnost na radu. ISO 45001 certifikacija vam omogućava da bolje ispunite zakonske obaveze i time ojačate svoju pravnu sigurnost. To je zato što smanjujete rizik odgovornosti i opasnost od visokih naknadnih troškova.

whitepaper-dqs-iso-45001-planning-action
Loading...

ISO 45001 - Planiranje akcija

Mi tumačimo standard.

Pročitajte više u našem besplatnom Bijelom papiru:

  • Sistematski pogled na opasnosti
  • Proces za identifikaciju opasnosti
  • Planiranje odgovarajućih akcija
  • Hijerarhija akcija

Stječete konkurentske prednosti: Dobijanjem certifikata ne samo da pokazujete da su vam zdravlje i sigurnost na radu važni, već na taj način garantujete usklađenost sa važnim standardima. Posebno u vremenima velikog nedostatka kvalificiranih radnika, ovo je važan plus kao poslodavca u trci za kvalifikovanim radnicima.

Možete uštediti troškove i povećati svoju produktivnost: strukturirano upravljanje zdravljem značajno smanjuje stopu vaše bolesti. Ne samo da možete uštediti novac, već možete postići dosljednu produktivnost uz manje prekida poslovanja.

Poboljšavate svijest o sigurnosti vaše radne snage: ISO 45001 certifikat senzibilizira vaše zaposlene na pitanja zdravlja i sigurnosti. To je zato što standard zahtijeva aktivno uključivanje zaposlenih.

 

DQS: Simply leveraging Quality.  

DQS je vaš kompetentan partner kada je u pitanju ISO 45001 certifikacija. Naši profesionalni auditori vas prate iskustvom i kompetencijom kroz sve faze procesa certifikacije - uključujući kombinovane audite integrisanih sistema upravljanja. Oni osiguravaju glatko planiranje audita, efikasno izvršenje audita i smislene audit izvještaje.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Koliko posla treba da uradite da bi vaš sistem upravljanja bio certificiran u skladu sa standardom ISO 45001? Saznajte.

I vi se možete osloniti na upravljanje zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu certificirano od strane DQS-a i time na posebno efikasan instrument za dalji razvoj vašeg sistema upravljanja. Na taj način ćete steći intenzivnije znanje i dublje razumijevanje vaše organizacije.

Autor
Altan Dayankac

Globalni menadžer programa i viši menadžer za održivost DQS grupe i međunarodni stručnjak za brojne teme održivosti, klime, okoline i sigurnosti na radu. Altan Dayankac također doprinosi svojom stručnošću kao autor i moderator u HSE i odborima za održivost te na raznim stručnim događajima.

Loading...