Uvesti ISO 45001? Uvođenje i implementacija efikasnog sistema upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu (OHS) je uvijek strateška i operativna odluka za kompaniju. Međunarodno primjenjiv ISO 45001 standard pruža odgovarajući okvir za to. Međutim, prema autorima standarda, samo formalna implementacija zahtjeva nije dovoljna za uspješno uvođenje sistema upravljanja zaštitom zdravlja na radu. Umjesto toga, važno je filtrirati faktore uspjeha spomenute u zahtjevima standarda i promovisati ih s obzirom na kontekst kompanije.

Loading...

CONTENT

 

 

Uvođenje ISO 45001: Šta čini OHS sistem upravljanja uspješnim?

ISO 45001 posvećuje poseban odjeljak (0.3) temi "faktor uspjeha", slično okolinskom standardu ISO 14001. Tu djelotvornost, a time i sposobnost postizanja predviđenih rezultata sistema upravljanja OHS-om prvenstveno zavisi od praćenja tri ključna faktora:

  • Liderska funkcija top menadžmenta
  • Posvećenost, odgovornosti i odgovornost najvišeg menadžmenta
  • Učešće zaposlenih na svim nivoima i funkcijama (konsultacije)

Ali standard navodi i druge faktore koji su neophodni za uspješnu implementaciju:

- OHS politika i OHS ciljevi: sve teme vezane za zdravlje i sigurnost na radu integrisane su u relevantne poslovne procese kompanije

- Usklađenost: zakonske obaveze i drugi zahtjevi moraju se dosljedno poštovati

- Interna i eksterna komunikacija: ako je potrebno, potrebno je prvo stvoriti potrebne strukture za tu svrhu

- Pristup zasnovan na riziku: pored rizika, moguće prilike se također moraju razmotriti i procjeniti

- Pristup orijentisan na proces: dizajnirajte efikasne procese za identifikaciju opasnosti, kontrolu rizika i iskorištavanje prilika

- Osigurati potrebne resurse: kompetentno osoblje, radnu opremu, zgrade, objekte, informatičku tehnologiju i sisteme za reagovanje u vanrednim situacijama, itd.

- Tekuća evaluacija učinka

U principu, svi ovi faktori su usko povezani sa odgovornostima najvišeg menadžmenta. Dakle, čitavo poglavlje 5 standarda, "Liderstvo i uključenost zaposlenih", igra ključnu ulogu u implementaciji sistema upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu.

Top menadžment: Rukovodstvo i predanost kao prvi faktor uspjeha

Najviši menadžment ima nedvosmislenu dužnost da pokaže liderstvo i posvećenost i da služi kao uzor zaposlenima koji su mu povereni na brigu. U tom smislu, mora da je internalizirao važnost aspekata OHS-a i aktivno podržavao sistem upravljanja OHS-om. To se može postići samo kroz kontrolu i ličnu posvećenost.

Loading...

Bijeli papir

ISO 45001 - Interni auditi

  • Zahtjevi relevantni za OHS na prvi pogled
  • Program audita
  • Interni auditi i pregled menadžment
  • Ističemo šta tačno treba uzeti u obzir.

Aktivna uloga menadžmenta prije svega bi trebala biti razjašnjena sljedećim pristupom:

  • Putem prikladne komunikacije sa zaposlenicima, ključna riječ "spremnost da se odgovori i da se daju povratne informacije" (između ostalog, poglavlje 5.4)
  • U obezbjeđenju potrebnih resursa ključna riječ „Nabavka opreme za rad, kadrova i infrastrukture“ (između ostalog, poglavlje 7.1).

Interni auditi u oblasti zdravlja i sigurnosti na radu su nezaobilazan alat za kompaniju. Njihov cilj je kritičko samopreispitivanje. Oni postavljaju pitanje da li je potrebna implementacija efikasna i održavana. Rezultati dobijeni od strane internih auditora uključeni su u preispitivanje menadžmenta. Osim toga, ISO 45001 zahtijeva da se rezultati audita također izvještavaju zaposlenima i drugim relevantnim zainteresovanim stranama.

