Od februara 2020., BRCGS standard izdanje 6 materijala za pakovanje je obavezno. Certificirane lokacije će biti suočene s nekim fundamentalnim promjenama, koje smo saželi za vas u nastavku.

BRCGS novi standard materijala za pakovanje 6 dolazi sa pet osnovnih promjena koje utiču i na protokol certifikacije i na zahtjeve za certificirane lokacije.

Izmjene u protokolu

Druga higijenska kategorija više ne postoji
Ovisno o namjeni, izdanje 5 BRCGS standarda razlikuje dvije kategorije zahtjeva: visok higijenski rizik i nizak higijenski rizik. U novom izdanju ova podjela je zamijenjena pristupom zasnovanim na riziku, koji osigurava da se isti zahtjevi primjenjuju na svu ambalažu. Za materijale u kontaktu s hranom, neki zahtjevi imaju veće ili različite higijenske zahtjeve.

Dvodijelni nenajavljeni auditi su izbrisani
U verziji 5, postojao je izbor između tri opcije audita: najavljeni audit postupak, potpuni nenajavljeni audit postupak i dvodijelni nenajavljeni audit postupak. U posljednjoj opciji audita obavljana su dva odvojena audita u svakom slučaju, prvi nenajavljeni, drugi najavljeni. Kupci su uglavnom preferirali potpuno nenajavljeni audit, jer daje dodatno povjerenje. Iz tog razloga, BRCGS  materijali za pakovanje 6, baš kao i izdanje 8 BRCGS standarda o sigurnosti hrane, eliminiše dvodijelnu opciju nenajavljenog audita. Nenajavljeni auditi će ostati neobavezni.

Izmjene u zahtjevima

Korektivne i preventivne akcije: osnovni zahtjev
Nova verzija standarda navodi specifične zahtjeve za korektivne i preventivne radnje koje se odnose na analizu uzroka. Kao i u izdanju 8 Standarda za sigurnost hrane, ovaj pristup kontinuiranog poboljšanja je objašnjen na strukturiran način u samo jednom paragrafu. Ovo naglašava važnost rješavanja problema na način koji sprječava ponavljanje i podržava kontinuirano poboljšanje. Odjeljak spada u tzv. bitne zahtjeve. Ispunjavanje bitnih zahtjeva jedan je od preduslova za uspješnu certifikaciju.

Naglasak na kvalitet proizvoda
BRCGS Pakovanje standard nije samo higijenski standard - on također pokriva sigurnost proizvoda i kvalitet proizvoda. Izdanje 6 stavlja dodatni naglasak na relevantnost kvaliteta proizvoda i pravi jasnu razliku između sigurnosti i kvaliteta. U analizi opasnosti i rizika, Izdanje 6 dijeli pojam opasnosti na sigurnost proizvoda i nedostatak kvaliteta. Cilj je poboljšati mehanizme kontrole kako bi se rizici kvaliteta spriječili, eliminisali ili sveli na prihvatljiv nivo (2.2.6).

Sigurnost proizvoda i kultura kvaliteta
Izdanje 6 naglašava koliko je operativna kultura važna za lokaciju i implementira novi paragraf o tome. Paragraf zahtijeva od lokacije da postavi, izvrši i pregleda akcione planove za poboljšanje sigurnosti proizvoda i kulture kvaliteta. Međutim, to ne znači da će auditor sada pomno ispitati kulturu organizacije, već da će pregledati dokumentirane radnje koje se poduzimaju u odnosu na stanje kulture i rezultirajuće pristupe poboljšanju. Međutim, auditor neće procijeniti ovaj zahtjev do 1. februara 2021. godine.

Ovdje možete preuzeti novu verziju.

DQS - Vaš partner za certifikaciju prema BRCGS pakovanje 6

DQS je jedno od vodećih certifikacijskih tijela za sisteme upravljanja kvalitetom i standarde održivosti. Mi smo na vašoj strani tokom procesa certifikacije - uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i detaljne audit izvještaje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...