Mnoge kompanije se danas oslanjaju na sistem upravljanja energijom kako bi povećale svoju energetsku efikasnost uz istovremeno smanjenje potrošnje energije i povezanih troškova. Međutim, posebno mala i srednja preduzeća (MSP) su se ranije klonila sveobuhvatnog sistema upravljanja zbog troškova koji su uključeni. Od septembra 2021. godine, ISO 50005 je dostupan kao smjernica koja pruža jednostavan i korak po korak uvod u upravljanje energijom. Sadrži niz primjera pomoći i implementacije koji pomažu kompanijama da odrede svoj status energetske efikasnosti i implementiraju mjere za poboljšanje.

Uvođenje sistema upravljanja energijom (EnMS) u početku uključuje napor. Tokom implementacije, kompanija mora dodijeliti energetski tim, koji će nedostajati drugdje. Osim toga, jednostavne promjene poput prilagođavanja procesa ili obuke obično nisu dovoljne za poboljšanje energetskih performansi.

Često postoji potreba za ulaganjem u novu, efikasniju tehnologiju. Pouzdana kalkulacija profitabilnosti zasnovana na standardu EN 17463 (VALERI) ovdje može biti od pomoći.

U tom kontekstu, nije iznenađujuće da organizacije izbjegavaju implementaciju holističkog EnMS-a prema ISO 50001 i nastavljaju da se oslanjaju na svoj prethodni, često prilično nestrukturirani pristup. Podršku implementaciji pruža novi standard ISO 50005, koji je objavljen na engleskom jeziku 2021. godine (ISO 50005:2021).

ISO 50005:2021 Sistem upravljanja energijom — Smjernice za faznu implementaciju

Standard je dostupan na ISO web stranici.

Vodič, koji ne može biti certificiran, omogućava korisnicima da naprave blag, korak po korak uvod u upravljanje energijom. U idealnom slučaju, ovo kasnije vodi do potpuno sveobuhvatnog sistema upravljanja u skladu sa ISO 50001. ISO 50005 je u skladu sa međunarodnim standardom ISO 50001:2018, ali ne pokriva sve zahtjeve energetskog standarda.

ISO 50005 - Model sa četiri nivoa zrelosti

Novi vodič ISO 50005 zasnovan je na pristupu implementacije u fazama sa dvanaest elemenata, odgovarajućim pojedinačnim temama i četiri nivoa zrelosti po elementu. Sadržaj zahtjeva se odnosi na odgovarajuće odjeljke u ISO 50001.

U prvom koraku kompanije određuju svoj trenutni energetski status. To im omogućava da identifikuju nivo na kojem mogu ući u upravljanje energijom. Na osnovu toga postavljaju konkretne ciljeve prilagođene situaciji u kompaniji kako bi kontinuirano poboljšavali svoje energetske performanse.

ISO 50005 je stoga i efikasan alat za realističnu samoprocjenu nivoa zrelosti vaše organizacije u vezi sa energijom.

Četiri nivoa zrelosti u ISO 50005

Četiri nivoa zrelosti, koji se nadovezuju jedan na drugi, opisana su u klauzuli 4 ISO 50005:

Nivo 1 - Omogućavanje

  • Nema sistematskih praksi upravljanja energijom

Nivo 2 - Poboljšanje

  • Energetska politika uspostavljena
  • Energetski tim na mestu
  • Analiza potrošnje energije i podataka o troškovima energije
  • Procjena mogućnosti uštede energije
  • Sporadične sistemske prakse upravljanja energijom

Nivo 3 - Pojavljivanje

  • Sistematske prakse upravljanja energijom
  • Strateško upravljanje energijom
  • Unapređenje praćenja i evaluacije
  • Usklađenost sa zakonima kao EnMS zahtjev
  • Organizacija koja uči

Nivo 4 - Uspostavljanje

  • Kontinuirano poboljšanje EnMS-a
  • Kontinuirano poboljšanje energetskih performansi
  • Implementacija osnovnih elemenata ISO 50001
  • Spremnost za analizu nedostataka prema ISO 50001

Na primjer: Klauzula 5.4

Element 4 - Energetska procjena, tema značajne potrošnje energije (SEU).

Tema

Nivo 1

Nivo 2

Nivo 3

Nivo 4

SEU

(područja sa značajnom potrošnjom energije)

-

Identificirati SEU

Odredite trenutne energetske performanse svake SEU.

Identifikujte pojedince koji obavljaju aktivnosti koje mogu uticati na SEU.

Techniker mit Laptop und Funkgerät gibt Messdaten aus einer Industrieanlagen-Komponente durch.
Loading...

Savjet za čitanje: Pročitajte više o ovoj temi u našem članku o Značajnom utrošku energije (SEU). 

Loading...

