Izbjegnite, smanjite i nadoknadite - ovo bi trebao biti moto svake klimatski neutralne kompanije. Nisu bez razloga klimatske promjene jedan od najvažnijih izazova našeg vremena. Naučnici slikaju sumoran scenario u slučaju da ne dođe do dubokog preokreta - i to uskoro. Cilj bi uvijek trebao biti izbjegavanje ili barem smanjenje emisije stakleničkih plinova. Ovo je odgovornost koju svi moraju preuzeti. Jörg Roggensack, konsultant za upravljanje i DQS auditor, opisuje u intervjuu kako je učinio da svoju kompaniju učini klimatskom neutralnom.

Loading...

Upravljanje klimom

Korporativno upravljanje klimom suočava se s konkretnim izazovom davanja doprinosa protiv klimatskih promjena. Međutim, emisije stakleničkih plinova – posebno CO2 – često su neizbježne kako bi se održalo tekuće poslovanje. Na primjer, emisije se stvaraju procesima industrijske proizvodnje, potrošnjom energije za mobilnost ili tokom velikih događaja.

Međutim, sve više kompanija i organizacija postaje svjesno svoje društvene odgovornosti i želi da da aktivan doprinos zaštiti okoline.

"Svaka kompanija koja je donijela odluku može "biti ugljično neutralna."

Prije svega, to ne znači da od sada ne možete emitovati gasove staklene bašte. Umjesto toga, postoje instrumenti koje možete koristiti za kompenzaciju vlastitih emisija. Ovdje je fokus na smanjenju antropogenih emisija stakleničkih plinova, posebno ugljičnog dioksida (CO2). Ovo je odgovornost koju sve kompanije - bez obzira na veličinu i industriju - moraju preuzeti.

Za mnoge je put da postanu klimatski neutralna kompanija još uvijek prilično dug. Ali isplati se - bilo za mala i srednja preduzeća (MSP) ili velike međunarodne korporacije. Uostalom, okolinski prihvatljive poslovne prakse igraju sve važniju ulogu u odlukama o kupovini vaših kupaca ili njihovom izboru poslodavca.

Šta je klimatski neutralna organizacija?

"Izbjegnite - smanjite - kompenzirajte": to je kratka formula za klimatski neutralno djelovanje. Prva opcija bi stoga trebala biti izbjegavanje emisija stakleničkih plinova ili, kao druga opcija, barem njihovo smanjenje.

Ako se emisije stakleničkih plinova ne mogu izbjeći niti smanjiti, organizacije imaju opciju da postanu "klimatski neutralne". Prije svega, neutralnost ugljika ne znači da vaša organizacija ne emituje stakleničke plinove (GHG). Umjesto toga, postoje alati koje možete koristiti da nadoknadite vlastite emisije.

"Za identificirane neizbježne emisije stakleničkih plinova, vaša kompanija kupuje certifikate od projekata koji ne samo da su ugljični neutralni već sekvestriraju GHG i stoga su klimatski pozitivni, oni se nazivaju ponori CO2."

Sljedeće tačke su, između ostalog, važne pri odabiru takvih projekata zaštite klime:

1. Dodatnost: projekti ne bi postojali bez finansiranja putem ofset certifikata.
2. Trajnost: projekti su dizajnirani da traju. Na primjer, projekti pošumljavanja ne sječu se šume kasnije.
3. Eksterno priznanje projekta, na primjer od strane Gold Standarda, VCS.

„Navedene potvrde za dobrovoljnu kompenzaciju emisija gasova staklene bašte ne treba brkati sa trgovinom emisionim pravima prema Protokolu iz Kjota. I ovdje se često koristi termin „certifikati“.“

Uzroci CO2 emisija

Emisije CO2 su često neizbježne ako se želi održati poslovanje. Emisije stakleničkih plinova uzrokovane su, na primjer, industrijskim proizvodnim procesima, potrošnjom energije za mobilnost, na velikim događajima ili čak dnevnom potrošnjom energije u privatnim domaćinstvima.

