Amsterdamski brend čokolade Tony's Chocolonely oglašava da nudi 100% čokoladu bez robova. DHL se obavezuje na nultu emisiju do 2050. godine, a Anheuser-Busch InBev tvrdi da je najefikasniji proizvođač piva na svijetu. Sve je to dobrodošlo – ali na osnovu čega investitori, kupci i poslovni partneri mogu provjeriti istinitost? To se razlikuje od slučaja do slučaja. Novi standard ISO/IEC 17029 opisuje kako se takve tvrdnje mogu provjeriti i/ili validirati prema standardiziranoj proceduri.

Stavljanje kraja na post-činjenično doba: Da bi se osiguralo povjerenje kupaca, investitora i potrošača na dugi rok, poslovanju su potrebne pouzdane metode za razlikovanje uvjerljivih izjava od nebitnih marketinških obećanja. U oblasti emisija gasova staklene bašte, takav metod je već postojao: još 2006. godine objavljen je standard ISO 14064-3 koji precizira zahtjeve za verifikaciju i validaciju emisija. Uspjeh ovog standarda pokazao je da potreba za pouzdanim i standardiziranim metodama nije ograničena na emisije stakleničkih plinova – potrebna je jedinstvena osnova za verifikaciju i validaciju izjava i izvještaja svih vrsta. To uključuje izjave o ekološkom učinku proizvoda i organizacija, izvještaje o održivosti, uporedne izjave, etičke izjave i još mnogo toga.

Upravo to je doprinos koji novi standard ISO/IEC 17029 sada treba dati: on specificira zahtjeve za tijela za verifikaciju i opisuje kako treba da se odvijaju verifikacije i validacije.

Koje podatke možemo provjeriti i/ili potvrditi prema ISO/IEC 17029?

Verifikacija ili validacija od strane nezavisne treće strane, kao što je DQS, daje uvjeravanje investitorima, poslovnim partnerima i potrošačima da su objelodanjene informacije, brojke i izjave tačne i pouzdane. Često su to:

  • Provjere etičkih izjava o proizvodima, organizacijama, lancima nabavke i uslugama. Smjernice za etičke izjave navedene su u ISO/TS 17033 standardu, koji je također nov. Primjeri: „Garantovano bez dječijeg rada“, „Mi plaćamo natprosječne plate uključenim zaposlenima“, „Osnažujemo male poljoprivrednike“ itd.
  • Validacija pristupa dubinske analize: Potvrda da pristupi dubinske analize mogu ispuniti svoju svrhu. Primjeri uključuju provjeru ljudskih prava, sigurnost informacija, borbu protiv korupcije...
  • Verifikacija izvještaja održivosti: Eksterna verifikacija izvještaja o održivosti prema utvrđenim standardima kao što su GRI i AA1000.
  • Izjave o okolinskoj prihvatljivosti proizvoda, kao što su okolinske oznake i deklaracije u opsegu ISO 14021.
  • Provjera indikatora održivosti i takozvanih ESG indikatora: ravnoteže CO2 (ISO 14064), bilansa vode (ISO 14046), procjene životnog ciklusa (ISO 14044), i ostalih indikatora
  • Verifikacija održivih investicija kao što su zelene obveznice i klimatske obveznice: DQS je akreditovano verifikaciono tijelo Inicijative klimatskih obveznica.

Koja je razlika između verifikacije i
validacije?

Prema novom standardu ISO/IEC 17029, verifikacija i validacija se razlikuju po tome kako su vremenski povezani sa podacima koji se verificiraju:

  • Validacija uključuje izjave i podatke koji se odnose na budućnost. Po pravilu, ovo uključuje predviđene ili simulirane podatke koji se odnose na predviđenu primjenu. Ovo su pretpostavke za koje se provjerava uvjerljivost.

Na primjer: Kompanija tvrdi da će upotreba njenih proizvoda smanjiti potrošnju vode za 50%. Takva tvrdnja se može potvrditi ako modeli dokažu da je predviđeno smanjenje uvjerljivo.

  • Verificirani su rezultati koji su već postignuti. To su stvarni podaci za koje se provjerava istinitost.

Na primjer: Kompanija izvještava da je smanjila potrošnju vode za 50% u odnosu na prethodnu godinu. Ova tvrdnja se može potvrditi jer se radi o već postignutim rezultatima.

Kako se vrši verifikacija i validacija se razlikuju od certifikacije i inspekcije?

Validacija i verifikacija nisu ni ispitivanje (inspekcija), niti potvrda o usklađenosti sa rokom važenja (certifikacija). Dakle, razlika se može vidjeti u prirodi procjene i njenoj svrsi. Što je najvažnije, prednosti su različite: dok se certifikacije i inspekcije prvenstveno fokusiraju na usklađenost sa standardima i specifikacijama, verifikacije i validacije uzimaju pojedinačne izjave i podatke organizacija kao svoju polaznu tačku. Ovo omogućava kompanijama da iznesu svoje snage i performanse u prvi plan umjesto da se fokusiraju isključivo na usklađenost.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...