Više od 120 godina, Landis+Gyr AG pomaže dobavljačima energije i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje upravljanje energijom. Održivost je stoga dio DNK kompanije. Stoga ne čudi da je švicarska kompanija sada napravila sljedeći korak sa DQS-om: eksterni audit svog izvještaja o održivosti kako bi maksimizirala transparentnost i kredibilitet.

Upravljajte energijom bolje: Iz mota Landis+Gyra, već možete reći da je održivost ovdje visoki prioritet. Sa sjedištem u Cham, Švicarska, kompanija je jedan od vodećih svjetskih dobavljača mjerača energije, rješenja za pametno mjerenje i aplikacija za pametne mreže. Ove tehnologije i usluge pomažu u smanjenju potrošnje energije, optimiziraju operacije i stvaraju pametniju mrežu.

Kao javna kompanija, Landis+Gyr ima najveći interes da informiše sve zainteresirane strane o svojim performansama u pogledu održivosti, pružajući zainteresiranim stranama holističku sliku. Izvještavanje o održivosti u skladu sa GRI standardima igra ključnu ulogu u ovom procesu.

U duhu transparentnosti, švicarska kompanija naručila je eksterni audit svog izvještaja o održivosti po prvi put 2022. Čast je pripala DQS-u: međunarodni i interdisciplinarni tim ocjenjivača završio je audit u aprilu 2022.

 

Eksterni audit prema AA1000 standardu osiguranja

Audit se temeljilo na standardu osiguranja AA1000, koji definiše zahtjeve za audit izvještaja o održivosti. Audit Landis+Gyr izvještaja odgovara takozvanom tipu 2 osiguranja, koje se sastoji od dvije komponente:
- Audit pristupa upravljanja i usklađenosti sa principima izvještavanja.
- Audit svih objelodanjivanja u vezi sa učinkom zaštite okoline i održivosti u smislu potpunosti i relevantnosti. Ovo uključuje ključne brojke, indikatore i druge nefinansijske podatke.

Osim intenzivnog ispitivanja sjedišta u Chamu, odabrane lokacije u Kini, Indiji, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama također su podvrgnute auditu od strane DQS-a.

 

Klimatski neutralan do 2030

Važan fokus audita bio je na emisiji gasova staklene bašte. Landis+Gyr se obavezao da će postati klimatski neutralan do 2030. Pouzdani sistemi za prikupljanje podataka, verifikaciju i izvještavanje su neophodni za to. Audit tim je posebno istakao sljedivost kalkulacija kao prednost. Pored toga, Landis+Gyr se obavezao da podnese ciljeve smanjenja GHG Inicijativi za ciljeve zasnovane na nauci.

Verifikacija ESG metrike u vezi s kompenzacijom

Pored GRI izvještaja, kratkoročni plan poticaja (STI) je također bio predmet eksterne verifikacije. Kako bi se osigurala pouzdanost rezultata, sve STI ključne brojke koje već nisu bile dio GRI izvještaja podvrgnute su dodatnom auditu.

 

Rezultat: Izjava o osiguranju

Na osnovu gore opisane metodologije, audit tim je zaključio da Landis+Gyr izvještaj o održivosti predstavlja performanse održivosti kompanije na transparentan i vjerodostojan način. Dr. Thijs Willaert, voditelj audit tima, posebno je istakao stratešku orijentaciju upravljanja održivošću: „Našli smo impresivnim kako se ESG strategija, postavljanje ciljeva i pristupi upravljanju u Landis+Gyr prepliću. Relativno kratki ESG ciklusi od tri godine omogućavaju kompaniji da se brzo prilagodi očekivanjima sudionika koji se brzo mijenjaju i preuzme sve ambicioznije obaveze."

Carlo Diener, voditelj grupnog projekta i ESG specijalista u Landis+Gyr-u, komentarisao je proces audita na sljedeći način: "Fokusirana i svrsishodna saradnja s DQS-om omogućava nam da nastavimo da pružamo transparentne, relevantne i pouzdane informacije našim sudionicima."

Možete pogledati cijeli Landis+Gyr izvještaj o održivosti 2021 ovdje.

GRI-STANDARD ,GRI Berichterstattung
Loading...

Vaš partner za eksterno osiguranje izvještaja o održivosti

Saznajte o prednostima eksternog audita, kako on funkcioniše i kako vas DQS može podržati.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...