Dobrovoljni sistem certifikacije za održivu biomasu i cirkularnost

ISCC PLUS certifikat je produžetak utvrđenog ISCC standarda. Za razliku od ISCC EU i ISCC DE, koji pokrivaju zakonski regulisanu oblast bio-goriva, ISCC PLUS cilja na biomasu na koju RED ne utiče. Ovo omogućava kompanijama da pokažu održivo porijeklo biobaziranih i/ili cirkularnih sirovina u svim lancima proizvodnje i nabavke u prehrambenoj, ambalažnoj, stočnoj i hemijskoj industriji na dobrovoljnoj osnovi.

Certificirana održivost u lancu nabavke i proizvodnje

Poboljšane konkurentske mogućnosti

Globalno priznat standard

Povećana transparentnost

Business10.png
Loading...

Održiva proizvodnja u lancu nabavke sa ISCC PLUS

Međunarodni certifikacijski standard održivosti i ugljika (ISCC) uspostavljen je još 2006. godine. Uvođenjem standarda ISCC PLUS nekoliko godina kasnije, ne samo kompanije iz proizvodnje i prerade biomase, već i industrije hrane za životinje i hrane sada imaju priliku da postanu certificirane za održivost svojih nabavnih i proizvodnih procesa.

ISCC sa svojih više od 80 članova razvija i optimizira postojeće propise za svoje standarde. Uz ISCC PLUS uveden je skup pravila koja aspekt održivosti u proizvodnji i prometu biomase i cirkularnih sirovina čini transparentnim. ISCC PLUS certifikacija uzima u obzir ne samo ekološke već i društvene i ekonomske faktore.
Ukupno, više od 11.000 kompanija u preko 100 zemalja širom sveta ima certifikat prema ISCC i ISCC PLUS.

Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Za koje kompanije u BiH je važan ISCC Plus certifikat?

ISCC PLUS je namijenjen svim kompanijama u Bosni i Hercegovini koje žele dokazati da njihove sirovine potiču iz održivih izvora. To uključuje uglavnom sirovine na biološkoj bazi kao što su poljoprivredni i šumski proizvodi, ali i kružne sirovine kao što su otpad i reciklati. Dakle, ISCC PLUS certifikacija proširuje mogućnosti kompanijama da imaju održivost svojih procesa i proizvodnje, kao i svojih lanaca nabavke certificirane od strane nezavisnog certifikacijskog tela.

U osnovi, ISCC PLUS certifikat je pogodan za sve kompanije koje žele da plasiraju i prodaju svoje proizvode kao održive. To mogu biti poljoprivredna preduzeća, proizvodni pogoni za hranu, prehrambenu hemiju ili proizvođači stočne hrane.
Uz ISCC PLUS, proizvođačke kompanije osiguravaju da se održivost njihovih sirovina može u potpunosti i transparentno pratiti, od polja do trgovine.

Prikaži više
Prikaži manje
Arrows17.png
Loading...

Šest ključnih principa ISCC PLUS certifikacije

Svaki ISCC PLUS certifikat zasnovan je na šest osnovnih principa, koji se odnose na ekološke, društvene, ekonomske i regulatorne zahteve. Na primjer, pored zaštite prirode, za prolazak audit relevantna je zaštita prava radnika ili isplata pravičnih plata.

 1. Očuvanje prirodnih područja koja se odlikuju velikom biodiverzitetom ili koja mogu pohraniti mnogo ugljika (Visoka vrijednost očuvanja = HCV).
 2. Primjena "dobre" poljoprivredne prakse, npr. za održavanje plodnosti tla ili očuvanje kvaliteta vode i smanjenje upotrebe pesticida.
 3. Održavaju se sigurni uslovi rada, na primjer kroz obuku zaposlenih i obezbjeđivanje adekvatne zaštitne odjeće.
 4. Poštivanje ljudskih prava i zakona o radu, te osiguranje odgovornih radnih uslova koji promovišu zdravlje.
 5. Usklađenost sa važećim zakonima i propisima.
 6. Pridržavanje dobrih praksi upravljanja.

Za ISCC PLUS certifikaciju moraju biti ispunjeni takozvani "Glavni uslovi" i "Manji obavezni" iz ovih šest kriterija.

Prikaži više
Prikaži manje
Technology32.png
Loading...

ISCC PLUS slučajevi upotrebe

Zaslađivači na bazi kukuruza, bioplastika, certificirani pamuk, kartoni za mlijeko: lista mogućih primjena je duga i raznolika. Da bismo vam dali ideju o mogućnostima, evo nekoliko primjera ISCC PLUS certifikata:

 • Hrana: Na zahtjev jednog od vodećih svjetskih brendova bezalkoholnih pića, Hungrana AG je aplicirala za ISCC PLUS certifikat za svoje zaslađivače na bazi kukuruza. Kukuruz, koji se uzgaja prema šest principa ISCC PLUS, koristi se u raznim proizvodima za industriju hrane i stočne hrane. (Izvor)
 • Prakovanje: Norveški proizvođač kartona Elopak dobio je certifikat za svoj obnovljivi polietilen na biološkoj bazi. Sirovine su izvedene iz nusproizvoda i otpada, čime se smanjuje ugljični otisak proizvoda. 
 • Hemija: SABIC, saudijska kompanija koja posluje u hemijskoj industriji, dobila je ISCC PLUS certifikat za kružne polimere. Kao sirovina koristi se plastični otpad, a ne poljoprivredni proizvod. Otpad se pretvara u tečnost, a zatim se miješa sa tradicionalnim sirovinama. To plastičnom otpadu daje ekonomsku vrijednost, sprječavajući ga da uđe u naše okeane. (Izvor)
Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Evo kako funkcioniše proces ISCC Plus certifikacije u BiH

U prvom koraku na ličnom sastanku ili poštom razmjenjujemo informacije o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i području djelovanja. Budući da trajanje audita zavisi od veličine i složenosti Vaše kompanije, potrebne su nam neke informacije od Vas, kao što je broj zaposlenih. Na osnovu toga ćete odmah dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Prije audita, ispunit ćete ISCC registracioni formular i dobiti svoj ISCC registracijski broj.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno s vama će biti određen datum audita i odabrani odobreni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijske provjere, naši auditori procjenjuju, između ostalog, da li vaš sistem upravljanja ispunjava zahtjeve standarda i identifikuju potencijal za poboljšanje. U završnoj diskusiji, od vašeg auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi se dogovaraju akcioni planovi. Korektivne akcije se moraju provesti u roku od 40 dana.

Ukoliko ste ispunili sve uslove u auditu, dobit ćete svoj ISCC PLUS certifikat sa rokom važenja od godinu dana.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISSC PLUS certifikacija u BiH?

Cijena ISSC PLUS certifikata u Bosni i Hercegovini ovisi, između ostalog, o veličini vaše kompanije i složenosti vaših procesa. Bit ćemo sretni da vam bez obaveza dostavimo individualnu ponudu za vašu kompaniju.

Business2.png
Loading...

Zašto kompanije treba da se certificiraju od strane DQS-a prema ISCC PLUS?

 • Svi auditi za certificiranu održivost i upravljanje kvalitetom iz jednog izvora.
 • Opsežno poznavanje industrije i dugogodišnje iskustvo auditora.
 • Lični kontakti i kompetentna podrška prije i poslije audita u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.
 • Dostupnost na preko 80 lokacija širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Bit će nam drago da Vam pružimo individualnu ponudu za ISCC PLUS certifikaciju.