Okvir za efikasan sistem upravljanja energijom (EnMS) za poboljšanje performansi povezanih sa energijom je obezbjeđen standardom ISO 50001 od 2011. godine. Kako bi se poboljšala njegova primenjivost i uskladila sa zajedničkom osnovnom strukturom ISO, standard je temeljno revidiran i ponovo objavljen 2018. Pročitajte sljedeći članak da biste saznali koje promjene i poboljšanja donosi trenutna verzija standarda.

Procjena energije - šta kaže ISO 50001?

Energetska procjena je kritična za efikasno upravljanje energijom. Revidirani standard ga naziva "taktičkim" dijelom procesa energetskog planiranja (Slika A.2 u Anexu). Klauzula 3.5.5 to definiše kao "analizu energetske efikasnosti, korištenja energije i potrošnje energije, zasnovanu na podacima i drugim informacijama, koja vodi do identifikacije SEU-a i mogućnosti za poboljšanje performansi povezanih s energijom."

Za šta se koriste rezultati?

Rezultati energetske procjene se koriste za razmatranje rizika i prilika (Odjeljak 6.1), uključenje u proces energetskog planiranja (klauzula 6.2) i pružanje informacija za kontekst organizacije (klauzula 4.1). Oni također daju kritičan input za formulisanje i određivanje prioriteta ciljeva (6.2.2).

Važno je detaljnije pogledati područja sa značajnom potrošnjom energije i mapirati indikatore energetske učinkovitosti i relevantne varijable za ta područja. Ovo se mora dokumentovati kao dio energetske procjene i kontinuirano poboljšavati kroz PDCA ciklus.

Razmatranje "SEU" u upravljanju energijom

Engleska skraćenica "SEU" (significant energy use) znači "značajna upotreba energije". U kompaniji se to odnosi na ona područja u kojima se odvija značajna potrošnja energije, npr. postrojenja, sistemi, procesi ili objekti - ili drugim riječima: područja sa značajnim udjelom ukupne potrošnje energije ili jasna poluga za poboljšanje performansi povezanih s energijom.

Zahtjev da se uzme u obzir značajna upotreba energije postao je konkretniji sa revidiranim ISO 50001. Stoga se značajna područja identificirana u prethodnom postupku sada moraju detaljno razmotriti. Za svako područje mora se odrediti sljedeće:

  • Osobe sa energetskim značajem
  • Njegove performanse vezane za energiju (kao ključna figura)
  • Relevantne varijable

Procjena energije - novi proces  

Prema starom standardu (ISO 50001:2011), prvi korak u energetskoj procjeni bio je procjena budućeg korištenja i potrošnje energije. Tek tada su se morale identificirati mogućnosti za poboljšanje i odrediti prioriteti. Prema zahtjevima novog standarda (ISO 50001:2018), ima smisla to učiniti i obrnuto, kao što se vidi iz pododjeljaka d) i e) klauzule 6.3 „Procjena energije“. Razlog je očigledan: zapravo ima smisla procjenjivati buduću upotrebu i potrošnju energije samo kada se mogu uzeti u obzir identificirane mogućnosti za poboljšanje. Ovo bi u budućnosti trebalo učiniti upravljanje energijom još efikasnijim.

Utjecajni faktori - relevantne varijable i statički faktori

ISO 50001 razlikuje dvije vrste faktora utjecaja:

1. Relevantne varijable

Kvantitativni (mjerljivi) faktori sa značajnim utjecajem na performanse vezane za energiju i svojstvo da se mogu mijenjati ili biti varijabilni, npr. količine proizvodnje, vremenske ili unutrašnje temperature.

2. Statički faktori

Oni imaju značajan utjecaj na performanse vezane za energiju, ali su relativno nepromjenjive i smatra se da su već određene, na primjer, veličine objekata, portfelja, opreme ili zgrada (klauzule 3.4.8 / 3.4.9).

Ukratko o povezanim zahtjevima:

  • Za svaki SEU moraju se odrediti relevantne varijable kao i EnPI (poglavlje 6.3).
  • Relevantne varijable i statički faktori moraju se uzeti u obzir pri formiranju EnPI i energetske bazne linije (EnB) (6,4 / 6,5).
  • EnPI se mora provjeriti za vjerodostojnost i zavisnost (6.4).
  • Moraju se prikupiti odgovarajući podaci za relevantne varijable i statičke faktore.

Šta treba uzeti u obzir u vezi sa "SEU"?

Važna je razlika između varijabilnih utjecaja i statičkih faktora. Promjenjivi utjecaji se moraju posebno uzeti u obzir u slučaju energetski intenzivnih sektora i njihovih pokazatelja energetske učinkovitosti (klauzula 6.3 ff). Statički faktori mogu dovesti do prilagođavanja osnovne energetske vrijednosti u slučaju promjene.

Na primjer, ako se izgradi nova zgrada, u portfelj se doda potpuno novi proizvod (npr. aluminijske komponente) ili je proizvodna linija preopremljena na najnoviji nivo tehnike, ova promjena statičkog faktora može dovesti do podešavanje EnB-a za odgovarajuću oblast. I dalje je dozvoljeno kreiranje više izlaznih baza unutar jedne kompanije.

