Njemačka brodogradilišta su prošla kroz neka turbulentna vremena. Nedavno je finansijska kriza 2008/2009 izazvala probleme za industriju, kao i sve veća konkurencija sa Dalekog istoka, pa su neke kompanije bile prisiljene da se zatvore. U to vrijeme, NEPTUN WERFT je već pripadao vodećoj MEYER Grupaciji u Njemačkoj i još uvijek je u dobroj poziciji - sa uzlaznim trendom! Ovo se odnosi i na integrisani sistem upravljanja tradicionalnog preduzeća, koji je nedavno proširen na komponente zaštite okoline (ISO 14001) i zaštite na radu (ISO 45001). Pođite s nama u posjetu Rostocku, Njemačka.

Loading...

U obilasku dobro obezbijeđenih prostorija NEPTUN WERFT-a u okrugu Rostock u Warnemündeu, na prvi pogled se ne vidi previše duge tradicije kompanije. Panoramom dominira nova proizvodna hala, koja je završena u proljeće 2018. godine. Impresionira svojim dimenzijama: dužina 181 metar, širina 71 metar i visina 57 metara omogućavaju izgradnju ogromnih plutajućih modula za lokacije MEYER WERFT-a u Papenburgu. na Emsu i MEYER TURKU (Finska). Ali pogled na logo brodogradilišta na početku impresivne zgrade otkriva koliko je ovo mjesto zaista historijsko. Sada, ISO 14001 (zaštita okoline) i ISO 45001 (sigurnost na radu) dodani su integrisanom sistemu upravljanja tradicionalnom kompanijom.

Preko 1,500 brodova od 1850

NEPTUN WERFT je osnovan 1850. godine kao brodogradilište i fabrika mašina, u to vreme bez sufiksa imena "NEPTUN", koji je dodat tek 1890. godine prilikom transformacije kompanije u akcionarsko društvo. Kao i mnoge druge tradicionalne njemačke kompanije, NEPTUN WERFT je imao bogatu historiju tokom decenija, koja se ogleda ne samo u gradnji različitih tipova brodova koji su naručeni tokom epoha. Od svog osnivanja, brodogradilište je izgradilo preko 1.500 brodova i popravilo višestruko veći broj.

Kompleksna tehnologija brodogradnje

Prekretnica: Spajanje sa Meyer Werft

Odlučujuća prekretnica u novijoj historiji NEPTUN-a bila je njegova integracija u MEYER WERFT 1997. godine, koji od tada posluje pod imenom MEYER Group. Ovo spajanje je omogućilo NEPTUN WERFT-u da se specijalizira za izgradnju kompletnih riječnih brodova za krstarenje (od 2002.) i gore spomenutih modula plutajuće mašinerije za pomorske brodove za krstarenje, koji se grade u Papenburgu i Turkuu (Finska) - oboje čine osnovu za današnji uspjeh.

 

 NEPTUN WERFT - Podaci kompanije
Osnivanje1850 u Rostock, od 1997 dio MEYER Group
CentralaRostock-Warnemünde
MenadžmentBernard Meyer, Thomas Weigend, Manfred Ossevorth
Poslovno područjeBrodogradnja
PortfolioRiječni brodovi za krstarenje, plutajući moduli mašinerije za brodove za krstarenje, trajekte, tankere za gas
Zaposleniciviše od 700 zaposlenih i oko 1.300 zaposlenih u partnerskim kompanijama
ISO certifikacijeISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001
Loading...

Blokovi mašinerije se sklapaju sloj po sloj i sadrže sve pogonske i snabdijevalne sisteme: brodske motore, generatore, tehniku grijanja i klimatizacije i rezervoare za tečni prirodni plin (LNG). NEPTUN WERFT i MEYER WERFT prve su brodograditeljske kompanije u svijetu koje koriste sofisticiranu i ekološki prihvatljivu LNG tehnologiju za takve brodove.

U brodogradilištima u Papenburgu, Rostocku i Turkuu do 2024. bit će izgrađena ukupno 23 nova broda za krstarenje. Riječni brodovi za krstarenje, koji će nakon završetka ploviti uglavnom u Njemačkoj i Francuskoj, u potpunosti će se proizvoditi u Rostocku, od trupa do tepiha u kabinama.

