Održivo upravljanje za održivi rast postaje mjerilo za trajni korporativni uspjeh. Danas kupci, investitori i druge zainteresovane strane sve više očekuju od kompanije da se pozabavi sa tri stuba održivosti i uzme u obzir okolinske, ekonomske i socijalne aspekte. To znači da i dobavljači postaju u fokusu pažnje, jer imaju uticaj na bilans CSR. Upravljanje lancem nabavke zasnovano na vrijednosti: Pročitajte više o tome u Bijelom papiru DQS-a o "CSR - održivost u lancu nabavke".

Loading...

Danas svako može sa samo nekoliko klikova istražiti informacije o okolinskoj kompatibilnosti proizvoda ili usluga – i društvenim uslovima pod kojima su nastali - sa samo nekoliko klikova. Crne ovce koje su u tom procesu izbačene teško mogu vratiti svoju dobru reputaciju. Prodaja i narudžbe su ugroženi - tako ne postižete održivi korporativni uspjeh. Posljedica: faktori održivosti pripadaju upravljanju lancem nabavke (SCM).

Ključni korak: Održivo upravljanje lancem nabavke

Visok kvalitet materijala bez fluktuacija i po najboljoj mogućoj cijeni: tipični zadaci i ciljevi odjela nabavke, te najvažniji parametri u interakciji lanaca nabavke. Do sada. Društvena odgovornost preduzeća (CSR) u lancu nabavke zauzima kritični sljedeći korak i karakteriše ga mnogo širi pogled na lanac nabavke: ciljevi održivosti su sada integrisani u lanac nabavke.

Šta CSR zapravo znači?

Korporativna društvena odgovornost (CSR) se odnosi na odgovornost koju kompanije imaju prema društvu kroz uticaj svojih poslovnih aktivnosti. Mjere koje proizilaze iz percepcije ove odgovornosti tumače se kao dobrovoljni doprinos održivom razvoju.

CSR se odnosi na tri stuba održivosti i stoga obuhvata sve okolinske, ekonomske i socijalne aspekte korporativne aktivnosti. Osnovne reference za zahtjeve održivosti su prvenstveno Deklaracija principa ILO-a, principi OECD-a i principi Globalnog dogovora UN-a. Kroz pitanje usklađenosti sa zahtjevima, CSR je direktno povezan sa pitanjima kredibiliteta i usklađenosti, a oba su bitni aspekti audita dobavljača.

Održivo upravljanje lancem nabavke (SSCM) se s jedne strane rukovodi dobrom reputacijom za društvenu odgovornost, a s druge strane usklađenošću sa zakonskim zahtjevima, uključujući zdravlje i sigurnost na radu i poštenu platu. Cilj je postići održive proizvode i usluge koje štede resurse za relevantne zainteresirane strane - to su kupci, kao i kreatori politike ili vlastiti dobavljači kompanije.

Dakle, kupci 21. stoljeća sada moraju uzeti u obzir trijadu društvenih, okolinskih i ekonomskih faktora u svojim procesima nabavke - i znati da, na primjer, životni ciklus proizvoda mora imati što manje štetnih uticaja na životnu sredinu i ljude. Ali kako kompanije mogu držati na oku svoje lance nabavke?

Bijeli papir: CSR - Održivost u lancu nabavke

U našem besplatnom Bijelom papiru, temu audita dobavljača stavljamo u prvi plan upravljanja održivošću. Suštinsku ulogu igra prodor različitih CSR inicijativa i CSR standarda, na šta se oni odnose i koji su pokretači (zainteresirane strane) CSR zahtjeva. To se posebno odnosi na područje napetosti između "politika - organizacija - kupac - dobavljač". Za audite dobavljača koriste se uglavnom rješenja specifična za industriju i kupca, koja mogu biti dio optimizacije procesa, ali i sveobuhvatnijeg upravljanja promjenama.

Loading...

CSR - Održivost u lancu nabavke

Uzbudljiva tema? Saznajte više u besplatnom Bijelom papiru. Iz sadržaja:

  • Zahtjevi održivosti za organizacije
  • Važnost CSR
  • CSR formati za verifikaciju
  • Relevantnost audita dobavljača

Zaključak: Održivo upravljanje lancem nabavke sa auditima dobavljača

Održivo upravljanje, uzimajući u obzir okolinske, ekonomske i socijalne aspekte, preduslov je za trajni korporativni uspjeh. Da bi ispunile zahtjeve održivosti, kompanije se moraju upoznati sa zahtjevima tržišta i odrediti šta je na njih primjenjivo.

Važnu ulogu igra prodor kroz različite inicijative održivosti i standarde održivosti, na šta se oni pozivaju i šta su pokretači (zainteresovane strane), s obzirom na međuigre između "politike - kompanije - kupca - dobavljača". Za audite dobavljača prvenstveno se koriste industrijski i specifični standardi za kupce, obično zasnovani na pregledima dokumenata i/ili provode se kao auditi na licu mjesta.

DQS: Simply leveraging Quality.

Šta DQS može učiniti za vas: Kao međunarodno priznato certifikacijsko tijelo sistema upravljanja i procesa, smatramo se pionirima i inovatorima s ciljem održavanja, kreiranja i poboljšanja međunarodno uporedivih mjerila. Proizvodi, procesi ili usluge tako postaju sigurniji i kvalitetniji širom svijeta. Naši certifikati pojednostavljuju globalnu razmjenu između kompanija, regulatornih agencija ili organizacija, a istovremeno jačaju poverenje kupaca i potrošača u proizvode, usluge i organizacije. Stoga shvatamo da je naš rad važan doprinos društvu.

Vjerujte nam na riječ! Radujemo se razgovoru s vama.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Imate bilo kakvih pitanja?

Saznajte više.
Besplatno i bez obaveza.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...