Uzročnici emisija CO2, koje u Njemačkoj, na primjer, čine nešto manje od 90% stakleničkih plinova ispuštenih u atmosferu, su na primjer (po udjelu):

  • Proizvodnja energije - cca. 39 %
  • Industrija - cca. 23 %
  • Prijevoz - cca. 20 % (uključujući individualni prevoz, npr. za poslovna putovanja)
  • Upravljanje zgradom - cca. 16 % (uključujući privatno stanovanje)
  • Poljoprivreda - cca. 2 % (ali glavni proizvođač metana sa efektom staklene bašte)

Međutim, nisu samo velike kompanije u energetici ili teškoj industriji te koje zagađuju atmosferu emisijama stakleničkih plinova i tako promiču klimatske promjene. MSP, koliko god mala, također su pogođena, iako u mnogo manjoj mjeri. Ali čak i – a posebno – male kompanije mogu ispuniti svoju odgovornost: možda lakše nego što mislite!

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Da li imate bilo kakvih pitanja?

Radujemo se razgovoru s vama!

Utvrđivanje CO2 inventara

Preduslov za sistematsku uštedu emisije CO2 je ispravno određivanje vašeg individualnog korporativnog ugljičnog otiska (CCF), inventara CO2 vaše kompanije i/ili vaših proizvoda. Ostali gasovi staklene bašte se pretvaraju u ekvivalente CO2 tokom inventara, i također evidentiraju.

Određivanje se obično provodi prema međunarodnim smjernicama kao što su Protokol o gasovima staklene bašte (GHG Protocol) ili ISO 14064-1 standard. Sljedeća podpodjela emisija sada je uspostavljena širom svijeta:

Opseg 1 – Direktne emisije iz operacija organizacije, na primjer, iz elektrana u vlasništvu kompanije, voznog parka ili hemijskih procesa.

Opseg 2 – Indirektne emisije koje su rezultat proizvodnje energije izvan organizacije, to je uglavnom električna i toplotna energija.

Opseg 3 – Indirektne emisije uzrokovane aktivnostima kompanije, ali nisu pod njenom kontrolom, na primjer od dobavljača, pružatelja usluga, kupaca ili recikliranja (uzvodno i nizvodno).

Takozvana analiza materijalnosti je dokazala svoju vrijednost. Uz njenu pomoć, relevantni potencijal smanjenja CO2 mogu se lako odrediti i mogu se izvesti mjere za smanjenje emisije CO2. Primjeri su: 

  • Korištenje zelene energije
  • Upotreba moderne, efikasne opreme
  • Ekološki prihvatljivo grijanje
  • Ekološki prihvatljiva vožnja ili transport
  • Upotreba digitalne tehnologije itd.

Za ispravno evidentiranje ili izračun preostalog korporativnog ugljičnog otiska, preporučljivo je uključiti stručnjaka koji to obavlja u skladu s odgovarajućim propisima kao što su Protokol o stakleničkim plinovima ili ISO 14064-1:2018. Kredibilitet i otpornost vaših zaliha stakleničkih plinova također se mogu značajno povećati provjerom od strane nezavisnog tijela kao što je DQS.

Kako organizacija postane klimatski neutralna?

 

Intervju sa . Jörg Roggensack, JR Management Services & Qualification

Stručnjak DQS-a Altan Dayankac razgovarao je s Jörgom Roggensackom o tome kako kompanije mogu težiti i postići CO2 neutralne operacije. Roggensack je vlasnik JR Management Services & Qualification i dugogodišnji DQS auditor.

 

Zašto je važno biti ugljično neutralna kompanija?

G. Roggensack, koje argumente koristite da ubijedite druge organizacije u "klimatski neutralan posao"?

Dobro pitanje! Uvijek se trudim da odgovorne ljude u svojoj mreži zainteresujem za temu „klimatski neutralnog poslovanja“ putem publikacija na svojoj početnoj stranici, Twitteru i Facebooku, kao i odgovarajućim saopštenjima za javnost. Uz to, pokušavam, na primjer, dočarati da emisioni certifikati ne samo da smanjuju emisije, već podržavaju i promovišu druge teme takozvanih „17 ciljeva održivosti“.

Pokušavam da zainteresujem mala i srednja preduzeća za temu, pod motom: Mnogo pomaže mnogo.

