Udaljeni auditi se često promiču zbog njihove fleksibilnosti. Međutim, oni mogu biti previše fleksibilni – jer ne postoji konsenzus o metodi koju bi auditor trebao koristiti. Tehnologija je uvijek korak ispred standardizacije. U ovoj seriji članaka razmatramo različite korake za provođenje udaljenih audita. Danas ćemo detaljnije pogledati metode koje se koriste za obavljanje udaljenih audita.

Ovo je treći dio serije članaka od sedam dijelova o udaljenim auditima:

U ovom trenutku ne postoji usklađen pristup procedurama udaljenih audita. Jedan od rijetkih međunarodno priznatih dokumenata je MD 4:2018 od Internacionalnog akreditacijskog foruma. Međutim, fokus je ovdje na korištenju IKT-a u svrhe audita. Kao takav, dokument je generičke prirode i ni na koji način ne predstavlja protokol ili metodologiju za udaljene audite. Još jedan resurs objavljen u aprilu 2020. je ISO 9001 Grupni vodič za prakse auditiranja.

Ugrubo, možemo razlikovati audite koji se rade potpuno na daljinu i audite koji su samo djelimično udaljeni. Odluka za jednu ili drugu varijantu mora biti donešena procjenom rizika.

Prednost audita koje su djelimično udaljene je to što audit postaje proces u više faza. Obično postoji prva faza koja se fokusira na dokumentaciju i vođenje evidencije koja se može obaviti na daljinu, a druga faza na licu mjesta koja se fokusira na operativnu stranu i stanje infrastrukture i objekata.

U DQS-u smo razvili proces sa tri ili četiri faze:

  • i-Procjena: DQS je razvio vlastiti alat koji omogućava organizacijama da izvrše inteligentnu samoprocjenu koja služi kao početna tačka za udaljeni audit. Rezultati se bilježe u automatski generirani izvještaj.
  • DocView: Pošaljite dokumentaciju i zapise na strukturirani pregled. Naša infrastruktura zadovoljava najviši nivo privatnosti i povjerljivosti.
  • Intervjui zasnovani na video zapisima i obilazak lokacije: upoznajte svog ličnog auditora na mreži za procjenu zasnovanu na video zapisu. Ova faza uključuje obilazak lokacije uživo i intervjue zasnovane na rezultatima i-Procjene.
  • Validacija na licu mjesta (opciono u nekim slučajevima): kratki i fokusirani audit na licu mjesta kako bi se potvrdili rezultati prethodnih faza.

Saznajte više o našem procesu poboljšanog udaljenog audita (ERA).ovdje. U sljedećem članku, pogledat ćemo tehnološku komponentu udaljenog audita.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...