Adekvatno rješavanje klimatskih promjena je hitan i sveprisutan izazov koji pogađa ne samo kreatore politike, već i kompanije svih veličina. Standard ISO 14091 pomaže kompanijama da se prilagode klimatskim promjenama. U nastavku smo saželi sve važne informacije za vas.

Dok rastuće temperature utiču na uslove poljoprivredne proizvodnje, ekstremni vremenski događaji utiču na infrastrukturu i remete lance nabavke – razvoj koji izaziva glavobolje mnogim kompanijama.

Dok su mjere usmjerene jednostavno na ublažavanje klimatskih promjena važnije nego ikada prije, već napredna priroda trenda čini neophodnim da se kompanije prilagode. Pri tome je bitno razumjeti i procijeniti koji su rizici i koliko je kompanija podložna oštećenju.

Procjena rizika od klimatskih promjena sa ISO 14091

ISO 14091 „Prilagođavanje uticajima klimatskih promjena – Principi, zahtjevi i smjernice“ pomaže organizacijama da procijene uticaje klimatskih promjena i razviju i provedu procjenu rizika koja može da procijeni trenutne i buduće rizike od klimatskih promjena.

Standard pruža smjernice o korištenju procjena skrininga i lanaca uticaja koji omogućavaju kvalitativnu i kvantitativnu analizu. Ove informacije pomažu kompanijama da donesu bolje poslovne odluke. Informacije, dokumentirane na međunarodno dosljedan način, također pomažu u izvještavanju o klimi.

ISO 14091 je najnoviji standard u seriji ISO 14090. On opisuje mnoge elemente prilagođavanja klimatskim promjenama, uključujući prethodno planiranje, planiranje adaptacije, implementaciju, praćenje i evaluaciju, te izvještavanje i komunikaciju. Možete preuzeti ovaj standard ovdje.

Šta DQS može uraditi za vas

DQS je vaš partner za verifikaciju i validaciju izvještavanja o održivosti. Mi smo na vašoj strani - uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i detaljne audit izvještaje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...