Usklađenost je ovih dana svima na usnama, ali top menadžerima je često teško razumjeti pojam i šta on znači. Ipak, usklađenost ne znači ništa manje od "zakonski usklađenog, etički ispravnog ponašanja" - što se podrazumijeva, zar ne?

Loading...

Čini se da je značenje Usklađenosti sasvim jasno i jednostavno, prije svega samo po sebi razumljivo. Odgovorni ljudi u organizaciji samo se trebaju pridržavati svih relevantnih (pravnih) pravila i ponašati se na etički ispravan način, a usklađenost je uspostavljena – u čemu je problem?

Odgovor je: stvarnost je drugačija. Mnogi menadžeri i zaposleni u kompaniji ne znaju pravila kojih bi se trebali pridržavati. Drugi ih znaju, ali se namjerno ne pridržavaju. Neki, s druge strane, možda se na prvi pogled čini da ne krše pravila, ali ona nisu posebno etički vrijedna ili teško opravdana prema današnjim standardima društveno odgovornog poslovanja.

Dosta kompanija posluje u sivoj zoni koja ponekad prelazi u svjetlo, ponekad u mrak. Međutim, sve više menadžera prepoznaje potrebu za rasvjetljavanjem ovog polumraka - ne samo zbog povezanih rizika od odgovornosti.

 

Dobro upravljanje usklađenosti stvara jasnoću

Kompanijama je stoga potreban sistem koji osigurava da su sva (zakonska) pravila poznata i da se poštuju. Efikasan sistem upravljanja usklađenosti (CMS) stvara jasnoću i pravnu sigurnost. Također pomaže menadžmentu da uspostavi korporativnu kulturu koju živi sam i u kojoj kršenja bilo koje vrste nisu opcija. Ova korporativna kultura, figurativno nazvana u Sjedinjenim Državama kao "ton na vrhu", u konačnici je također ključ za učinkovito i prikladno prožimanje cijele kompanije idejom usklađenosti.

 

Efektivno minimiziranje rizika odgovornosti sa upravljanjem usklađenosti 

Formalno osiguranje usklađenosti sa pravilima kroz efikasno implementiran sistem upravljanja usklađenosti daje suštinski doprinos izbjegavanju ili minimiziranju odgovornosti, a to može biti egzistencijalno za organizaciju. Ovo se posebno odnosi na lica koja stvarno djeluju, jer u zavisnosti od pravnog sistema, lica koja djeluju lično ili organizacija, ili u najgorem slučaju i jedno i drugo, mogu biti krivično gonjeni. Oni mogu biti praćeni značajnim novčanim kaznama ili kaznom zatvora.

 

Upravljanje usklađenosti u sudskoj praksi

Mnoge obaveze za menadžment da postupa zakonito, da osigura da kompanija to čini, i dužnost brige za kontrolu zakonitog poslovanja općenito proizilaze iz korporativnog zakona, iako to može varirati, ovisno o specifičnom pravnom okruženju To znači da postoji dužnost organizacije i selekcije zaposlenih. Stoga, po pravilu, menadžment kompanije mora preduzeti mjere predostrožnosti kako bi obezbijedio zakonito ponašanje organizacije i njenih zaposlenih. U slučaju: Ako menadžment kompanije ne ispuni ove obaveze, ili to učini neadekvatno, oni ili organizacija mogu biti odgovorni. To može rezultirati ogromnim rizicima odgovornosti, koja se može dovesti do trocifrenih miliona ili čak milijardi eura.

„Ukoliko menadžment ne ispuni svoje dužnosti ili ih ne ispunjava na odgovarajući način, može se smatrati odgovornim za to.“

Upravljanje usklađenosti - Samo još jedan sistem upravljanja?

Najviši menadžment ne može na odgovarajući način ispuniti svoju dužnost kontrole bez odgovarajućeg sistema upravljanja. Dakle, ne postoji način da se ne uvede CMS, čak ni sa stanovišta sudske prakse. Barem, ovo važi za kompanije koje žele da budu na sigurnoj strani kada su u pitanju pitanja odgovornosti koja proizilaze iz kršenja pravila.

Mnoge kompanije strahuju da upravljanje usklađenosti znači uvođenje još jednog sistema upravljanja. Međutim, i dalje postoji široko rasprostranjeno nerazumijevanje iza ovog pojma, jer kompanije u suštini imaju samo jedan sistem upravljanja! Po pravilu, postojeći sistem upravljanja je zasnovan na ISO 9001, u koji se zatim integrišu zahtjevi drugih standarda.

