Od njegovog objavljivanja 1996. godine, više od 310.000 kompanija širom svijeta uspostavilo je i certificiralo sistem upravljanja okolinom u skladu sa ISO 14001. Sve veća prihvaćenost i popularnost dokaz su da kompanije svih vrsta i veličina mogu imati koristi od pozitivnog poticaja ovog međunarodnog standarda. Revizija iz 2015. godine je standardu za zaštitu okoline također dala širok opseg za suočavanje sa rizicima i prilikama. Međutim, ne postoje zahtjevi za formalno upravljanje rizikom u ovom procesu. Organizacija određuje sopstvenu metodu za određivanje svojih rizika i prilika. Jednostavan kvalitativni proces je moguć, kao i potpuna kvantitativna procjena.

Loading...

Rizici i prilike u ISO 14001 - Promjena perspektive

Dugo vremena je pogled na rizik poslovanja bio ograničen na finansijsko poređenje rezultata. Danas postoji opšti konsenzus da su kompanije različitih tipova i veličina podložne mnogobrojnim unutrašnjim i vanjskim faktorima i uticajima – standard govori o „problemima“. Strukturne i ciklične promjene u poslovnom okruženju, kao i novi ulazak na tržište, dovode do neizvjesnosti da li će i kada organizacija ostvariti svoje ciljeve.

Učinak ove neizvjesnosti na korporativne ciljeve, monetarne ili druge, može se opisati kao "rizik". Ovakav način gledanja na stvari se također našao u upravljanju okolinom revizijom standarda 2015. (Poglavlje 6 „Planiranje“).

ISO 14001:2015 - Sistemi upravljanja zaštitom okoline - Zahtjevi sa uputama za upotrebu. Standard je dostupan na ISO web stranici.

Termini "rizici i prilike" definisani su u poglavlju 3.2.11:

Rizici = potencijalno nepovoljni utjecaji (prijetnje)
Prilike= potencijalno povoljni uticaji (prilike).

Pristup na bazi rizika u ISO 14001 konkretizuje ranije zahtjeve o preventivnim mjerama. Međutim, srž, prevencija i izbjegavanje, ostaje ista. Menadžment može efikasno upravljati rizicima i prilikama integracijom upravljanja okolinom u poslovne procese i njihovo strateško usmjeravanje i donošenje odluka.

 

Utvrđivanje rizika i prilika

Pristup na bazi rizika, analogan sa ISO 9001, je jedna od glavnih komponenti faze planiranja (PDCA ciklus) i samim tim ključni pristup u upravljanju okolinom. To je sistematsko proširenje razmišljanja u smislu korektivnih i preventivnih akcija i pruža kompanijama nove načine gledanja na budućnost: Šta ako?

Sveobuhvatna svrha procesa koje zahtijeva ISO 14001, Poglavlje 6.1.1 je osigurati da je kompanija u stanju da:

  • Postigne željene rezultate sistema upravljanja okolinom (EMS)
  • Spriječi ili smanji neželjene utjecaje
  • Postigne kontinuirano poboljšanje

ISO 14001 - Održivo upravljanje okolinom

Certificirani sistem upravljanja zaštitom okoline u skladu sa priznatim standardom ★ Poboljšajte okolinske performanse i minimizirajte rizike Odgovorno i održivo poslovanje ★

Da to unaprijed navedemo: nije svrha ISO standarda da dodaje odgovarajuće prilike i rizike za sva unutrašnja proceduralna uputstva. Umjesto toga, odluka se odnosi na to da li se "predviđeni rezultat" kompanije može postići primjenom sistema upravljanja okolinom. Ili: Koji faktori se mogu pojaviti da do ovog rezultata ne dođe?

 

Namjeravani rezultati - Ovo je minimum

Predviđeni rezultati sistema upravljanja okolinom uključuju kao minimum rezultat:

  1. Poboljšanje okolinskih performansi
  2. Ispunjavanje obavezujućih obaveza
  3. Postizanje okolinskih ciljeva

Tipično, međutim, organizacija specificira dodatne planirane rezultate osim ovih. Na primjer, može se posvetiti društvenim i okolinskim principima. Razumijevanje konteksta organizacije igra veoma važnu ulogu. Nijedna kompanija ne pluta u "vakumu". Uvijek je pod utjecajem vanjskih i unutrašnjih pitanja, kao što su promjenjivi zahtjevi tržišta, dostupnost resursa ili učešće zaposlenih. Ne treba zaboraviti ni investitore koji, kao dobavljači kapitala, žele da se njihov angažman na odgovarajući način prepozna.

