RSCI procjena transparentnih lanaca nabavke u automobilskoj industriji

Ova procjena je razvijena na osnovu specifikacija RSCI asocijacije. Vodeći proizvođači i dobavljači automobila osnovali su RSCI zajedno sa Njemačkim udruženjem automobilske industrije (VDA) kako bi poboljšali održivost i transparentnost unutar automobilske industrije. DQS je jedno od prvih certifikacijskih tijela odobrenih za obavljanje RSCI procjene u vašoj kompaniji.

Provjerljiva održivost za dobavljače

Ispunite zahtjeve kupaca uz procjenu

Posvećenost boljim uslovima rada

Smanjenje društvenih rizika

Contact-us21.png
Loading...

Ko pokreće RSCI inicijativu?

Inicijativa za odgovorni lanac nabavke RSCI e.V. osnovana je od strane Njemačkog udruženja automobilske industrije (VBA) sa još 14 članova iz automobilskog sektora. Pored proizvođača automobila Audi, Volkswagen Group, Mercedes Benz AG i BMW, među osnivačima su i dobavljači kao što su Brose, Robert Bosch GmbH i Schaeffler.

Cilj RSCI e.V. je osigurati visoke standarde u pogledu održivosti dobavljača u automobilskom sektoru kroz nezavisne procjene i standardizirati ih na nacionalnom i međunarodnom nivou. Namjera je da se stvori dodatna vrijednost za klijenta, jer procjena pruža dokaz o transparentnim i poštenim uslovima rada kod njegovih proizvođača. Dobavljači također imaju koristi od RSCI procene, što im omogućava da ispune zahtjeve više kupaca sa jednom procjenom.

Prikaži više
Prikaži manje
Business11.png
Loading...

RSCI procjene kao važan dokaz održivih lanaca nabavke u BiH

Procjene zasnovane na zahtjevima RSCI su razvijene kako bi se osigurala usklađenost sa ključnim zahtjevima održivosti, okoline i zdravlja i sigurnosti na radu od strane zakonodavca, sudionika i kupaca.

Procjene RSCI također značajno doprinose poštivanju osnovnih ljudskih prava u proizvodnji i nabavci roba u automobilskom sektoru.

Prikaži više
Prikaži manje
Banking1.png
Loading...

Važan kodeks ponašanja za automobilsku industriju

Kompanije u Bosni i Hercegovini koje su podvrgnute RSCI procjeni implementiraju visoke standarde održivosti u lancu nabavke automobila.

Konkretno, ovo uključuje poštivanje kodeksa ponašanja koji ispunjava društvene standarde, kao i osnovne zahtjeve koji se odnose na zdravlje i sigurnost na radu i zaštitu životne sredine.

Prikaži više
Prikaži manje
Business5.png
Loading...

RSCI procjene

RSCI procjene su društvene procjene. Obično se izvode na licu mjesta u proizvodnim pogonima dobavljača. Pored inspekcije dotične lokacije, provode se i ankete zaposlenih. Nadalje, važni dokumenti se pregledaju i upoređuju sa RSCI zahtjevima.

Nakon procjene, nalazi se opisuju u izvještaju o procjeni. Služi stvaranju visokog nivoa transparentnosti i uporedivosti među proizvođačima i dobavljačima u pogledu održivih radnih uslova. U zavisnosti od rezultata procjene, RSCI izdaje tzv. etiketu, koja važi tri godine.

Prikaži više
Prikaži manje
Business28.png
Loading...

Proces RSCI procjene u BiH

RSCI procjene se dodjeljuju putem RSCI tzv. procesa ponuda. Da biste zatražili procjenu, idite na web stranicu RSCI i kliknite na "Zahtjev za procjenu". Od DQS-a, kao i od drugih odobrenih audit tijela, RSCI zatim putem internetske platforme traži da dostave ponudu za procjenu. RSCI dodjeljuje procjenu.

DQS će dodijeliti tim kvalifikovanih ocjenjivača za vašu procjenu. RSCI procjena se provodi na licu mjesta i može potrajati nekoliko dana da se završi, prema RSCI smjernicama za obračun troškova. Razrađuje se upitnik koji se provjerava i ocjenjuje pregledom dokumenata, intervjuima sa osobljem i menadžmentom, te posjetom gradilištu. Tehnički, procjena se u potpunosti obavlja preko RSCI online portala.

Ako postoje odstupanja u RSCI procjeni, ona se mogu klasificirati kao manja, veća, kritična ili nulta tolerancija. Za sve kategorije predviđeni su tzv. CAP procesi sa rokovima u kojima morate provesti korektivne i preventivne mjere kako biste spriječili ponavljanje. Ovisno o ozbiljnosti odstupanja, nakon uspješnog otklanjanja odstupanja dobit ćete takozvanu privremenu oznaku ili punu RSCI oznaku. Nakon registracije dobit ćete detalje od RSCI.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta RSCI procjena u BiH?

Trošak RSCI audita u Bosni i Hercegovini određuju različiti faktori. Pored veličine kompanije, klasifikacija rizika (nizak, srednji, visoki) koju provodi RSCI za proizvodno mjesto koje se procjenjuje utiče na određivanje vremena za procjenu. Vrijeme procjene na ovaj način zauzvrat utiče na ukupne troškove procjene RSCI.

Business2.png
Loading...

Zašto je DQS BiH savršen partner za RSCI procjenu

  • Svjetska mreža sa iskusnim auditorima
  • Sveobuhvatna ekspertiza u automobilskom sektoru
  • Višegodišnje iskustvo u certificiranju socijalne procjene
  • Snažan fokus na kupca i visok kvalitet usluge koji se proteže i dalje od procjene
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Sa zadovoljstvom ćemo pripremiti individualnu ponudu za RSCI procjenu.