Kao kompanija u industriji šinskih vozila, fokusirate se na tri ključne teme: Kvalifikacija za upravljanje projektima i serijama, stabilni poslovni procesi i kontinuirani razvoj karakteristika proizvoda i usluga. Međunarodni standard željezničke industrije IRIS pruža upravo onu podršku koja vam je potrebna za uspješnu implementaciju ovih tema.

Od septembra 2018. godine, IRIS certifikati, koji su priznati širom svijeta u željezničkoj industriji, zasnovani su isključivo na ISO/TS 22163 standardu, koji je razvijen posebno za industriju i, zajedno sa pravilima IRIS certifikacije, činio je osnovu za IRIS certifikat. Nakon objavljivanja novog ISO 22163:2023 kao normativnog zahtjeva za sistem upravljanja kvalitetom u željezničkoj industriji, kao i objavljivanje novih pravila o certifikaciji, IRIS Revizija 04 je završena i primjenjiva od 2024. EN ISO za Evropsku uniju je u pripremi.

IRIS Revizija 04 kreće

U julu 2023. godine objavljen je novi ISO 22163:2023 (Željezničke aplikacije Sistem upravljanja kvalitetom - ISO 9001:2015 i specifični zahtjevi za primjenu u željezničkom sektoru).

ISO standard je zasnovan na tehničkoj specifikaciji ISO/TS 22163 i predstavlja dalji razvoj standarda. Novi standard i revidirana pravila certifikacije su osnova za IRIS certifikaciju Rev. 04 sistem certifikacije.

Pored pojednostavljenja opsega i proširenja definicija, neki odeljci su premješteni na druga mjesta, sažeti ili pojašnjeni. Mnogo dublja promjena je lista sada obaveznih potrebnih procesa i značenje indikatora učinka.

U IRIS pravila certifikacije (IRIS Certifikacija® Procjena performansi: 2023), koja su također dodatno razvijena, druga poslovna područja kao što su distribucija, testiranje i alati i rješenja po principu ključ u ruke sada su uključena uz dizajn, proizvodnju i održavanje, čime se proširuje primenljivost IRIS certifikacije na tržištu željezničke industrije. Nadalje, implementirani su pojednostavljeni zahtjevi za mala i srednja preduzeća.

IRIS Procjena performansi: 2023 razvijena je od strane Evropske federacije željezničke industrije (UNIFE*). Uz pomoć baze podataka UNIFE, ne samo da se objavljuje certifikacija samih kompanija, već se prikazuje i odgovarajući rejting zrelosti (nivoi bronza, srebro ili zlato).

* Union des Industries Ferroviaires Européennes

IRIS Rev. 04 certifikacijska procedura bit će moguće od 1. januara 2024. i uključivat će reviziju nivoa 1 (pregled spremnosti) i nivoa 2, dok postojeći Rev. 03 certifikati mogu preći na reviziju 4 od 1. aprila 2024., kao dio tranzicionog audita.

ISO 22163 primjenjiv je na cijeli lanac nabavke - od razvojne kompanije, proizvođača i dobavljača do kompanije za održavanje. Ovo je slično standardima avio industrije (EN 9100) ili automobilske industrije (IATF 16949).

U sigurnim rukama sa DQS-om

Na inicijativu različitih proizvođača i dobavljača šinskih vozila, Udruženje europske željezničke industrije UNIFE razvilo je Međunarodni standard željezničke industrije IRIS. U decembru 2005., DQS je bio jedno od prvih certifikacijskih tijela koje je UNIFE odobrio za IRIS i izdao je prvi svjetski IRIS certifikat u Njemačkoj već u aprilu 2006.

Sa našim uslugama audita i dalje težimo cilju da našim klijentima pružimo suštinske impulse i potencijal za poboljšanje - širom svijeta u više od 125,000 audita godišnje. Naša tvrdnja počinje tamo gdje završavaju kontrolne liste audita.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

IRIS certifikat rev. 04 uključuje novi ISO 22163, kao i ažurirana IRIS Certifikacijska® Procjena performansi 2023. Detaljne informacije i pregled zahtjeva za certifikaciju možete pronaći na našoj stranici proizvoda.

IRIS certifikacija – saznajte više

Povjerenje i ekspertiza

Naše tekstove i brošure pišu isključivo naši stručnjaci za standarde ili dugogodišnji auditori. Ako imate bilo kakvih pitanja o sadržaju ili našim uslugama, radujemo se Vašem upitu.

Autor
Hans-Peter Bonifer

Hans-Peter Bonifer, diplomirani inženjer, je DQS auditor već 30 godina. Pored svog rada sa kupcima, također je pomogao u oblikovanju internih procesa kompanije tokom ovog perioda. Trenutno radi u upravljanju proizvodima i predstavlja IRIS standard unutar DQS Grupe.

Loading...