 

Rizici i prilike u kontekstu

Brzo postaje jasno da različite zainteresirane strane mogu imati različite zahtjeve i očekivanja od kompanije. Međutim, nije svako očekivanje relevantno za sistem upravljanja okolinom. Stoga je sljedeći korak za organizaciju da filtrira relevantne potrebe i očekivanja (tj. zahtjeve) zainteresiranih strana, a zatim odredi šta će od toga postati obavezujuće za njih. To mogu biti, na primjer, sporazumi svih vrsta s kupcima, udruženjima ili grupama u zajednici, ali i kodeksi ponašanja, industrijski standardi ili organizacijski zahtjevi, itd.

U vezi sa identifikacijom obavezujućih obaveza, ovo kontekstualno razumevanje je preduslov za definisanje obima sistema upravljanja životnom sredinom (EMS). Obim ukazuje na prostorne i organizacione granice sistema upravljanja zaštitom okoline, tako da on daleko prevazilazi područje delatnosti (delota) preduzeća. Opseg je opisan, na primjer, na certifikatu. To dvoje ne treba miješati jedno s drugim.

Definicija opsega uključuje:

  • Vanjska i unutrašnja pitanja
  • Obvezujuće obaveze
  • Organizacione jedinice, funkcije i fizičke granice
  • Aktivnosti, proizvode i usluge
  • Autoritet i sposobnost vršenja kontrole i
  • Utjecaj (= vanjski procesi)

 

Mjere za rješavanje rizika i prilika u ISO 14001

U skladu sa ISO 14001, prilike i rizici moraju se identificirati za sljedeća područja kako bi se mogli postići namjeravani rezultati, suprotstaviti neželjenim efektima i postići kontinuirano poboljšanje:

  • Vanjska i unutrašnja pitanja (4.1)
  • Očekivanja relevantnih zainteresiranih strana (4.2)
  • Značajni okolinski aspekti (6.1.2)
  • Obvezujuće obaveze (6.1.3)

Ovo su minimalni zahtjevi. Kompanija može slobodno uključiti i druga polja razmatranja. Prema ISO 14001 (6.1.1), organizacija će uspostaviti, implementirati i održavati procese za utvrđivanje rizika i prilika. Ovi procesi će osigurati da sistem upravljanja okolinom može postići svoje planirane rezultate i da se neželjeni efekti spriječe ili smanje. Ovo uključuje spoljne uslove okruženja koji utiču na poslovanje.

Na primjer, pristupni putevi mogu postati neprohodni zbog poplave ili lomljenja drveća kao posljedica lokalnih uragana. Kako bi izgledao scenario ako bi to onemogućilo uklanjanje IBC-a (kontejnera za srednje rasuti teret) koji sadrže proizvodni mulj? Ili ako su kapaciteti za skladištenje u fabrici iscrpljeni? Osim toga, u mnogim slučajevima se javlja još jedan problem: Određivanje okolinskih aspekata u vanrednim situacijama. U skladu sa zahtjevima poglavlja 6.1.2, moraju se procijeniti i uslovi koji nisu predviđeni i razumno predvidive vanredne situacije.

 

Procjena rizika koristeći matricu rizika - primjer

Logistička kompanija odgovara na pitanje o potencijalnom curenju goriva ili motornog ulja rekavši da svi vozači imaju apsorbente u svojim vozilima i da su u skladu s tim obučeni. Ali kako bi trebalo ocijeniti situaciju vikendom? Vozni park je parkiran na normalnom trotoaru koji je isprepleten kišnim olucima uključujući sabirne šahtove. Glavni kolektor se uliva u lokalni kanalizacioni sistem na liniji imovine. Međutim, nema zasuna ili separatora ulja. U tom smislu, predvidiva vanredna situacija bi bila izlivanje goriva ili motornog ulja tokom vikenda. Uzorak procjene rizika pomoću matrice rizika može izgledati ovako:

Identifikacija rizika Nesmetano ispuštanje goriva ili motornog ulja u kombinovani kanalizacioni sistem.

Analiza rizika Vjerovatnoća pojave je mala zbog redovnih intervala održavanja kamiona. Obim štete po okolinu je veliki. Pogotovo zato što je komunalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda prilično blizu (kratki protočni putevi) i tamo se ne može vršiti tampon.

Procjena rizika Rizik se nalazi u žutom, srednjem graničnom opsegu i stoga nije podnošljiv.

Upravljanje rizikom Smanjenje obima štete kombinacijom organizacionih mjera (sigurnosne provjere postrojenja za curenje ispod vozila) i tehničkih mjera (ugradnja separatora tečnosti ili kutije na parkingu sa sabirnom opremom i pokrivnim prostirkama).

Praćenje i pregled Obuka/senzibilizacija logističkog osoblja i zaštitara uklj. uključivanje u sljedeću vježbu za hitne slučajeve, ponavljajuće inspekcije separatora.

