Važan certifikat za održivu bioenergiju i biogoriva

Za smanjenje CO2 emisije, energija i goriva iz biomase igraju centralnu ulogu. U EU Direktivi o obnovljivoj energiji (RED II) postoje obavezujući zahtjevi za proizvodnju bio-energije iz biomase. Uz ISCC certifikat, energetske kompanije i proizvođači osiguravaju da koriste održivu biomasu za proizvodnju energije.

Dokaz o usklađenosti sa svim zakonskim zahtjevima

Visok nivo transparentnosti za potrošače

Poboljšana vidljivost

Svjetsko priznanje

Business10.png
Loading...

Važan standard verifikacije za održiva biogoriva i energiju

ISCC (Certifikacija međunarodne održivosti i ugljena) standard razvijen je još 2006. godine. U to vrijeme, sudionici iz poljoprivrede, industrije, nevladinih organizacija kao i trgovci udružili su snage kako bi definisali obavezujuće kriterije održivosti za proizvodnju bio-energije i goriva iz biomase.

ISCC standard je dizajniran za različita tržišta, uključujući proizvodnju hrane i hrane za životinje, kao i hemijsku industriju i proizvođače bioenergije i biogoriva.

Kompanije su prvi put certificirane prema ISCC smjernicama 2010. Sada je više od 11 000 kompanija u više od 100 zemalja dobilo ISCC certifikat. Smjernice se redovno prilagođavaju promjenjivim tržišnim uslovima i zakonskim zahtjevima. U međuvremenu, više od 80 članova iz agrobiznisa, industrije i udruženja pripada neprofitnom udruženju ISCC e.V.

2011. godine, ISCC standard je priznat od strane Evropske komisije za usklađenost sa zahtjevima održivosti Evropske direktive o obnovljivoj energiji. Od tada postoji ISCC EU standard.

Od 2015. godine, ISCC certifikat je također zvanično priznat kao standard od strane VRI. VRI je inicijativa za održivu poljoprivredu. Za dalji razvoj ISCC-a za održive hemijske proizvode, neprofitna organizacija sarađuje sa CEN-om.

Prema ISCC-u, održiva biomasa je tekuća ili gasovita biomasa koja se koristi za proizvodnju električne energije ili goriva. Biomasa se također smatra održivom ako se sastoji od poljoprivrednih sirovina ili otpada i ostataka od drveta ili poljoprivrede. U Njemačkoj, na primjer, osnovu za definiciju pružaju, između ostalog, BioSt-NachV i zahtjevi RED II.

ISCC certifikacija je moguća za sve vrste biomase ili bio-energije, i primjenjiva je na proizvode na bazi biomase.

Prikaži više
Prikaži manje
Ecology11.png
Loading...

Za koje kompanije u BiH je prikladan ISCC certifikat?

Certifikacija prema ISCC propisima je pogodna za sve kompanije duž cijelog lanca vrijednosti biomase u Bosni i Hercegovini. Međunarodni sistem certifikacije za održivost i ugljen je stoga pogodan za proizvođače biomase, kao i za industriju koja prerađuje sirovine.

U okviru sistema certifikacije postoje dva standarda: ISCC EU certifikat za regulisana tržišta i ISCC PLUS za neregulisana tržišta.

Prema ISCC EU, proizvođači goriva na bazi biomase se certificiraju kao i operateri bioplinskih postrojenja ili hemijskih kompanija koje koriste biomasu za proizvodnju održivih proizvoda.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Stvaranje većeg povjerenja kupaca u održivost biomase

Uz pomoć ISCC sistema certifikacije, kompanije u Bosni i Hercegovini imaju priliku da dokažu da su njihova biomasa, kao i biogoriva i drugi proizvodi od biomase održivi. Shodno tome, certifikat služi i kao dokaz i dokumentacija da je ispoštovana Direktiva EU 2009/28/EC o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Za kupce, ISCC certifikat pruža važnu orijentaciju i pomoć pri donošenju odluka pri kupovini održivo proizvedenih goriva. ISCC certifikat pruža jedinstvenu prodajnu ponudu na konkurentnom tržištu onima koji proizvode goriva ili bio-energiju iz održive biomase.

Prikaži više
Prikaži manje
Healthcare3.png
Loading...

Proces u tri koraka za ISCC certifikaciju

ISCC certifikacija se zasniva na tri glavna stuba. Pored audita, preduslovi za certifikat su i takozvana verifikacija "bilansa mase" i kontrola emisije stakleničkih plinova.

  • Audit: Zahtjevi održivosti se auditiraju na licu mjesta. Između ostalog, provjerava se i korištenje zemljišta.
  • Provjera bilansa mase: U ovom koraku se, između ostalog, provjerava održivost sistema balansiranja.
  • Emisije: Ovdje auditori provjeravaju emisiju gasova staklene bašte. Direktiva 2009/28/EC je uzeta u obzir.
Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Kako funkcioniše ISCC certifikacija u BiH

Prvo, na ličnom sastanku ili putem e-maila razmjenjujemo informacije o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i oblasti djelovanja. Kako trajanje audita zavisi od veličine i složenosti Vaše kompanije, potrebne su nam neke informacije od Vas, kao što je broj zaposlenih. Na osnovu toga ćete u najkraćem roku dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Prije audita, ispunit ćete ISCC registracioni formular i dobiti svoj ISCC registracijski broj.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno s vama će biti određen datum audita i odabrani odobreni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijske provjere, naši auditori procjenjuju, između ostalog, da li vaš sistem upravljanja ispunjava zahtjeve standarda i identifikuju potencijal za poboljšanje. U završnoj diskusiji, od vašeg DQS auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi se dogovaraju akcioni planovi. Korektivne akcije se moraju provesti u roku od 40 dana.

Ako ste ispunili sve zahtjeve audita, dobit ćete svoj ISCC certifikat sa rokom važenja od godinu dana.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISSC certifikacija u BiH?

Troškovi ISSC certifikacije u Bosni i Hercegovini zavise, između ostalog, od veličine vaše kompanije i složenosti vaših procesa. Sa zadovoljstvom ćemo Vam dati individualnu ponudu za Vašu kompaniju bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto kompanije treba da se certificiraju od strane DQS-a prema ISCC?

  • Svi auditi iz jednog izvora
  • Opsežno znanje i iskustvo u industriji
  • Izuzetno orijentisan na rješenja i fokusiran na kupca.
  • Iskusni auditori i lični kontakt osobe u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Bit će nam zadovoljstvo da vam dostavimo pojedinačnu ponudu za ISCC certifikaciju.