Auditiranje zahtjeva za odobrenje tipa

Kao proizvođač motornih vozila i prikolica za motorna vozila u Bosni i Hercegovini, kao i sistema, komponenti i nezavisnih tehničkih jedinica za vozila u Njemačkoj, morate imati odgovarajuće odobrenje tipa od njemačkog saveznog autoriteta za motorni transport (KBA, Kraftfahrt-Bundesamt) u skladu sa zakonom o cestovnom saobraćaju. Preduslov za to je izvođenje inicijalne procjene sa redovnim provjerama usklađenosti. Kao ovlaštena "tehnička služba", mi vam pružamo neophodnu automobilsku ekspertizu u saradnji sa KBA.

Dokaz o vašim mjerama osiguranja kvaliteta

Dokaz o proizvodnji u skladu sa odobrenjem

Optimizacija imidža Vaše kompanije

Kontinuirano unaprijeđenje vaših procesa i kvaliteta vaših rezultata

Beschreibung Standard/Regelwerk
Loading...

Koji su zahtjevi za KBA certifikaciju?

Ako naručite DQS kao tehničku službu koju je imenovala KBA da izda dodatak certifikata (CoP informacije) kao dokaz vaših mjera osiguranja kvaliteta, morate imati odgovarajući, certificirani sistem upravljanja kvalitetom, na primjer u skladu sa ISO 9001, VDA 6.1 ili IATF 16949, ili imati takav sistem koji smo certificirali.

Ovo rezultira sljedećim prednostima za vas:

  • Pouzdan dokaz o usklađenosti vaše proizvodnje u skladu sa relevantnom direktivom kroz dodatak certifikata sa referencom KBA
  • Međunarodno priznati dokaz vaših mjera osiguranja kvaliteta kroz certifikat prema ISO 9001 ili uporedivom standardu
  • Kontinuirano unaprijeđenje vaših procesa i kvaliteta vaših rezultata
Prikaži više
Prikaži manje
Zielgruppe
Loading...

Za koga je KBA certifikat prikladan u BiH?

Za sve kompanije koje se bave predmetima odobrenja tipa: Proizvođači vozila, na primjer putničkih automobila, lakih kamiona ili kamiona bilo kog dizajna, zahtjevaju KBA odobrenje tipa, kao i oni za radne mašine, prikolice ili karoserije. Pogođeni su i proizvođači dijelova, sistema ili tehničkih jedinica, na primer motora, izduvnih sistema, kočionih sistema, sistema upravljanja, guma, sistema za zadržavanje.

Nadalje, proizvođači brojnih drugih dijelova i sistema, kao što su mjerni uređaji, alarmni sistemi, grijači, rezervoari, stakleni dijelovi, rasvjetna oprema ili priključci za vozila, itd.

Prikaži više
Prikaži manje
Wie funktioniert
Loading...

Kako da dobijem KBA odobrenje tipa?

Da biste dobili KBA odobrenje tipa, morate izvršiti početnu procjenu. To su mjere za provjeru da li je proizvedeni proizvod usklađen sa odobrenjem tipa za koji se traži ili da li mjere predostrožnosti koje su instalirane u kompaniji dovode do očekivanja da su proizvedeni proizvodi usklađeni s odobrenim proizvodima. Dalji zahtjevi u ovom pogledu mogu se naći u MAB-u (informativni list o početnoj procjeni) na početnoj stranici KBA.

Čak i nakon što je odobrenje tipa i otpočela serijska proizvodnja, potrebne su daljnje mjere kako bi se osigurala usklađenost u skladu s proizvodnjom.

Odobrenja tipa za sisteme (KBA odobrenja) mogu se izdati prema propisima za područje EU (EC direktive i propisi, EU propisi) i prema UN-ECE propisima (ECE propisi).

Odobrenja komponenti dodatno prema nacionalnim propisima njemačkih prometnih propisa (§§ 22 ili 22a StVZO).

Prikaži više
Prikaži manje
Anforderungen
Loading...

Koji su zahtjevi za inicijalnu evaluaciju?

Predmet odobrenja koji ispunjava odgovarajuće smjernice, na primjer ECE R10 "Jedinstveni uslovi za homologaciju vozila u pogledu elektromagnetne kompatibilnosti". Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) vrši početnu procjenu samo ako postoji i predmet odobrenja.

Business28.png
Loading...

Koji je proces KBA certifikacije u BiH?

DQS je označen od strane KBA kao "Tehnička služba" za obavljanje KBA certifikacije.

Da bi se dobilo KBA odobrenje tipa, početna procjena se mora izvršiti unaprijed. U tu svrhu, vaša kompanija mora pokazati kako namjerava proizvoditi u skladu sa odobrenjem i ispuniti svoje obaveze kao budući nosilac odobrenja. Specifikacije za ovo se mogu naći u MAB-u (informativni list o početnoj procjeni) na KBA web stranici

Nakon davanja odobrenja tipa, redovno provjeravamo da li je vaš sistem upravljanja kvalitetom efikasan i da li je i dalje prikladan za osiguranje usklađenosti proizvodnje sa odobrenim tipom.

Ako je rezultat našeg pregleda pozitivan, dobit ćete odgovarajuću potvrdu o usklađenosti u obliku DQS certifikata. Ovaj certifikat pokazuje usklađenost sa zahtjevima ISO 9001, VDA 6.1 ili IATF 16949 kao i sa zahtjevima relevantnim za homologaciju tipa. Certifikat vrijedi tri godine. Obavljaju se godišnji nadzorni auditi.

Banking13.png
Loading...

Koliko košta KBA certifikacija u BiH?

Ako naručite DQS kao svoju tehničku uslugu sa procedurom za dobijanje početne procjene KBA, KBA ne naplaćuje nikakve naknade. Svi ostali troškovi koje imate u vezi sa procedurom zavise od specifičnih okolnosti vaše kompanije.

Važno je, na primjer, da li već imate odgovarajući, certificirani sistem upravljanja kvalitetom, ili da li postoji neophodna certifikacija, kao npr. prema ISO 9001. Kontaktirajte nas i rado ćemo vam pružiti ponudu koja je optimalno prilagođena vašoj kompaniji.

Prikaži više
Prikaži manje
Business2.png
Loading...

Šta možete očekivati od nas

  • DQS je označen od strane KBA kao "Tehnička služba" za KBA certifikate
  • Više od 35 godina iskustva globalno i 20 godina iskustva u Bosni i Hercegovini u certifikaciji sistema upravljanja i procesa
  • Industrijski iskusni auditori sa opsežnom tehničkom ekspertizom
  • Lična, glatka podrška naših stručnjaka - u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu
  • Individualne ponude sa fleksibilnim uslovima ugovora i bez skrivenih troškova
Prikaži više
Prikaži manje
Contact-Europe-woman-shutterstock_1916704835.jpg
Loading...

Zahtjev za ponudu u DQS BiH

Vaša lokalna kontakt osoba u BiH

Bit će nam drago da vam pružimo prilagođenu ponudu za KBA certifikaciju.