Primjer pokazuje kako se okolinski aspekti mogu ocijeniti za hitne reakcije. Pozitivna nuspojava u ovoj kompaniji je što je parking očišćen od stare kontaminacije radi bolje detekcije curenja. Od sada, svi zaposleni pažljivo vode računa da tako i ostane. U tom smislu, ovaj postupak je u skladu sa zahtjevima za mjere planiranja. Shodno tome, mjere se moraju planirati za bavljenje značajnim aspektima okoline, obavezujućim obavezama, rizicima i prilikama kao što je identifikovano u ISO 14001 Poglavlje 6.1.1.

 

Svaki identifikovani rizik, adekvatna prilika?

Kao što je opisano, prilike i rizici moraju biti identifikovani za obavezujuće obaveze. Obavezujuće obaveze se protežu ne samo na važeće zakone i propise, već i na dobrovoljne obaveze kao što su organizacioni i industrijski standardi, ugovorni odnosi ili sporazumi sa okolinskim organizacijama. Rizik neusklađenosti sa nepoznatim zahtjevima zbog neodgovarajućeg sistema se brzo identifikuje. Ali koja je prilika? Sveobuhvatni pregled, poput radara od 360 stepeni, mogao bi identificirati promjene već u fazi nacrta i identificirati potencijalne utjecaje na kompaniju u ranoj fazi.

 

Zaključak: Rizici i prilike u ISO 14001

ISO 14001 pruža kompanijama sistematski okvir za zaštitu okoline i odgovor na promjenjive uslove okoline. Pristup zasnovan na riziku je od velike važnosti od revizije iz 2015. godine: pomaže da se identifikuju nova polja djelovanja. Međutim, na samim kompanijama je da odluče koji će sistem koristiti. Važno je da kriteriji procjene budu objektivno razumljivi kako bi klasifikacija rizika (visok, srednji, nizak) ostala transparentna.

audits-dqs-audit wuerfel nebeneinander auf tisch
Loading...

Certifikacija u skladu sa ISO 14001

Na koji napor morate računati da bi vaš sistem upravljanja bio certificiran prema ISO 14001? Saznajte besplatno i bez obaveza.

U mnogim kompanijama postoje različiti nivoi procjene rizika. Rizici i prilike iz određivanja konteksta više prate strateški pristup, dok se na operativnom nivou više određuju rizici i prilike za definisane okolinske procese. U idealnom slučaju, trebalo bi voditi računa o tome da se nivoi razmatranja mogu povezati jedni s drugima kako bi se pružila ukupna korporativna slika i kako bi se mogla identifikovati sučelja/interakcije. Kao rezultat toga, strategije se mogu izvesti kao odgovor na ozbiljne promjene okolinskih uslova, kao što su suša, niska voda, teški vremenski događaji ili ponašanje tržišta i kupaca.

 

DQS - Simply leveraging Quality.

Danas su ekonomski uspjeh i zaštita okoline podjednako važni korporativni ciljevi uspješnih kompanija. Sistematsko, profesionalno upravljanje okolinom u skladu sa međunarodno priznatim standardom ISO 14001 pomaže im da održivo slijede svoje ciljeve i kontinuirano poboljšavaju svoje operativne okolinske performanse.

Više od 20 godina iskustva sa ISO 14001 - DQS je dobio svoju akreditaciju s prvim objavljivanjem ISO 14001 1996. - čini nas Vašim kompetentnim partnerom u certifikaciji.

 

Ekspertiza i povjerenje

Imajte na umu: naše članke pišu isključivo naši interni stručnjaci za sisteme upravljanja i auditori više godina. Ako imate pitanja za naše autore u vezi sa sadržajem, slobodno nas kontaktirajte. Radujemo se razgovoru s vama.

Autor
Robert Bernacik

Expert za okolinu i sigurnost na radu, obučeni stručnjak za zaštitu na radu njemačkog Verwaltungs-Berufsgenossenschaft (VBG) i dugogodišnji DQS auditor za kvalitet, okolinu, sigurnost na radu i upravljanje energijom.

Nakon studija inženjerstva zaštite okoline, Robert Bernacik je završio postdiplomske studije ekonomije i diplomirao 2002. godine sa diplomom o procjeni životnog ciklusa. Potom se, između ostalog, posvetio temi ekoloških prednosti pakovanja pića za Deutsche Mineralbrunnen. Kao predstavnik DQS-a, pomogao je u oblikovanju ISO 14001:2015 u Nacionalnom komitetu za standarde za osnovnu zaštite okoline (NAGUS) i bio je član njemačkog DIN komiteta za reviziju standarda ISO 45001. Danas Robert Bernacik radi samostalno u savjetovanju, obuci i auditiranju u oblasti zaštite okoline i zaštite na radu.

Loading...