Značajne ključne brojke za sistem upravljanja energijom 

Važni zadaci u praksi su posebno razmatranje relevantnih varijabli u formiranju ključnih figura i njihova verifikacija. Varijable sa značajnim uticajem moraju se evidentirati i njihovi podaci dalje obraditi. U smislu prikupljanja podataka, to znači da se drugi operativni podaci moraju koristiti u sistemu upravljanja energijom kako bi se dobili značajni rezultati.

Na primjer, EnPI "potrošnja energije u kWh u odnosu na radne sate" može imati smisla za jednu kompaniju, ali za drugu pruža efektivnu izjavu o energetskim performansama samo kada se uzme u obzir kombinacija proizvoda i situacija narudžbe.

Poboljšanje performansi vezanih za energiju

Dokazi o poboljšanju moraju biti obezbjeđeni u skladu sa kriterijima certifikacije ISO 50003. Nakon ISO 50006, ovdje je dostupan izbor opcija, npr.

  • Smanjenje ukupne potrošnje u stalnim uslovima
  • Poboljšanje energetske efikasnosti (predstavljeno provjerenom ključnom cifrom) u odnosu na baznu godinu: specifična potrošnja SEU se smanjuje u odnosu na baznu godinu
  • Napredak u postizanju energetskog cilja
  • Poboljšanje koje se može provjeriti u implementiranoj pojedinačnoj mjeri (reprezentacija npr. putem indikatora projekta), određivanje vrijednosti trenda putem organizacionih mjera, npr. uvođenje koordiniranog održavanja ili inspekcija curenja.

Dokaz kontinuiranog poboljšanja

Posebna pažnja posvećena je retrospektivnom posmatranju. Ako se, na primjer, audit održi 2020. godine, kompanija mora biti u stanju pokazati poboljšanje do tada već za 2019. godinu. Zahtjev da može demonstrirati kontinuirano poboljšanje nalazi se u klauzuli 10.2 trenutne verzije standarda. Kontinuirano poboljšanje se definiše kao "ponavljajuća aktivnost za poboljšanje performansi" (klauzula 3.4.16).

Dodatak A.4 objašnjava da dokazi o kontinuiranom poboljšanju ne moraju uključivati sve EnPI vrijednosti, pa je dovoljno ako postoji poboljšanje u pogledu cjelokupnog opsega. Prema Aneksu A.10, novi standard navodi da se poboljšanja trebaju vršiti periodično. Učestalost, obim i vremenski okvir mjera zasnivaju se na kontekstu kompanije, ekonomskim faktorima i drugim okolnostima.

Dalje upućivanje na ISO 50003:2021

Prema ISO 50003, poboljšanje se mora pokazati pri svakoj početnoj certifikaciji i nakon toga pri svakoj ponovnoj certifikaciji. Pritom se poboljšanje mora procijeniti upoređivanjem EnPI sa pridruženim EnB. Prilikom nadzornih audita, s druge strane, fokus verifikacije je na implementaciji mjera za poboljšanje. Smanjenje ukupne potrošnje je prihvatljivo samo kao dokaz ako se okvirni uslovi nisu promijenili ili su se neznatno promijenili, odnosno nisu prisutne relevantne varijable.

Kao što je navedeno u ISO 50001:2018, A.4, demonstriranje kontinuiranog poboljšanja performansi povezanih s energijom u cijelom opsegu i unutar granica EnMS-a ne znači da se sve vrijednosti EnPI poboljšavaju. Neke EnPI vrijednosti se poboljšavaju dok druge ne; međutim, u cijelom opsegu EnMS-a, organizacija pokazuje poboljšanje performansi vezanih za energiju. Dakle, pored EnPI-a za SEU, metrika je potrebna za organizaciju u cjelini, jer je adresat svih zahtjeva ISO 50001:2018 „organizacija“, koja mora postići i zabilježiti poboljšanje u svom sistemu i performansama. U ovom kontekstu, metrika vezana za organizaciju mora obezbijediti opšti razvoj trenda.

Za organizacije sa više lokacija, svaka lokacija ne doprinosi podjednako poboljšanju performansi vezanih za energiju. Slično jednoj lokaciji, organizacija na više lokacija može definisati poboljšanje performansi vezano za energiju na različitim nivoima. To može uključivati ​​cijelu organizaciju, pojedinačne lokacije, sistem, procese ili opremu. Kao što je ranije spomenuto, organizacija kao cjelina mora pokazati poboljšanje učinka.

Šta konkretno znači poboljšanje?

Kao što je ranije pomenuto, pod stalnim poboljšanjem, očekuje se da će se poboljšanja periodično dešavati. Ovdje "kontinuirano" znači dešavanje u određenom vremenskom periodu, ali može uključivati ​​intervale prekida (za razliku od "kontinuiranog", koji opisuje pojavu bez prekida).

