Važan standard za uvoznike i posrednike u BiH

Uvoznici ili posrednici u Bosni i Hercegovini mogu biti certificirani prema IFS Broker Standardu. Certifikacijom kompanije dokazuju da ispunjavaju visoke zahtjeve za sigurnost i kvalitet hrane. Kao veza između trgovinskih partnera i proizvođača, oni osiguravaju usklađenost sa standardima kvaliteta i sigurnosti, stvarajući na taj način povjerenje među sudionicima.

Niži troškovi kroz efektivnu upotrebu resursa

Optimizirana kupovina i ušteda vremena za trgovce na malo

Povećana sigurnost hrane u lancu nabavke

Konkurentske prednosti za certificirane kompanije

Business10.png
Loading...

IFS Broker - važan certifikat za prehrambenu industriju u BiH

Proizvođači proizvoda i trgovci na malo se sve više oslanjaju na posredničke subjekte kao što su brokeri. Istovremeno, važno je osigurati da svi igrači ispunjavaju iste zahtjeve za sigurnost i kvalitet proizvoda. IFS Broker Standard ispunjava ove zahtjeve.

Zasnovan na IFS Hrana Standardu, IFS Broker je posebno dizajniran za brokere, agente i uvoznike. Certifikacijom posrednici i uvoznici u Bosni i Hercegovini osiguravaju održavanje kvalitete i sigurnosti proizvoda na putu od proizvođača do kupca. U sklopu audita za certifikaciju IFS Brokera, analizira se da li su, na primjer, ispunjeni zakonski i ugovorni zahtjevi tokom procesa nabavke.

Kada se brokeri ili uvoznici bave i nezavisnim skladištenjem ili transportom robe, IFS Logistika certifikat je također potreban za te dijelove poslovanja.

Prikaži više
Prikaži manje
Banking7.png
Loading...

Zašto dobiti certifikat prema IFS Broker?

Brokeri i uvoznici su važne veze između trgovinskih partnera i proizvođača ili proizvođača hrane. Istovremeno, oni su odgovorni za pouzdanu implementaciju zakonskih ili ugovornih propisa koji se odnose na kvalitet i sigurnost robe.

U toku globalizacije, pojedinačni lanci nabavke, kao i lanac vrednosti u cjelini, podliježu sve složenijim propisima. Da bi se pojednostavili procesi za uvoznike i posrednike, može se primijeniti IFS Broker Standard. Istovremeno, certifikacija osigurava striktnu usklađenost sa zakonskim i ugovornim zahtjevima za robu kojom se trguje.

Certifikat također omogućava da se resursi potrošeni na posredničku trgovinu ili uvoz efikasnije koriste. Ovo uvoznicima štedi dragocjeno vrijeme. Osim toga, dobavljači se mogu birati brže jer se svi mogu osloniti na iste standarde.

IFS Broker certifikat ima prednosti i za vanjski svijet. Na primjer, kompanije se predstavljaju kao pouzdani igrači u trgovini koji se aktivno bore protiv prevara s hranom. Zahvaljujući svojoj globalnoj prepoznatljivosti, IFS Broker certifikat je pogodan za poslovanje širom svijeta i prekogranične lance nabavke.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

Mogući ciljevi certifikacije IFS Broker

Cilj IFS Broker certifikacije je osigurati da

  • Brokeri mogu koristiti jedinstven i uporediv sistem procjene.
  • Svi koraci lanca nabavke postanu transparentni i uporedivi.
  • Troškovi i vrijeme brokera i dobavljača budu smanjeni.
Arrows20.png
Loading...

IFS Broker Verzija 3

IFS Broker Standard je sada dostupan u svojoj trećoj verziji. Ovo je objavljeno u januaru 2020. Nakon prelaznog perioda, sve kompanije u Bosni i Hercegovini i svijetu sada moraju biti certificirane prema verziji 3 IFS Broker.

Sa promjenom sa verzije 2 na verziju 3, zahtjevi za certifikaciju prema IFS Broker postali su opsežniji. Važno proširenje je da se auditi mogu vršiti i nenajavljeno na dobrovoljnoj osnovi.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Koji je proces certifikacije IFS Broker u BiH?

U prvom koraku sa nama ćete razgovarati o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i ciljevima certifikacije. Na osnovu toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Posebno za veće projekte certifikacije, sastanak planiranja je vrijedna prilika da upoznate svog auditora, kao i da razvijete individualni program audita za sva uključena područja i lokacije.

Predaudit također nudi mogućnost da se unaprijed identifikuju potencijali za poboljšanje, kao i prednosti vašeg sistema upravljanja. Obje usluge su opcionalne.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno sa vama se određuje datum audita i biraju se odobreni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijske provjere, naši auditori će procjeniti, između ostalog, da li vaš sistem upravljanja ispunjava zahtjeve standarda i identifikovati potencijal za poboljšanje. U završnoj diskusiji, od vašeg DQS auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi će se dogovoriti akcioni planovi.
Od septembra 2020. auditi se mogu obavljati i na daljinu.

Audit i njegove rezultate ocjenjuje nezavisni certifikacijski odbor DQS-a, koji odlučuje o izdavanju certifikata IFS Broker. Primit ćete audit izvještaj koji dokumentuje rezultate audita. Ako dođe do bilo kakvih neusklađenosti, imat ćete priliku da ih ispravite i tada poduzmete odgovarajuće mjere. Ako su ispunjeni svi primjenjivi zahtjevi, dobit ćete certifikat sa rokom važenja od godinu dana.

Nakon godinu dana, vaš certifikat prestaje važiti. Kako bismo osigurali da je vaš certifikat valjan bez ikakvih praznina, zakazujemo vaš sljedeći audit mnogo unaprijed.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta IFS Broker certifikacija u BiH?

Cijena IFS Broker certifikata u Bosni i Hercegovini ovisi, između ostalog, o veličini vaše kompanije i složenosti vaših procesa. Sa zadovoljstvom ćemo Vam dati individualnu ponudu za Vašu kompaniju bez obaveza.

Business2.png
Loading...

Zašto bih trebao dobiti IFS Broker certifikat od strane DQS-a?

  • Svi auditi sigurnosti i kvaliteta hrane iz jednog izvora
  • Veliko iskustvo u industriji i znanje auditora
  • Lični kontakti u Bosni i Hercegovini i na preko 80 lokacija širom svijeta
  • Dugogodišnje iskustvo u auditu po svim relevantnim standardima
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Rado ćemo vam dati individualnu ponudu za IFS Broker certifikaciju.