Pripremite se za CSRD uz kurseve obuke koje nudi DQS i DFGE - Institut za energiju, ekologiju i ekonomiju. Bilo da se radi o nivou svijesti ili praktičara, bilo virtuelno ili na licu mjesta, ovdje ćete pronaći pravi kurs obuke o evropskim standardima izvještavanja o održivosti (ESRS) i Direktivi o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD).

Godine 2023. Regulativa CSRD će stupiti na snagu. Direktiva zahtijeva od velikih kompanija da izvještavaju na osnovu Evropskih standarda izvještavanja o održivosti (ESRS). Zahtjevi ESRS standarda daleko prevazilaze postojeće zahtjeve za nefinansijsko izvještavanje (uključujući NFRD). Oni se također značajno razlikuju od utvrđenih standarda, kao što su Standardi izvještavanja o održivosti Globalne inicijative za izvještavanje (GRI). 

Zbog velikog obima i složenosti zahtjeva, preporučuje se da se pogođene kompanije pripreme za zahtjeve ESRS rano, kako bi svoje strukture prikupljanja podataka i izvještavanja učinile usklađenim sa ESRS-om i da dodijele dovoljno resursa. 

Sa našom sveobuhvatnom ponudom obuke u vezi sa ESRS i CSRD podržavamo kompanije na njihovom putu da budu usklađene sa CSRD. Svi kursevi obuke se realizuju u saradnji između DQS i DFGE. Učesnici imaju koristi od kombinovane ekspertize DFGE-a kao praktičnog konsultantskog partnera i DQS-a kao priznatog eksternog auditora izvještaja o održivosti i ESG indikatora. Osim toga, naše iskustvo kao GRI certificiranog partnera za obuku nam omogućava da dublje kopamo u odnos između GRI i ESRS standarda. 

 

Kurs za podizanje svijesti ESRS & CSRD

Tokom ovog četvorosatnog uvodnog kursa, naši treneri će vam pružiti razumijevanje na visokom nivou o uticaju Evropskih standarda izveštavanja o održivosti (ESRS) i Direktive o korporativnom izveštavanju o održivosti (CSRD). Kurs je namenjen rukovodećem osoblju na čije oblasti odgovornosti utiče CSRD, ali koji sami ne preuzimaju aktivnu ulogu u izvještavanju o održivosti.

Kurs obuke pokriva sljedeće teme: 

i. Pravni okvir: Direktiva o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD)
ii. Pregled ESRS - Standarda: Prezentacija bitnih sadržaja
iii. Identifikacija indikatora
IV. Prikupljanje podataka - praktični savjeti
v. Eksterno osiguranje (audit)
vi. Put do usklađenosti sa CSRD
vii. Outlook

Obuka podizanja svijesti je dostupna na datume ispod, ili kao interni kurs obuke na datum po vašem izboru.

 

Kurs za obuku praktičara ESRS & CSRD

Ova obuka je namijenjena svima koji su aktivno uključeni u izvještavanje o održivosti. Sa trajanjem obuke od 16 sati, obuka praktičara je znatno sveobuhvatnija i dublja od treninga osvještavanja. Posebno, studije slučaja pomažu da se zahtjevi ESRS-a učine opipljivijim.

Osim sadržaja obuke za podizanje svijesti, obuka praktičara se detaljnije bavi najizazovnijim temama, kao što su korporativni ugljični otisak, analize scenarija, planovi tranzicije i ESG mogućnosti i rizici. 

i. Pravni okvir: Direktiva o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD)
ii. Pregled ESRS - Standarda: Prezentacija bitnih sadržaja
iii. Identifikacija indikatora
IV. Prikupljanje podataka - praktični savjeti
v. Eksterno osiguranje (audit)
vi. Put do usklađenosti sa CSRD
vii. Uobičajene zamke u izvještavanju: CCF, planovi tranzicije, procjena materijalnosti, analiza scenarija, rizici i mogućnosti ESG-a
viii. Outlook

 

Interna obuka ESRS i CSRD

Na zahtjev, oba kursa obuke mogu se ponuditi na licu mjesta. Posebno za obuku većih timova, može biti korisno da se ESRS trening provodi u kompaniji. Oba kursa su dostupna u Njemačkoj i drugim zemljama EU, na engleskom i njemačkom jeziku. 

 

Kompetencije instruktora

Kombinovana ekspertiza DFGE-a i DQS-a rezultirala je programom obuke koji pristupa složenosti zakonskih zahtjeva iz praktične poslovne perspektive. Deset godina, DQS je aktivan kao priznata certifikacijska kuća i pružalac uvjerenja za izvještavanje o održivosti. DQS je 2016. godine certificiran kao jedini GRI partner za obuku u Njemačkoj u to vrijeme. DFGE - Institut za enegiju, okolinu i ekonomiju - također ima dugogodišnje iskustvo u izvještavanju o održivosti i impresionira holističkim pristupima zasnovanim na nauci. Kompanija je osnovana 1999. godine kao spin-off Tehničkog univerziteta u Minhenu i i danas se zalaže za transparentna i naučno zasnovana rješenja.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...