Poboljšanje performansi vezanih za energiju može se pokazati, na primjer, kao smanjenje normalizirane potrošnje energije ili napredak prema energetskim ciljevima.

Na primjer, za komercijalnu zgradu u regiji u kojoj temperatura ne varira značajno, bilo bi moguće pokazati smanjenje ukupne potrošnje energije tokom vremena pod inače sličnim uslovima.

Također bi bilo zamislivo da se ukupna potrošnja energije kompanije poveća, ali se navedeni EnPI poboljšava. Ovo je jednostavan odnos u kojem postoji relevantna varijabla i nema osnovnog opterećenja. To bi bio slučaj, na primjer, ako kompanija kupi dodatnu opremu, što rezultira ukupnim povećanjem potrošnje, ali je ta oprema znatno energetski efikasnija od postojeće opreme.

Drugi primjer se odnosi na opremu koja pokazuje smanjenje performansi povezanih s energijom kako stari, na primjer, zbog habanja.

Odgađanje ili smanjenje degradacije performansi kao rezultat odgovarajućeg upravljanja operacijama i održavanjem može pokazati poboljšane performanse vezane za energiju kako je utvrđeno u EnPI organizacije.

Upravljanje energijom i značaj za organizaciju - slučaj 

Naša kompanija za primjer je srednje industrijsko preduzeće u sektoru čelika. Isporučuje komponente za proizvodnju motora, koje se proizvode u vlastitoj ljevaonici. U proizvodnom procesu radi 200 zaposlenih (livnica 35, mašinska obrada dijelova 165 zaposlenih). Učinak: cca. 1000 t rastopljenog gvožđa mjesečno u zoni livnice kao i niz komponenti proizvedenih od njega, kao što su zupčanici, zamašnjaci itd. u zoni obrade dijelova u višesmjenskom radu.

Kompanija je prvo utvrdila ukupnu potrošnju energije sa svim vrstama energije (struja cca. 28 GWh godišnje, plin 2,6 GWh godišnje, daljinsko grijanje 2 GWh godišnje). Uzimajući u obzir koliko se energije troši gdje u kompaniji, moguće je utvrditi da topionica na električni pogon sa indukcijskim pećima čini nešto manje od 37% ukupne količine energije, ali pretežno električne energije (cca. 10 GWh godišnje).

Dakle, na osnovu vlastitih kriterija kompanije (ovdje od 10% udjela u ukupnoj potrošnji), topionica je identificirana kao značajno područje (SEU). Sljedeće tačke sada moraju biti definisane za područje "topionice":

  • Osoblje koje utiče na potrošnju energije i efikasnost topionice (po mogućnosti donosioci odluka)
  • Indikator energetske učinkovitosti EnPI, npr. kWh električne energije po toni istopljenog željeza
  • Relevantne varijable

Kompanija tako gleda na područje topljenja i zajednički razmatra koji promjenjivi utjecajni faktori mogu utjecati na performanse topljenja, npr. vođena mješavinom proizvoda, tj. efikasno proizvedenim vrstama čelika.

Zaključak

Upotreba sistema za upravljanje energijom (EnMS) često postiže značajne i gotovo jeftine uštede kroz jednostavne organizacione mjere. Trenutna verzija ISO 50001 ima za cilj da pomogne kompanijama da na najbolji način iskoriste svoja sredstva koja troše energiju i promovišu efikasniju upotrebu energije kroz procesni lanac. Nova, uobičajena struktura visokog nivoa (HLS) stvara kompatibilnost sa drugim standardima sistema upravljanja kao što su ISO 9001, ISO 14001 ili ISO 45001, što je primetna prednost prilikom uvođenja ili konverzije i implementacije integrisanog sistema upravljanja.

Man and woman with solar panels and wind turbine
Loading...

ISO 50001 certifikacija

Koliko truda trebate očekivati za certifikaciju? Saznajte besplatno i bez obaveza.

DQS: Simply leveraging Quality.

DQS je akreditovan od strane DAkkS-a za sve uobičajene standarde sistema upravljanja kao što su ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 ili ISO 50001. Uoči certifikacije, prethodni audit može poslužiti kao početna evaluacija učinka kako bi se identifikovale snage i potencijal za poboljšanje. Za veće projekte certifikacije, sastanak planiranja projekta je vrijedna prilika da upoznate DQS i vašeg auditora. Naknadna analiza sistema (faza 1 audita) služi za snimanje vašeg sistema upravljanja sa njegovim procesima, propisima i dokumentima. U certifikacijskom auditu (faza 2 audita) vrši se stvarna procjena sistema. Ako su ispunjeni svi zahtjevi standarda, od DQS-a ćete dobiti međunarodno priznati certifikat.

Autor
Tyrone Adu-Baffour

Okolinski inženjer se osvrće na više od 10 godina iskustva kao projektni inženjer za energetsku efikasnost i upravljanje energijom, kao i na polju održivosti. Stručnjak je za DQS standarde i proizvodni menadžer za upravljanje energijom i klimom, kao i auditor za standarde ISO 9001, ISO 14001 i ISO 50001.

Loading...