Sistematsko upravljanje energijom

Iskoristite znanje i iskustvo naših stručnjaka. Saznajte više o zahtjevima standarda za upravljanje energijom ISO 50001 i sedam koraka za implementaciju u našem besplatnom Bijelom papiru.

Dvanaest elemenata

Dvanaest osnovnih elemenata ISO 50005 zasnovano je na međunarodnom standardu ISO 50001.

Element br. i naziv

Element 1 Kontekst organizacije
Element 2 Liderstvo
Element 3 Resursi
Element 4 Energetska procjena
Element 5 Indikatori energetskih performansi i energetske osnove
Element 6 Ciljevi, energetski ciljevi i akcioni planovi
Element 7 Kompetencija i svijest
Element 8 Operacije i održavanje
Element 9 Nabavka i dizajn
Element 10 Proces komuniciranja i usmjeravanja dokumentiranih informacija
Element 11 Praćenje, mjerenje, analiza i evaluacija energetskih performansi
Element 12 Procjena i poboljšanje upravljanja

Klauzula 5 standarda dodjeljuje kriterije jednoj temi svakog elementa, koji odgovaraju gornja četiri nivoa zrelosti u smislu stepena postignuća. Kriteriji se nadovezuju jedni na druge i ukazuju na to šta organizacija mora učiniti da bi postigla svaki nivo zrelosti. Ako nije naveden nijedan kriterij, odgovarajuća tema ne igra nikakvu ulogu u klasifikaciji.

Ispunjavanje zahtjeva Nivoa 4 već ukazuje na viši nivo energetske efikasnosti. Ovdje, gap analiza može naznačiti koji su koraci još potrebni za dostizanje nivoa potpuno sveobuhvatnog sistema upravljanja koji se može certificirati prema ISO 50001.

Anexi ISO 50005 

U Anexu A, ISO 50005 sadrži širok spektar pomoći i primjera implementacije za svaki od dvanaest ključnih elemenata. Ovo znatno olakšava kompanijama da utvrde status energetske efikasnosti koji se na njih odnosi i da implementiraju korak po korak mjere za kontinurano poboljšanje svojih energetskih performansi.

Anex B detaljno opisuje kriterije za svaki nivo i pruža vezu između odjeljaka i pododjeljaka ISO 50001 i odgovarajućih elemenata. Ovo poređenje je posebno korisno jer vodič nije strukturiran prema Strukturi visokog nivoa (HLS). To otežava direktno poređenje s klauzulama i zahtjevima iz ISO 50001:2018 - na primjer, za analizu praznina.

ISO 50005 - finansijska kompenzacija u slučaju trgovanja emisijama goriva

ISO 50005 također ima političku važnost: u Njemačkoj, na primjer, kompanije koje posluju na međunarodnom nivou koje su aktivne u sektoru koji je posebno pogođen problemom curenja ugljika*, a koji su u nepovoljnom položaju zbog trgovine emisijama goriva, mogu dobiti finansijsku kompenzaciju. To je predviđeno u " SESTA Uredbi o curenju ugljika - BECV" od 28 jula 2021. Jedan od preduslova je da pogođene kompanije uvedu sistem upravljanja energijom i na taj način implementiraju mjere uštede koje rezultiraju smanjenjem potrošnje energije i njihove emisije stakleničkih plinova.

*Curenje ugljika → Prebacivanje emisija CO2 obuhvaćenih Evropskom šemom trgovanja emisijama na zemlje izvan EU kako bi se zaobišli evropski zahtjevi o emisijama stakleničkih plinova.

Za kompanije koje troše manje od 10 GWh energije godišnje za fosilna goriva, dokaz o EnMS-u prema ISO 50005 (nivo 3) je mogući pandan za dobivanje kompenzacije. Dokaz o kompenzacijama mora potvrditi certifikacijsko tijelo kao što je DQS.

iso-50001-certification-dqs-two persons using solar panels and wind turbine
Loading...

ISO 50001 certifikacija

Koje napore trebate očekivati za certifikaciju vašeg EnMS-a? Saznajte besplatno i bez obaveza.

Više zakonska pozadine (EU)

Zakon o finansiranju energije (EnFG)

Zakon o finansiranju energetskog zaokreta u elektroenergetskom sektoru putem plaćanja od strane savezne vlade i naplate naknada

Ova specijalna šema izjednačavanja je izuzetna odredba prema kojoj kompanije koje su intenzivne za električnu energiju i druge kvalifikovane strane mogu dobiti gornju granicu nameta1 na električnu energiju kako bi se osigurala konkurentnost. Osnova za to je Zakon o finansiranju energije od 1. januara 2023. godine.

Zakon ima za cilj da standardizuje ograničenja visine dažbina koje se plaćaju u sektoru električne energije i objedini ih u jedan zakon. Zamjenjuje prethodne propise o "posebnoj šemi izjednačavanja" u EEG-u (eliminacija člana 63 EEG). Odjeljak 28 ff EnFG sadrži glavne nove propise za kompanije sa intenzivnim troškovima električne energije.