Pridržavanje rokova isporuke kao faktor troškova

Sve ovo zahtijeva ne samo veliko tehničko znanje, već i upravljanje fokusirano na vrijeme, efikasnost i sigurnost. Brodarske kompanije koje naruče brod za krstarenje žele isploviti na dan dogovorene primopredaje - s potpuno popunjenim brodom koji je obično dizajniran za više hiljada putnika i mora zadovoljiti najviše standarde kvalitete i sigurnosti.

Plutajući modul iz Rostocka stoga mora stići na odredište na vrijeme za dalju instalaciju. Istovremeno, mora se osigurati da se svi radni procesi mogu izvoditi apsolutno sigurno za radnu snagu kao i za okolinu.

NEPTUN WERFT ide putem ka ovom cilju kroz sisteme upravljanja koji su certificirani prema ISO standardima – tačnije: putem Integrisanog sistema upravljanja (IMS).

integriertes-managementsystem-dqs-whitepaper-kostenfrei
Loading...

Bijeli papir

 

Integrisani sistem upravljanja

Kako bi bili sigurni kada je u pitanju kvalitet svih procesa, a posebno u pogledu poštovanja rokova, kompanija je implementirala sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001 i sistem upravljanja energijom u skladu sa ISO 50001 2015 godine. Ovo drugo, na primjer, za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje troškova.

Najnoviji udar upotpunjuje integrisani sistem upravljanja (IMS). ISO 14001 za upravljanje energijom (EMS) i ISO 45001 za zdravlje i sigurnost na radu (OHSAS).

Objedinjavanje resursa

Namjera iza toga:

„Uz pomoć integrisanog sistema upravljanja, postići dobar balans između različitih zahtjeva standarda specifičnih za temu, skupiti resurse i izbjeći preklapanje.“

Preduslov za to: holistički pogled na kompaniju i dosljedna procesna orijentacija u pojedinačnim aktivnostima i procedurama. Ali također i zajednički, istovremeni auditi od strane auditora sa višestrukim kvalifikacijama kako bi se identifikovao potencijal za poboljšanu integraciju.

Audit za certifikaciju na osnovu zahtjeva ISO 14001 i ISO 45001 obavljen je u septembru 2019. godine. Stoga NEPTUN WERFT predstavlja dobar primjer integrisanih sistema upravljanja.

Mnogi razlozi za certificirano upravljanje okolinom i zdravljem i sigurnosti na radu

Rad u brodogradilištu povezan je s brojnim opasnostima (nesrećama) zbog proizvodnje, uključujući:

 

Loading...
  • Aktivnosti na velikim visinama (opasnost od pada)
  • Aktivnosti u skučenim prostorima, npr. u praznim ćelijama radi uzgona (gasovi/toplina)
  • Prevoz teških tereta dizalicama (čelični nosači do 600 t),
  • Prevozi viljuškarima (opasnost zbog saobraćaja u i van hale)
  • Povećana opasnost od požara, npr. zbog zavarivačkih radova (leteće varnice)
  • Radovi na rubu keja do plovnog puta Warnow, npr. pokretne sekcije, puštanje u rad brodova
  • Emisije u zrak na lokaciji, npr. od dizel viljuškara

Jednako važan, posebno s obzirom na zakonske obaveze, pozitivan vanjski imidž i temeljna odgovornost kompanije teške industrije, jeste svjestan pristup pitanjima životne sredine. Ključne riječi ovdje su, na primjer, požari, opasne tvari, zaštita voda (npr. nesreće) i korištenje energije.

Zdravlje i sigurnost na radu: Prednost u zapošljavanju kvalifikovanih radnika

Dr. Moritz Achilles, koji je odgovoran za integrisani sistem upravljanja NEPTUN WERFT, a od avgusta 2019. i za MEYER WERFT, navodi uglavnom klasične aspekte kao motive za uvođenje i certifikaciju sistema upravljanja okolinom i OHSAS:

  • Preventivne mjere za očuvanje zdravlja zaposlenih, također u pogledu upravljanja zdravljem na radu
  • Rano otkrivanje i na taj način minimiziranje rizika od nezgoda i proizvodnje
  • Poštivanje zakonskih zahtjeva i obaveza (usklađenost)
  • Podizanje svijesti o pitanjima zaštite okoline i zaštite na radu
  • Očuvanje resursa
  • Identifikacija ili minimiziranje aspekata okoline na koje se može uticati

A tu su i prednosti u odnosu na konkurenciju: profesionalci visokog kalibra - što je danas prilično rijetka roba - sigurno će preferirati dokazivo sigurno radno mjesto u odnosu na okruženje koje možda nije dosljedno organizirano u skladu sa zahtjevima OHSAS-a.