Jörg Roggensack Vlasnik kompanije i DQS auditor

Na primjer, trudim se i da oduševim mala i srednja preduzeća (MSP) ovom temom, slijedeći moto „Puno pomaže puno“. Ako mala i srednja preduzeća prihvate ovu temu, onda svi zajedno možemo postići više od pojedinačnih velikih kompanija, koje sada sve više sebi postavljaju srednjoročni cilj da postanu klimatski neutralne. Sve u svemu, međutim, još uvijek ima puno prostora za poboljšanje kada je održivost u pitanju.

Koje pristupe preporučujete organizacijama?

Zainteresovane organizacije treba da potraže odgovarajućeg partnera i ne pokušavaju da iznova izmišljaju točak. Svakako, veće kompanije mogu angažovati kvalifikovane radnike na kadrovskim funkcijama da sami izvrše relevantne kalkulacije u skladu sa Protokolom o gasovima staklene bašte (posebno za mala preduzeća) ili ISO 14064-1.

Međutim, iz perspektive upravljanja projektima i kako bi se troškovi držali pod kontrolom, rad sa vanjskim stručnjacima je više nego koristan i svrsishodan. Dobar pružalac usluga prvo određuje CCF i predlaže mjere za poboljšanje. Kompanije koje su već certificirane prema ISO 14001, EMAS ili ISO 50001 imaju jasne prednosti.

Nakon što su poboljšanja napravljena, CCF se ponovo utvrđuje. Tek tada se vrši kompenzacija putem emisionih certifikata.

Klimatska neutralnost: Pronađite partnera - i nemojte ponovo izmišljati točak.

Jörg Roggensack Vlasnik kompanije i DQS auditor

Ono što je nagnulo vagu u korist da svoju kompaniju učinite klimatski neutralnom?

Radim prema takozvanim "Vrijednostima časnog trgovca". Održivost je ovdje centralna tema. Također sam DQS auditor za standard za okolinu ISO 14001 i konsultant EMASeasyTM. U principu, pokušavam da ilustrujem ono što prenosim malim i srednjim preduzećima kao auditor, konsultant i trener.

Obična potvrda prema ISO 14001 ili validacija prema EMAS za mene nema isti značaj kao stvarna implementacija kontinuiranih poboljšanja i "življenja" vaših vrijednosti.

 

Koje ste metode koristili da pristupite ovom izazovnom zadatku?

Kao bivši operativni menadžer za Braun proizvode za domaćinstvo u Evropi, navikao sam da izvršavam zahtjevne zadatke na ciljno orijentisan način. U ovom slučaju, međutim, tražio sam stručnu podršku od njemačke kompanije Fokus-Zukunft GmbH & Co. KG. Na ovaj način, uspio sam ispravno zabilježiti moj CCF u skladu s Protokolom o gasovima staklene bašte.

 

U početku sam već implementirao sve mjere za smanjenje CO2 u okviru svojih mogućnosti. Ovo uključuje između ostalog:

  • korištenje zelene energije,
  • digitalno knjigovodstvo,
  • dosljedna upotreba digitalnih i kancelarijskih aplikacija zasnovanih na oblaku,
  • stvaranje klimatski neutralne web stranice,
  • nabavku vozila EURO 6 za službena putovanja, i
  • iznajmljivanje poslovnog prostora koji se može grijati na ekološki prihvatljiv način.

Kako uspevate da radite na CO2 neutralan način?

Uz pomoć gore navedenih mjera za izbjegavanje i smanjenje emisije stakleničkih plinova, mi još ne radimo na CO2 neutralan način. Također sam nadoknadio preostale emisije kupovinom emisionih certifikata. Konkretno, ovo uključuje podršku projektu zaštite klime za proizvodnju hidroenergije bez emisija na rijeci Senegal u Maliju. Moj ugljični otisak, koji služi kao osnova za nadoknađivanje neizbježnih emisija, je CCF.

 

Klimatski neutralna kompanija: Koliki su finansijski izdaci?

