Kvalitet u razvoju softvera

Kao programer softvera u Bosni i Hercegovini, zrelost vaših procesa je ključni kriterijum. Sa procjenom prema ISO/IEC 15504, također poznatom kao SPICE, možete odrediti svoje prednosti i slabosti i uključiti ih u cikluse poboljšanja. SPICE omogućava integraciju procjena specifičnih za industriju, kao što je Automotive SPICE® 3.0, koji je dosljedno usklađen sa potrebama industrije. Ali SPICE možete primijeniti i na svoje vanjske dobavljače hardvera i softvera.

Smanjenje rizika i troškova kvarova

Priznat dokaz vaše razvojne kompetencije

Kontinuirano unaprijeđenje vaših procesa

Poštivanje najbolje prakse u modelu procjene

Beschreibung Standard/Regelwerk
Loading...

Šta je ISO/IEC 15504 (SPICE)?

ISO/IEC 15504 je međunarodni standard za evaluaciju poslovnih procesa kroz odgovarajuće procjene. Naziv "SPICE" (Software Process Improvement and Capability Determination - Poboljšanje softverskog procesa i određivanje sposobnosti) je naziv projekta iz perioda razvoja standarda. Razvijen je u nekoliko faza počevši od 1993. godine i dobio je status standarda 2006. godine pod oznakom ISO/IEC 15504.

SPICE razmatra s jedne strane poboljšanje procesa unutar vlastite organizacije, a s druge strane utvrđivanje sposobnosti procesa. Stoga standard sadrži zahtjeve za referentne modele procesa (PRM) za opis procesa, kao i modele procjene procesa (PAM) sa kriterijima i metodama za njihovu evaluaciju.

Dimenzija sposobnosti ili zrelosti, koja dijeli proces razvoja na šest nivoa od "nepotpunog" do "optimizirajućeg", smatra se posebno korisnom komponentom za praksu. Od 2015. ISO sukcesivno prenosi desetodijelni set pravila u novu seriju standarda ISO/IEC 330xx.

Prikaži više
Prikaži manje
Mehrwert
Loading...

Zašto je ISO/IEC 15504 koristan za vašu kompaniju?

Uz procjenu prema ISO/IEC 15504, možete učiniti vidljivim snage i slabosti u vašim razvojnim procesima. Osim stalne optimizacije vaših procesa, certifikat vam daje i vidljiv znak prema vanjskom svijetu. U procjenama dobavljača, na primjer, kupci mogu prepoznati nivo zrelosti procesa.

Business28.png
Loading...

Kako funkcioniše certifikacija u skladu sa ISO / IEC 15504 u BiH?

U prvom koraku razgovarate o vašoj kompaniji, vašem sistemu upravljanja i ciljevima ISO/IEC 15504 certifikacije sa nama. Na osnovu toga, odmah ćete dobiti detaljnu i transparentnu ponudu, prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Procesi se mogu odabrati pojedinačno, kao što su inženjerski procesi ili upravljanje konfiguracijom. Prilikom procjene dobavljača, na primjer, inicijativa proizvođača Softver u automobilskoj industriji (HIS) dogovorila je 15 procesa. Procjena zrelosti procesa se vrši korištenjem važećeg modela procjene, npr. ISO 15504 Dio 5 ili Automotive SPICE® na osnovu zahtjeva ISO 15504. Usluge certifikacije zavise od:

  • Obim, složenost i lokacije Vaše kompanije
  • Broj relevantnih procesa
  • Procesi na više lokacija

Nakon certifikacijskog audita, rezultate ocjenjuje nezavisni certifikacijski odbor DQS-a. Primit ćete audit izvještaj koji dokumentira rezultate audita i identificira potrebu za djelovanjem i vaš potencijal za poboljšanje. Ako su svi zahtjevi ispunjeni, dobit ćete međunarodno priznati certifikat.

Kako bismo osigurali da vaša kompanija nastavlja ispunjavati sve važne zahtjeve nakon certifikacijskog audita, vršimo nadzorne audite na godišnjem nivou. Ovo pruža kompetentnu podršku za kontinuirano unapređenje vašeg sistema upravljanja i poslovnih procesa.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta ISO/IEC 15504 certifikacija u BiH?

Troškovi certifikacije prema ISO/IEC 15504 u Bosni i Hercegovini zavise od obima i složenosti vaše procjene. Stoga nije moguće dati paušal za troškove. Rado ćemo pripremiti individualnu ponudu prema Vašim zahtjevima!

Business2.png
Loading...

Šta možete očekivati od nas

  • Više od 35 godina iskustva globalno i 20 godina iskustva u Bosni i Hercegovini u certifikaciji sistema upravljanja i procesa
  • Naši stručnjaci su tu za Vas lično
  • Auditori sa praktičnim iskustvom u industriji
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Bili bismo sretni da vam pružimo prilagođenu ponudu za ISO/IEC 15504 certifikaciju.