Ka nultom gubitku granula s OCS certifikatom

Standard certifikacije Operation Clean Sweep je dobrovoljna inicijativa za podsticanje i usklađivanje mjera za sprječavanje gubitka granula u industriji plastike. Šemu je razvilo udruženje evropskih proizvođača plastike (EuPC) i PlasticsEurope, udruženje proizvođača plastike u Evropi. Sa kvalifikovanim auditorima širom Evrope, DQS je vaš partner za OCS certifikaciju.

Demonstriranje posvećenosti nultom gubitku granula

Usklađenost sa regulatornim zahtjevima

Zaštita morske sredine

Smanjenje rizika od izlivanja

Business5.png
Loading...

Koji su zahtjevi za OCS certifikat?

Kompanije koje žele dobiti certifikat za Operation Clean Sweep Standard obavezuju se da će nulti gubitak granula, ljuspica i praha biti prioritet. Zahtjevi standarda mogu se sažeti u šest osnovnih zahtjeva:

1.    Poboljšajte postavljanje radilišta kako biste spriječili izlijevanje
2.    Kreirajte i objavite interne procedure za postizanje ciljeva nultog gubitka granula
3.    Omogućiti obuku zaposlenika i odgovornost za sprječavanje izlivanja, zadržavanja, čišćenja i odlaganja
4.    Revidirajte performanse redovno
5.    Poštujte sve primjenjive propise (lokalne, nacionalne i EU) za zadržavanje granula
6.    Ohrabrite partnere da slijede iste ciljeve

Operation Clean Sweep pruža preporuke o tome kako implementirati ove mjere, u opsežnom priručniku koji je dostupan za preuzimanje na OCS web stranici. 

Prikaži više
Prikaži manje
Business36.png
Loading...

Ko može biti certificiran za Operation Clean Sweep Standard?

Do nenamjernog gubitka plastičnih granula, ljuspica i praha može doći u svim fazama duž lanca vrijednosti. Stoga je razvijen standard Operation Clean Sweep kako bi se riješio gubitak granula u cijelom lancu snabdijevanja.

Standard je primjenjiv na sve objekte za rukovanje granulama. To uključuje proizvodnju, miješanje i preradu plastike, ali i transport i logistiku. Pored osnovnih zahtjeva OCS-a, svaki dio lanca vrijednosti će također imati svoj vlastiti modul specifičnih zahtjeva.

Prikaži više
Prikaži manje
Business30.png
Loading...

Ko stoji iza standarda Operation Clean Sweep?

Operation Clean Sweep i njen standard certifikacije zajednička su inicijativa EuPC, udruženja evropskih proizvođača plastike, i Plastics Europe, udruženja proizvođača plastike u Evropi. Standard certifikacije OCS pokrenut je 2022. godine, a prvi auditi su održani 2023. Brojni industrijski stručnjaci, trgovinska udruženja, nevladine organizacije, kreatori politika i certifikacijska tijela doprinijeli su njegovom razvoju.

Business23.png
Loading...

Zašto nam je potreban standard certifikacije za prevenciju gubitka granula?

Istraživanja su pokazala da oko 2% svih plastičnih otpadaka koje uđu u okolinu čine granule. Gubitak granula je drugi najveći izvor primarne mikroplastike u okolišu. Operacija Clean Sweep odgovor je industrije plastike na zabrinutost javnosti zbog zagađenja plastikom u morskom okruženju. Sa lansiranjem OCS šeme sertifikacije, industrija plastike je definisala najbolje prakse za sprečavanje gubitka granula, stvorila proverljive obaveze i radila sa kreatorima politike u EU i šire na usklađivanju zahteva. Sve ovo doprinosi krajnjem cilju da se osigura nulti gubitak granula u lancu nabavke plastike.

Business28.png
Loading...

Kako dobiti OCS certifikat

Planiranje projekta može biti korisno za veće projekte kako bi se planirali rasporedi i izvođenje audita za lokacije ili odjele. Posebno za Operation Clean Sweep, treba napomenuti da se objekti certificiraju pojedinačno, a ne na grupnom nivou. Pored toga, pred audit nudi mogućnost da se identifikuju prednosti i potencijali za poboljšanje vašeg sistema upravljanja prije stvarnog audita. Obje usluge su opcione.

Čim vaša kompanija bude spremna, zajedno s vama će biti određen datum audita i bit će odabrani ovlašteni auditori sa potrebnom stručnošću i iskustvom u vašoj industriji. Tokom certifikacijske provjere, naši auditori procenjuju da li vaš sistem upravljanja ispunjava zahteve standarda OCS, na osnovu pregleda vaše dokumentacije kao i posjete radilištu. U završnoj diskusiji, od vašeg DQS auditora ćete dobiti detaljnu prezentaciju rezultata, uključujući opis potencijala za poboljšanje vaše kompanije. Po potrebi će se dogovoriti akcioni planovi.

Nakon uspješnog audita, DQS će izdati vaš OCS certifikat i objaviti ga u javnom registru Operation Clean Sweep.

U cilju kontinuiranog poboljšanja i stalne efikasnosti vašeg sistema upravljanja, jednom godišnje se provode nadzorni auditi ključnih komponenti vašeg sistema.

OCS certifikat važi najviše tri godine. Ponovna certifikacija se provodi mnogo prije isteka kako bi se osigurala stalna usklađenost sa primjenjivim zahtjevima standarda. Nakon usklađenosti, izdaje se novi certifikat.

Banking13.png
Loading...

Koja je cijena OCS certifikata?

Cijena certifikacije Operation Clean Sweep ovisi o veličini objekta. U određenim slučajevima, korisno je kombinovati OCS audit sa auditom vašeg sistema upravljanja životnom sredinom. Bit će nam drago da Vam napravimo individualnu ponudu za Vašu kompaniju.

Business2.png
Loading...

Zašto je DQS preferirani partner za OCS certifikaciju

•    Kvalificirani OCS auditori širom Evrope i dalje
•    Visok nivo kompetencije i iskustva u lancu vrijednosti plastike
•    U potpunosti odobren od strane Operation Clean Sweep

Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu

Vaša lokalna kontakt osoba

Bit će nam drago da vam pružimo prilagođenu ponudu za OCS certifikaciju.