7. izdanje IFS Food standarda objavljeno je 6. oktobra 2020. godine. Revizija se odnosi na jednostavnost za korištenje - s naglaskom na smanjenje birokratije, smanjenje dokumentacije i jasne zahtjeve. U nastavku smo za vas saželi sve važne promjene.

Došlo je vrijeme: 7. izdanje standarda IFS Food je objavljeno. Sada firme imaju devet mjeseci za implementaciju novih/promijenjenih zahtjeva. 7. izdanje IFS Food standarda stupa na snagu 1. marta 2021. godine i bit će obavezno za sve certificirane firme od 1. jula 2021. godine.

Najvažnije promjene

IFS Food 7. izdanje donosi sljedeće ključne promjene:

 • Veći fokus na procjenu na licu mjesta, manje dokumentacije i smanjeni broj zahtjeva
  Nekoliko zahtjeva vezanih uz dokumentaciju je uklonjeno ili spojeno. Dokumentacija je još uvijek potrebna u nekim područjima, što uključuje HACCP, prevare s hranom i obranu hrane. Ostala područja, kao što su sigurnost hrane i kvalitet proizvoda, usmjerenost na kupca i kultura sigurnosti hrane, spojena su u jedan zahtjev za dokumentacijom.
 • Preciznija objašnjenja
  Korisnicima bi trebalo biti lakše razumjeti novo revidirano izdanje. Stoga novo izdanje sadrži više deskriptivnih elemenata, tačaka, definicija i jasnih izraza. Pojam "audit" u novom je izdanju zamijenjen riječju "procjena". Na taj način IFS naglašava proizvodni i procesni pristup, koji je u skladu sa standardom ISO/IEC 17065.
 • Poboljšana struktura protokola za certifikaciju
  Protokol certifikacije prema 7. izdanju je restrukturisan i detaljnije opisuje proces certificiranja. Struktura protokola procjene prilagođena je procesu procjene i uključuje, između ostalog, stavke "Prije IFS procjene hrane", "Provođenje IFS procjene hrane" i "Aktivnosti nakon IFS procjene". Stoga je bolje prilagođen potrebama učesnika IFS-a.
 • Jasno struktuisan izvještaj o auditu i bolje definisan sistem procjene
 • Svaki treći certifikacijski audit je nenajavljen
 • Kultura sigurnosti hrane uključena je u zahtjeve
  Kultura sigurnosti hrane ima pozitivan utjecaj na stavove o sigurnosti hrane i ponašanja u cijeloj organizaciji.
  Ovdje smo za vas saželi sve važne informacije o ovoj temi.
 • Važeći globalni lokacijski broj (GLN - Global Location Number) postaje obavezan za dobavljače u Europskom ekonomskom prostoru (EEA - European Economic Area)
  Firme u Europskom ekonomskom prostoru i Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) trebaju važeći globalni lokacijski broj za IFS Food 7 certifikat. GLN pojednostavljuje komunikaciju između dobavljača i trgovaca, budući da većina trgovaca na malo u tim regijama radi s GLN-om u svojim sistemima za planiranje resursa poduzeća. GLN također optimizira sigurnost i provjerljivost IFS certifikata.
  Od februara 2021. godine bit će moguće naručiti GLN putem ove internet stranice. Imajte na umu da firme moraju imati važeći GLN za provedbu prve procjene prema IFS Food 7. Stoga je posljednji mogući datum za naručivanje datum audita.
 • Novi kursevi e-učenja, ažurirani softver IFS auditXpressTM i aplikacija IFS Audit Manager za interno ocjenjivanje pomoći će voditeljima kvalitete da se pripreme za 7. izdanje standarda IFS Food
  Ažurirane alate možete preuzeti ovdje, vjerojatno od marta 2021. godine.

Ovom revizijom IFS zadovoljava kriterije priznavanja GFSI 2020.1, kao i FSMA i EU propise. Za više informacija o IFS Food 7, kliknite ovdje.

Raspored

Novo 7. izdanje standarda IFS Food objavljeno je 6. oktobra 2020. godine. Od 01. marta 2021. godine bit će moguće provoditi audite prema IFS Food 7. IFS Food 6.1 i dalje se može koristiti paralelno do 30. juna 2021. godine. Od 1. jula 2021. godine dopušteni su auditi samo prema 7. izdanju IFS Food standarda.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je voditelj marketinga i komunikacija za segmente održivosti i sigurnosti hrane. Također je auditor za eksterni audit izvještaja o održivosti. Njegove oblasti interesovanja uključuju upravljanje održivošću, održive nabavke i digitalizaciju audit pejzaža.

Loading...