Najbolji preduslov: Kultura povjerenja

Da bi se uspješno implementirao ISO 45001, prije svega je potrebna korporativna kultura zasnovana na povjerenju. Karakteriše je:

  • Aktivno učešće zaposlenih
  • Efikasna saradnja i
  • Komunikacija zasnovana na međusobnom povjerenju.

Takva korporativna kultura je poseban faktor uspjeha. To je ono što zaposlenicima prije svega omogućava da aktivno učestvuju u sistemu upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu. I rijetko ko može bolje procijeniti ili prepoznati potencijal opasnosti u neposrednom radnom okruženju od nekoga ko je upoznat sa situacijom na gradilištu kroz svoj svakodnevni rad. Na ovaj način se može značajno podržati sistem upravljanja OHS. Istovremeno, njegova prihvaćenost se značajno povećava.

"Samo formalna implementacija zahtjeva ISO 45001 nije dovoljna za uspješno uvođenje. Ishod zavisi od stvarnih faktora uspjeha."

Za top menadžment to znači stvaranje odgovarajućih uslova i obezbjeđivanje odgovarajućih alata. To uključuje:

  • Zastupanje zaposlenih kao instrument za učešće i konsultacije
  • Podizanje svijesti zaposlenih, na primjer, kroz odgovarajuću obuku
  • Prepoznavanje potencijalnih opasnosti u neposrednom radnom okruženju
  • Podsticanje zaposlenih da prijave incidente i opasnosti bez straha od odmazde ili drugih nedostataka. Poglavlje 5.4 c) izričito identifikuje ovo kao primjer prepreka za učešće. One se moraju identifikovati i ukloniti. Tamo gdje uklanjanje nije moguće, barijere se moraju svesti na minimum.

 

OHS politika i OHS ciljevi u skladu sa korporativnom strategijom

Još jedan ključni faktor uspjeha za uspješno uvođenje ISO 45001 je da su OHS politika i OHS ciljevi u skladu sa sveobuhvatnom korporativnom strategijom. Politika zaštite na radu treba da se fokusira na posvećenost menadžmenta da podrži i unaprijedi performanse u oblasti zaštite na radu na dugi rok. Ovo stvara odgovarajući okvir za radnje koje osiguravaju postizanje planiranih rezultata sistema upravljanja OHS-om.

Samo potpunom integracijom svih tema iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu u postojeći sistem upravljanja ili poslovne procese može se stvoriti ovaj preduslov. Zajednička osnovna struktura svih modernih ISO standarda sistema upravljanja kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 ili ISO 50001, takozvana struktura visokog nivoa (HLS), ovdje pruža podršku. To čini integraciju u postojeći sistem upravljanja mnogo lakšom.

 

Usklađenost: Obaveza za održiv uspjeh

Usklađenost je ključno pitanje za svaku kompaniju. Također igra ključnu ulogu u efikasnosti sistema upravljanja zaštitom zdravlja na radu (odeljak 6.1.3). U svakom slučaju moraju se poštovati zakonske obaveze i drugi zahtjevi. Oni predstavljaju nezanemarljiv potencijal rizika za organizaciju. Na primjer, kroz (nenamjerno) nepoštivanje zakonskih obaveza, npr. u obliku ugovora, ili nepoštovanjem drugih ugovora koje je kompanija sklopila svojom voljom.

Iako zahtjevi standarda ISO 45001 imaju međunarodnu važnost, pravna situacija u pogledu zdravlja i sigurnosti na radu razlikuje se od zemlje do zemlje. Ovisno o lokaciji, to može značiti da standard prevazilazi zakonske obaveze zemlje. Ili obrnuto. Ipak, za sistem upravljanja OHS, usklađenost se smatra apsolutnim faktorom uspjeha.