Cilj specijalne šeme izravnanja i dalje je ograničavanje dažbina* koje plaćaju kompanije koje zahtijevaju intenzivnu potrošnju električne energije kako bi se održala međunarodna konkurentnost.

*Nadoplate= KWKG doplata plus doplata za offshore mrežu, EEG doplata je ukinuta od jula 2022.

 

Naknada cijene električne energije (SPK)

Isplata pomoći elektroenergetskim kompanijama za kompenzaciju indirektnih troškova CO2; direktiva od 24. avgusta 2022.

U skladu s člankom 10a, stavkom 6. Direktive 2003/87/EZ, s izmjenama i dopunama 14. marta 2018., države članice mogu dodijeliti državnu pomoć u korist sektora ili podsektora za koje se smatra da su izloženi značajnom riziku od curenja ugljika zbog troškova emisije stakleničkih plinova prešao na cijenu električne energije, kako bi se ti troškovi nadoknadili.

Rješavanjem rizika od curenja ugljika, teži se ekološkom cilju jer, u nedostatku obavezujućeg međunarodnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova, pomoć ima za cilj spriječiti povećanje globalnih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih premještanjem proizvodnih aktivnosti izvan Evropske unije.

Dakle, kompenzacija cijene električne energije također služi za postizanje ciljeva Direktive 2003/87/EC. Kako bi se smanjio rizik od premještanja proizvodnih aktivnosti izvan Europske unije, ova Direktiva dodjeljuje pomoć za kompenzaciju troškova emisije stakleničkih plinova koji se prenose na cijenu električne energije.

Zahtjevi u pogledu SPK

Kao zahtjev BECV-a, EnMS prema ISO 50001, upravljanje energijom u skladu sa EMAS i ISO 50005 se također ovdje primjenjuju za naknadu cijene električne energije. Potrebna su sljedeća ulaganja u mjere energetske efikasnosti:

Od 2021. do 2024.: Ulaganja u mjere za poboljšanje energetske efikasnosti sa periodom povrata od max. 3 godine. Iznos investicije mora odgovarati zbiru pomoći od 2021. do 2024. godine, pod uslovom da su identifikovane dovoljne mjere.

Od 2025: Investicije u mjere za poboljšanje energetske efikasnosti sa periodom povrata od max. 3 godine. Iznos investicije mora biti potpuna pomoć prethodne godine, pod uslovom da je identifikovano dovoljno mjera. Ako je manje od 50% iznosa pomoći uloženo u mjere, mjere se moraju vrednovati metodom neto sadašnje vrijednosti prema DIN EN 17463, kao u BECV §11.

Uvođenje upravljanja energijom sa ISO 50005 - Zaključak

ISO 50005 je smjernica za korak po korak uvođenje potpuno sveobuhvatnog sistema upravljanja energijom, koji se posebno odnosi na mala i srednja preduzeća, kao i na javne organe. Srž međunarodnog standarda je dvanaest elemenata, koji su zasnovani na ISO 50001 i pojednostavljeni u smislu sadržaja. Odgovarajuće pojedinačne teme su dodeljene stepenu zrelosti od 1 do 4 u zavisnosti od stepena ispunjenosti.

Dostizanjem nivoa 4 za sve elemente, kompanija se prilično približava nivou efektivnog sistema upravljanja. Da bi se ovo u potpunosti postiglo, potrebna je analiza praznina i identifikovane praznine moraju biti eliminisane.

DQS - Vaš partner za certifikaciju

DQS je akreditiran od strane DAkkS-a za sve uobičajene standarde sistema upravljanja kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 ili ISO 50001. Uoči certifikacije, pred audit može poslužiti kao početna procjena učinka kako bi se identificirale prednosti i potencijal za poboljšanje.

Za veće projekte certifikacije, sastanak planiranja projekta je vrijedna prilika da se upoznate sa DQS-om i njegovim auditorima. Naknadna analiza sistema (faza 1 audita) služi za snimanje vašeg sistema upravljanja sa njegovim procesima, propisima i dokumentima. U certifikacijskom auditu (faza 2 audita) vrši se stvarna procjena sistema. Ako su ispunjeni svi zahtjevi standarda, od DQS-a ćete dobiti međunarodno priznati certifikat.

Autor
Tyrone Adu-Baffour

Okolinski inženjer se osvrće na više od 10 godina iskustva kao projektni inženjer za energetsku efikasnost i upravljanje energijom, kao i na polju održivosti. Stručnjak je za DQS standarde i proizvodni menadžer za upravljanje energijom i klimom, kao i auditor za standarde ISO 9001, ISO 14001 i ISO 50001.

Loading...