Loading...

Isto važi i za saradnju sa izvođačima, npr. za unutrašnju obradu riječnih kruzera. Na kraju, brodogradilište u cjelini ima koristi od živog, efikasnog IMS-a (integrirani sistem upravljanja).

Uvjeravanje kao priprema za certifikaciju

Priprema za certifikaciju pratila je sistematski pristup po klasičnom redoslijedu: Nakon opsežnog pregleda dva standarda ISO 14001 i ISO 45001 i naknadne kvalifikacije službenika sistema upravljanja (Okolina: Angelina Penzenstadler, OHSAS: Jan Niemann), sljedeći korak je tumačenje zahtjeva u odnosu na konkretnu situaciju u brodogradilištu.

Povezana kompanija MEYER grupe, ND Coatings GmbH, specijalista za zaštitu od korozije, površinsku obradu i izolaciju unutar grupe, poslužila je kao mjerilo za implementaciju. U tu svrhu je pozvan i konsultant koji je kroz svoj rad u industriji sa sobom donio neophodna znanja za implementaciju zahtjeva standarda u NEPTUN WERFT.

Faktor uspjeha internih komunikacija

Sljedeći korak je bio pokretanje interne komunikacije o implementaciji EMS i OHSAS zahtjeva, fokusirajući se na isticanje povezanih prednosti. U tu svrhu, na primjer, održavani su redovni sastanci na nivou rukovodstva i bezbroj pojedinačnih diskusija do nivoa predradnika. Njihov zadatak je tada bio da informišu svoje zaposlene, ali nerijetko prvo da ih uvjere u smisao projekta.

Posebno su stari zaposleni imali određene rezerve, npr. zbog straha (ili "osjećanja") dodatnog rada ili zato što jednostavno nisu prepoznate prednosti integrisanog sistema upravljanja.

Drugo pitanje je bilo uvođenje novih struktura i metoda rada i eventualni dodatni napori u dokumentaciji, koji se, međutim, pokazao prilično niskim zbog usklađenosti sa dokumentima MEYER WERFT-a (gdje se nalazi cjelokupno održavanje dokumenata).

Kreirana nova svijest

Na kraju su svi zaposleni mogli biti uključeni, samo zato što su argumenti u pogledu usklađenosti, zaštite okoline i zaštite na radu bili u stanju da dovedu do nove svijesti o relevantnim temama. Dosljedno uključivanje i uvjeravanje zaposlenih tada je također značajno doprinijelo generiranju ideja i pristupa rješenjima u odnosu na individualno radno mjesto, do posljednjeg detalja.

Prioritiziranje mjera

Nakon poređenja cilj/realizacija, na primjer, definisane su mjere koje treba uvesti, otvorene mjere su prioritizirane, izrađeni su pojedinačni projektni planovi i izvršena implementacija u ciklusu PDCA. Ovo je također uključivalo uvođenje efikasnog sistema izvještavanja za identifikaciju i rješavanje neusklađenosti.

Loading...

Mjere su se fokusirale na tipične aspekte brodogradilišta koji su gore navedeni: gašenje požara, opasni materijali, zaštita vode i korištenje energije za okolinu, te rad na visinama i u skučenim prostorima, kao i radovi na zavarivanju i paljenju, velike komponente i teška opterećenja za oblast zdravlja i sigurnosti na radu.

Integrisani sistem upravljanja: Top menadžment

U toku implementacije mjera, IMS tim, koji u širem smislu uključuje i menadžera za usklađenost, Lenu Meyer, sa sjedištem u MEYER WERFT-u u Papenburgu, i službenika za upravljanje energijom, Jan Schepers, koji također tamo radi, našao je zanimljiva rješenja.