Finansijski izdaci se drže apsolutno u granicama. Cijeli projekat, uključujući eksternu podršku, interni trud i kupovinu certifikata, koštao me je oko 700 eura. Ovo ne uključuje CO2-neutralnu web stranicu, koja košta još 150 eura. Ukupno, ovo će me učiniti klimatski neutralnim na tri godine.

Za seminare koje vodim preko svog centra za obuku redovno kupujem važeće emisione certifikate. I zbog toga učesnici seminara ne snose nikakve dodatne troškove.

Gospodine Roggensack, hvala vam puno na informativnom intervjuu!

O kompaniji:JR Management Services & Qualification
Osnovana2005, od 2017 puno vrijeme
Zaposlenici1.5
Promet 2019160.000 €
Aktivnost kompanijePodrška malim i srednjim preduzećima da stvore održivu i uspješno operativnu organizaciju kroz audite, savjetovanje i kvalifikacije, kao i obuku.
Specijalne karakteristikeSve usluge i seminari se izvode na klimatski neutralan način.
OstaloDQS lead auditor za ISO 9001ISO 14001, EMASeasyTM konsultant, konsultant za njemački "Offensive Mittelstand", EFQM Master procjenitelj.

Zaključak: Klimatski neutralna organizacija

Čak i male i vrlo male kompanije mogu svesti svoju ravnotežu CO2 na nulu. Takozvana analiza materijalnosti, kojom se određuju relevantni potencijali smanjenja CO2, a potom se izvode mjere za smanjenje emisije CO2, na primjer korištenje zelene električne energije, korištenje moderne, efikasno operativne opreme, ekološki prihvatljivo grijanje, ekološki prihvatljiva vožnja ili transport i upotreba digitalne tehnologije itd., ovdje su se dokazali.

Za ispravno evidentiranje i kalkulacija preostalog CO2 otiska (Korporativni ugljični otisak, CCF), preporučljivo je uključiti stručnjaka koji to obavlja u skladu s odgovarajućim propisima kao što su Protokol o stakleničkim plinovima ili ISO 14064-1.

Na ovaj način, odgovarajući projekti usmjereni na smanjenje emisije CO2 mogu se podržati kupovinom certifikata za kompenzaciju emisije CO2 izračunate iz CCF-a. To olakšava postizanje cilja klimatske neutralnosti.

Međutim, potreban je oprez pri odabiru certifikata i projekata zaštite klime. U međuvremenu, na tržištu postoji i mnogo sumnjivih provajdera.

Savjet: Hemijska kompanija Zeller + Gmelin uspjela je postići klimatsku neutralnost u svom sjedištu u Eislingenu u Njemačkoj. Osnova za uspješno upravljanje klimom: brojni projekti uštede energije i certifikat prema ISO 50001. Više u intervjuu na DQS Blogu.

DQS: Simply leveraging Quality.

Mi smo vaš specijalista za audite i certifikaciju, za sisteme upravljanja i procese - i to vrlo uspješno već više od 35 godina. Osnovani kao prvo tijelo u Njemačkoj za certifikaciju sistema upravljanja, fokusiramo se na to kako se kompanijama upravlja i organizira. Vršimo audit prema oko 200 priznatih standarda i propisa, kao i standarda specifičnih za kompanije i udruženja. Svojim radom dajemo menadžmentu jasne smjernice za akciju.

Naši auditi čine dobre stvari još boljim - i tako se mjerimo svaki dan. Štaviše, činimo vaš uspjeh vidljivim ne samo u upravljanju klimom. DQS certifikati su međunarodno priznati. Ovo stvara povjerenje, kako interno tako i izvan vaše kompanije.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Molimo kontaktirajte nas.
Bez obaveza i besplatno.

Povjerenje i ekspertiza

Naše tekstove i brošure pišu isključivo naši stručnjaci za standarde ili dugogodišnji auditori. Ako imate bilo kakva pitanja o tekstualnom sadržaju ili našim uslugama našem autoru, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Altan Dayankac

Globalni menadžer programa i viši menadžer za održivost DQS grupe i međunarodni stručnjak za brojne teme održivosti, klime, okoline i sigurnosti na radu. Altan Dayankac također doprinosi svojom stručnošću kao autor i moderator u HSE i odborima za održivost te na raznim stručnim događajima.

Loading...