 

Uspješno uvođenje ISO 45001 sa pravom komunikacijom

ISO 45001 stavlja veliki naglasak na sveobuhvatnu komunikaciju na svim nivoima (poglavlje 7.4). Da bi se to osiguralo, kompanija mora uspostaviti proces i definisati sljedeće:

  • O čemu
  • Kada
  • S kim
  • Kako se komunikacija mora odvijati

Čak i ako to nije eksplicitno zahtjev standarda, kompanije bi trebale definisati „ko“ komunicira – posebno eksterno. Ovo je posebno tačno kada su se desile vanredne situacije i potrebno je obavestiti spoljne agencije. Komunikacijski proces bi trebao biti prikladan i za prikupljanje i za širenje informacija. Također mora osigurati da svi relevantni zaposlenici i zainteresirane strane dobiju, primaju i razumiju odgovarajuće informacije. Ovo je uslov za sistem upravljanja zaštitom na radu. Mora se napraviti razlika između interne i eksterne komunikacije.

Interna komunikacija

Ovdje je ključno da se informacije relevantne za sistem upravljanja OHS razmjenjuju između svih relevantnih nivoa i funkcija, na primjer, kada se izvrše promjene. To je zato što zaposleni mogu doprinijeti stalnom poboljšanju samo ako učestvuju u procesu.

Eskterna komunikacija

Eksterna komunikacija je u suštini povezana sa poštovanjem obavezujućih obaveza i nerijetko se tiče opasnih situacija. Ovdje je, pored sadržaja, posebno važno da se komunikacijski kanali mogu koristiti bez odlaganja. To se može postići, na primjer, redovnim ažuriranjem podataka kontakt osoba.

Važna napomena: ISO 45001 je zamjenio BS OHSAS 18001.

Dana 30. septembra 2021., ISO 45001 je zamijenio britanski standard koji je relevantan za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu više od 20 godina.

Kompanije koje imaju certificiran sistem upravljanja kvalitetom i/ili okolinom obično su upoznate sa procedurom i prelaznim periodima koje postavlja Međunarodni forum za akreditaciju (IAF). Kao i kod revizije dva ISO standarda, za prelazak je određen trogodišnji prelazni period. Prvobitno je planirano da se završi 11. marta 2021., ali ga je IAF produžio za šest mjeseci zbog krize Covid-a 19. Sada su svi BS OHSAS 18001 certifikati izgubili važnost. Stari standard je zamijenjen.

Implementacija ISO 45001: Zaključak

Kako bi se uspješno uveo ISO 45001, potrebno je uzeti u obzir niz različitih faktora. Posvećivanje posebne pažnje na njih je ključno za uspjeh sistema upravljanja OHS-om i poboljšanje performansi. Standard ih stoga naziva faktorima uspjeha.

"Implementacija efikasnog sistema upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu (OHS) je uvijek strateška odluka za kompaniju."

Kvalitet ovih usko povezanih faktora direktno zavisi od toga u kojoj mjeri najviši menadžment pokazuje liderstvo i posvećenost. Standard "ISO 45001:2018-06 Sistemi upravljanja za sigurnost i zdravlje na radu - Zahtjevi sa smjernicama za primjenu" dostupan je od ISO.

 

Ekspertiza i povjerenje

Naši auditi vam pružaju jasnoću. Holistički, neutralni pogled naših iskusnih auditora na ljude, procese, sisteme i rezultate pokazuje koliko je vaš sistem upravljanja efikasan, kako se implementira i savladava. Važno nam je da certifikaciju ne doživljavate kao test, već kao obogaćivanje vašeg sistema upravljanja. Naša tvrdnja uvijek počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita.

U auditu se posebno pitamo „zašto“, jer želimo razumjeti motive koji su Vas naveli da odaberete određeni način implementacije. Fokusiramo se na potencijal za poboljšanje i potičemo promjenu perspektive. Na taj način možete identificirati opcije za djelovanje pomoću kojih možete kontinuirano poboljšavati svoj sistem upravljanja. Vjerujte nam na riječ.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Imate li pitanja?

Kontaktirajte nas.
Besplatno i bez obaveza.

Napomena: Naše članke pišu isključivo naši stručnjaci za standarde za sisteme upravljanja i dugogodišnji auditori. Ako za autora imate bilo kakva pitanja o sistemima upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu, obratite nam se. Radujemo se razgovoru s vama.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...