Star jedva tri godine i već sastavni dio poslovnog svijeta: Međunarodni standard za sisteme upravljanja anti-korupcijom ISO 37001. U ovom članku saznajte zašto se toliko kompanija trenutno odlučuje za certifikaciju.

1. Korupcija je problem - u cijelom svijetu

Mnogi vjeruju da je korupcija ograničena na zemlje s niskim prihodima. Međutim, anketa od strane finansijske revizorske kuće Ernst & Young daje drugačiju sliku. To pokazuje da je u posljednje dvije godine, na primjer, jedna od šest kompanija u Njemačkoj doživjela veliki slučaj prevare. Stopa koja je bila nešto niža u istraživanju prije dvije godine. Ovo je dovoljan razlog da se pitanje korupcije shvati ozbiljno, bez obzira na vaš opseg.

2. Upozoren je naoružan

ISO 37001 pruža smjernice za dizajniranje efikasnog sistema upravljanja anti-korupcijom. Implementacijom zahtjeva standarda, organizacije mogu smanjiti rizik od individualnog i institucionalnog lošeg ponašanja i spriječiti korupciju.

3. Ako dođe do incidenata, zakonski ste zaštićeni

U slučaju regulatorne ili krivične istrage, standard će pomoći kompanijama i organizacijama da pokažu da su poduzeti odgovarajući koraci kako bi se spriječila korupcija. Ovo već ima efekat ublažavanja kazne u nekim jurisdikcijama. Nasuprot tome, može se očekivati da će se korupcija u budućnosti još strožije kažnjavati – jer će se strožije kažnjavati i ono što se može izbjeći.

4. Proporcionalan napor

Cijeli odjeli u mnogim velikim njemačkim kompanijama, na primjer, se bave temom usklađenosti. Za mala i srednja preduzeća takav odjel nije praktičan – preskup. Ovo je mjesto gdje ISO 37001 može pružiti lijek, jer se standard može prilagoditi velikom broju tipova organizacija. Mjere moraju biti prilagođene veličini, strukturi, lokaciji, industriji, obimu i složenosti djelatnosti, te rizicima dotične organizacije, bilo da se radi o velikoj kompaniji ili udruženju, i moraju biti proporcionalne. U skladu sa ovim principom primjerenosti, organizacije se također ne moraju bojati pretjerane birokratije.

5. Konkurentske prednosti

Certifikacija protiv korupcije može donijeti ekonomske koristi jer šalje snažan signal kupcima, klijentima i potrošačima. Konkurentske prednosti i ojačana reputacija mogu proizaći iz formalne i snažne posvećenosti organizacije u borbi protiv korupcije.

6. Nema neugodnih iznenađenja sa poslovnim partnerima

Dubinska analiza zauzima centralni aspekt ISO 37001, posebno skrining poslovnih partnera. Implementacijom efikasnog sistema upravljanja anti-korupcijom, osiguravate da i vaši dobavljači ozbiljno shvate ovo pitanje.

7. Poverenje zainteresiranih strana

ISO 37001 sadrži zahtjeve koji se mogu provjeriti i certificirati. Certifikacija stoga pruža sigurnost menadžmentu, investitorima, zaposlenima, kupcima kao i drugim zainteresiranim stranama da se preduzimaju koraci za smanjenje rizika od korupcije. Općenito, ISO 37001 certifikat se smatra dokazom da se preduzimaju značajni koraci za sprječavanje mita i korupcije.

8. Korporativna kultura

Implementacija ISO 37001 doprinosi kulturi integriteta, transparentnosti i pravilnosti i prepoznaje važnost i zaštitu uzbunjivača. Ovo ima pozitivan uticaj na korporativnu kulturu.

DQS - Vaš partner za ISO 37001 certifikaciju

Kao akreditirano certifikacijsko tijelo, oslanjamo se isključivo na iskusne auditore, stvaramo dodatnu vrijednost kroz smislene audit izvještaje i vodimo vas kroz cijeli proces certifikacije ISO 37001. Na ovaj način doprinosimo održivom uspjehu naših kupaca. Možete pronaći više informacija o ISO 37001 ovdje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...