Menadžment NEPTUN WERFT, kohem je dr. Moritz Achilles direktno podređen kao osoba odgovorna za IMS, djeluje na primjeran način:

„Menadžment ne samo da u potpunosti stoji iza integrisanog sistema upravljanja, već i aktivno učestvuje u postizanju njegovih ciljeva.“

To se, između ostalog, radi uz posebne, slučajno nenajavljene "GL audite" (vidi dolje) i obezbjeđivanje ljudskih i finansijskih resursa.

Striktni zakonski propisi u zaštiti okoline

U toku priprema za ISO 14001 i ISO 45001 certifikaciju, brodogradilište je pokrenulo niz mjera; obavezne mjere osmišljene da budu u skladu sa relevantnim zakonima i propisima uzimaju se zdravo za gotovo i nisu posebno spomenute.

U zapadnim industrijalizovanim zemljama, posebno u Nemačkoj, zakonska situacija u pogledu zaštite okoline, a posebno zdravlja i sigurnosti na radu je relativno stroga. U nekim slučajevima je čak i strožija od zahtjeva standarda. Implementirani zahtjevi stoga i ovdje stvaraju visok stepen pravne sigurnosti.

Za nas kao menadžment, pitanje SOC-a (SOS na njemačkom) - sigurnost, red, čistoća - je glavni prioritet.

Manfred Ossevorth Direktor upravljanja NEPTUN WERFT

Mjere za zaštitu od požara i zaštitu okoline

Kao primjer, evo izbora mjera zaštite od požara i zaštite okoline:

  • Sveobuhvatno proširenje vatrogasne grupe brodogradilišta sa 10 na 21 člana
  • Dopuna opreme i nabavka dva vatrogasna vozila
  • Povećanje broja mobilnih uređaja za dojavu požara u halama i na objektima
  • Godišnje vježbe sa profesionalnim vatrogasnim odjelom Rostock
  • Puštanje u rad broda za reagovanje na izlijevanje nafte (podizanje naftnih grana, zahvatanje kontaminirane vode, itd.), četiri vježbe godišnje sa svojom posadom
  • Sedmična vježba za pridržavanje "pravila 2 minute".

Ovo pravilo od 2 minuta kaže da između aktiviranja alarma i dolaska odgovornog čuvara može proći najviše 2 minute. Praksa ovog pravila može se smatrati posebnom u nekoliko aspekata: Uostalom, menadžment ne propušta priliku da tokom redovnih inspekcija lično provjeri usklađenost sa relevantnim sigurnosnim zahtjevima u praksi.

Ovo uključuje, na primjer, nenajavljeno aktiviranje požarnog alarma. Ako zadano ili 2-minutno pravilo nije ispunjeno, menadžment pokreće postupak eskalacije kako bi postrojenje uskladilo sa zakonskim i/ili normativnim zahtjevima. Manje neusklađenosti se unose u „Task Manager“ (vidi dolje), a status završetka se prijavljuje odgovarajućoj kancelariji.

Mjere za zdravlje i sigurnost na radu

Kao primjer, evo izbora mjera za sigurnost i zdravlje na radu:

  • Dalji razvoj upravljanja partnerskom kompanijom
  • Konverzija smjernica za rad u opće propise kompanije sa obavezujućim pravilima u skladu sa principima DGUV (njemačke zakonske regulative o sprječavanju nezgoda) za partnerske kompanije
  • Uspostavljanje centrale za traženje zakonski potrebne dokumentacije od dotičnih partnerskih kompanija, uz naknadno izdavanje radne dozvole
  • Izrada kvalifikacione matrice za rukovodioce partnerskih kompanija u pogledu zaštite na radu, zaštite okoline i zaštite zdravlja u brodogradilištu u cilju podizanja svesti nadređenih i senzibilizacije izvršnog osoblja
Loading...