Ovo je također jedna od velikih prednosti zajedničke osnovne strukture, takozvane strukture visokog nivoa (HLS), koju imaju svi savremeni ISO standardi sistema upravljanja, uključujući ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001 i ISO 27001, kao i ISO 37301. HLS čini integrisani sistem upravljanja značajno efikasnijim, jer je integracija zahtjeva iz različitih setova propisa sada moguća sve do posljednjeg ugla kompanije.

integrated management system-dqs-whitepaper cover
Loading...

Bijeli papir

HLS - Mogućnosti za integrisane sisteme upravljanja

  • 10 razloga za integrisani sistem upravljanja
  • Poređenje pet standarda sistema upravljanja

od Rite Kagerer, eksperta za integrisane sisteme upravljanja

Sistem upravljanja usklađenosti kao "potpora"

CMS prema ISO 37301 može se također integrisati u postojeći sistem upravljanja. Djeluje kao zagrada oko svih tema usklađenosti koje se bave drugim standardima. Na primjer, upravljanje kvalitetom se uglavnom bavi rizicima koji proizilaze iz odgovornosti za proizvode, upravljanje okolinom sa rizicima koji proizlaze iz relevantnog okolinskog zakonodavstva i tako dalje.

"Sve informacije i analize rizika iz pojedinačnih oblasti objedinjene su u CMS-u, dajući kompaniji siguran pravni osnov za svoje postupanje."

Sva pravna pitanja i rizici koji još nisu uzeti u obzir, ili su nedovoljno uzeti u obzir, evidentiraju se, ocjenjuju i njima upravlja Sistem upravljanja usklađenosti. Sveobuhvatni kodeks vrijednosti, dodatne interne kontrole i prilagođavanja procjene rizika čuvaju kompaniju i osobe koje se ponašaju odgovorno. U tom pogledu, analiza rizika igra odlučujuću ulogu.

Ovo uključuje identifikaciju tačaka i funkcija u kojima su moguće povrede zakona koje mogu imati najteže posljedice po kompaniju. Stoga se mora instalirati sigurnosni sistem kako bi se postigao najveći mogući stepen detekcije. Čini se da je samo pretpostavka "oh, nemamo to" od male pomoći -  i također će naići na malo razumijevanja od strane organa za provođenje zakona ili suda.

 

Usklađenost - Koje su prednosti?

  • Važeća analiza rizika usklađenosti poslovanja u vašoj kompaniji
  • Sistematsko poštovanje zakonskih propisa
  • Efikasno smanjenje rizika odgovornosti
  • Poboljšan korporativni imidž

 

Zaključak

Jasne strukture osiguravaju da se kršenja usklađenosti mogu brže otkriti i da se utvrde odgovornosti. U slučaju pravnog postupka, upravljanje usklađenosti će doprinijeti oslobađanju. U najmanju ruku, vrlo je vjerovatno da će dovesti do smanjenja odgovornosti, jer se za određivanje raspona kazne koriste svi razlozi koji govore protiv ili u prilog optuženog.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Zanimljiva tema? Kontaktirajte nas.
Bez obaveza i besplatno.

Ali jedna stvar mora biti jasna: "standardi auditiranja" kao što je ISO 37301 su pravna mišljenja koja sudovi mogu, ako je potrebno, uzeti u obzir, pod uslovom da su u kontekstu kršenja zakona. Međutim, ako ne postoji CMS, to je samo po sebi kršenje dužnosti od strane menadžmenta, što će najvjerovatnije imati otežavajući efekat na kaznu. Dobro pozicionirana kompanija mora se baviti pitanjem usklađenosti samo zbog potrebe menadžmenta za zaštitom.

Moramo istaći da, naravno, nismo upoznati sa svakim pravnim sistemom i njegovim raznim privatno-pravnim oblicima. Međutim, općenito je slučaj da će svaki pravni sistem krivično goniti odgovorne strane. Sistem upravljanja usklađenosti se tada mora primijeniti na odgovarajući pravni sistem.

SAVJET: Pročitajte također naš blog Upravljanje usklađenosti u malim i srednjim preduzećima - neophodno ili opcionalno? autora Viola Beecken.

Autor
Hubert Spahn

Hubert Spahn je pravnik i stručnjak za proizvode za usklađenost u DQS-u. G. Spahn također doprinosi svojim dugogodišnjim iskustvom kao vodeći auditor za upravljanje kvalitetom i različite industrijske standarde.

Loading...