Kontrola i praćenje mjera

Mjere koje proizilaze iz internih i eksternih audita integrisanog sistema upravljanja, drugih inspekcija i drugih oblika praćenja unose se i prate u online task manager-a. U tom procesu svaka mjera dodjeljuje se odgovornom licu koje je odgovorno za njenu obradu ili implementaciju. Prednosti ovog pristupa:

  • Transparentnost - sva korisnička podešavanja su dokumentirana
  • Odgovornost je razjašnjena, radnje se mogu pratiti
  • Značajna ušteda vremena komunikacije putem e-maila u Outlooku
  • Trenutni status se može vidjeti u bilo kojem trenutku
  • Brže i jednostavnije kreiranje sistema izveštavanja kroz jednokratnu izradu sistema filtera
  • Pravna sigurnost osigurava odgovarajuća obavezna polja

Certifikacijski audit od strane DQS-a potvrđuje usklađenost

Loading...

Konačno, od 12. do 20. septembra 2019, certifikacijski audit od strane DQS-a je obavljen u NEPTUN WERFT. Pritom je u toku osam dana mapirana konkretna situacija u sve tri smjene i vikendom. Odgovorne osobe NEPTUN WERFT-a zajedno sa DQS auditorom i autorom ovog članka bile su veoma zadovoljne tokom audita.

Što se tiče integrisanog sistema upravljanja, NEPTUN WERFT je doživeo ogroman razvoj u posljednje dvije godine. ISO certifikati koji su sada izdati potvrđuju da se faktori uspjeha sistema upravljanja koriste ciljano i sveobuhvatno.

Manfred Ossevorth Direktor upravljanja NEPTUN WERFT
Loading...

Manfred Ossevorth, Direktor upravljanja NEPTUN WERFT, kaže to na ovaj način u vezi sa svojom ekipom:

„Zaposlenici NEPTUN WERFT-a su naša najvrijednija imovina; upravo kroz njih naši proizvodi postižu svoj vrhunski kvalitet. Stoga je naša lična briga da osiguramo najviše moguće sigurnosne standarde za naše zaposlenike u pogledu radnog mjesta i procesa dizajna putem uvođenja preventivnih mjera i kontinuiranog poboljšanja.

Na ovaj način osiguravamo ne samo pad stope nezgoda na radu i konstantan kvalitet proizvoda, već i atraktivnost kompanije u njenom vanjskom imidžu za stručnjake i menadžere."

Neptun Werft - primjer integrisanog sistema upravljanja

NEPTUN WERFT gleda naprijed: oni koji su odgovorni žele svoje iskustvo koristiti kao osnovu za daljnje certifikacije kao mjerilo za svoje partnerske kompanije. NEPTUN Logistik GmbH će biti prvi koji će to učiniti. I veliki MEYER WERFT će također moći da iskoristi znanje IMS-a svoje "male sestre" - a kompanija sa sjedištem u Rostoku bi mogla biti malo ponosna na ovo.

newsletter-dqs-frau schaut auf ihr smartphone
Loading...

Nemojte ništa propustiti...

S našim besplatnim biltenom obavještavamo vas o auditima, sistemima upravljanja i certifikatima. Pročitajte naše primjere najbolje prakse i dobijte savjete za svoj dnevnik.

30. septembar 2021: ISO 45001 je zamijenio BS OHSAS

ISO 45001 je 30. septembra 2021. zamijenio britanski standard koji je relevantan za upravljanje zdravljem i sigurnosti na radu više od 20 godina.

Kompanije koje imaju certificiran sistem upravljanja kvalitetom i/ili okolinom obično su upoznate sa procedurom i prelaznim periodima koje postavlja Međunarodni forum za akreditaciju (IAF). Kao i kod revizije dva ISO standarda, za prelazak je određen trogodišnji prelazni period. Prvobitno je planirano da se završi 11. marta 2021. godine, ali ga je IAF produžio za šest mjeseci zbog krize Covid 19. Sada su svi BS OHSAS 18001 certifikati izgubili važnost. Stari standard je zamijenjen.

U principu, DQS je još uvijek provodio certifikaciju prema starom standardu prošle godine – ali samo do 30. septembra 2020. Nakon ovog datuma, finansijski trošak certifikacije više nije bio opravdan.

Autor
Stefan Hajek

Stefan Hajek je vodeći auditor DQS-a za standarde ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018 i ISO 50001:2018, konsultant za sisteme upravljanja, upravljanje rizicima i krizama, privremeno upravljanje, korporativno restrukturiranje i specijalista u sektorima mašinstva, brodogradnje i proizvodnje i prerade metala, između ostalog.

Loading...