Poštovanje zakonskih obaveza od strane najvišeg rukovodstva ili poslodavca je apsolutni preduslov za ozbiljno i trajno uspješno poslovanje – uključujući zdravlje i sigurnost na radu. Ovo se odnosi na bilo koju vrstu obaveze koju je kompanija preuzela izvan zakonskih ograničenja i propisa kao što je njemački Zakon o zdravlju i sigurnosti na radu. Preduslov za to je identifikacija svih ovih obaveza i dosljedna evaluacija usklađenosti - važna tema i za menadžere da ispune svoju odgovornost!

Loading...

Međunarodno priznati standard ISO 45001 fokusira se na teme i mjere u kompaniji koje su relevantne za sigurnost i zdravlje na radu (OHS) – a time i za sve zaposlene. Prvenstveno se bavi utvrđivanjem zakonskih obaveza u vezi sa zaštitom na radu. Cilj: preuzeti odgovornost na ovaj način, poduzeti mjere i minimizirati opasnosti za zaposlene. Organizacijama je na taj način omogućeno da popune praznine u svom sistemu upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnošću na radu i da ispune svoje odgovornosti za usklađenost.

„Poštivanje zakonskih obaveza u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu je ključni zahtjev ISO 45001.“

Ovdje je važan podaspekt: s obzirom na integrisani sistem upravljanja ili integraciju svih OHS tema u opšte poslovne procese koje zahtijeva ISO 45001, potrebno je u svakom slučaju osigurati sveobuhvatnu usklađenost. Ovo je jedini način da se isključi ozbiljna šteta uzrokovana kvarovima u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu. Utvrđivanje i poštovanje zakonskih obaveza u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu je neophodno.

Koju ulogu ISO 45001 igra u odnosu na usklađenost?

Standard za zdravlje i sigurnost na radu daje vrijedne smjernice za procjenu zakonskih obaveza. Omogućava organizacijama da popune praznine u usklađenosti. Naš besplatni Bijeli papir "Zdravlje i sigurnost na radu i usklađenost" pruža službenicima sistema upravljanja, stručnjacima za sigurnost na radu i službenicima za sigurnost osnovne informacije za njihovu svakodnevnu praksu.

whitepaper-dqs-iso-45001-arbeitsschutz-und-compliance
Loading...

Bijeli papir

ISO 45001 - Zdravlje i sigurnost na radu i usklađenost

  • Usklađenost: Fokusirajte se na teme koje su relevantne za OHS
  • Šta učiniti u slučaju neusklađenosti?
  • Sedam koraka za implementaciju ISO 45001

Zdravlje i sigurnost na radu i usklađenost - primjer iz oblasti komunikacija

U hitnoj situaciji, spasilačke službe će možda morati da budu upozorene. Ako su procedure za uzbunjivanje jasno definisane, to može biti spasonosno za one koji su uključeni. Međutim, neke vanredne situacije, npr. ispuštanje zagađujućih materija u okolinu, ne zahtijevaju samo brzo i koordinisano upozorenje spasilačkih službi. Oni obično podrazumijevaju i trenutno obavještavanje nadležnog organa. Time se osigurava zaštita i sigurnost stanovništva i okoline. Ako je obaveštavanje potrebno, kompanija stoga mora tačno znati koji organ ili druga zainteresovana strana mora biti obaveštena i pod kojim okolnostima.

U ovom kontekstu, također je važno u današnje vrijeme imati jasnu regulativu o razmjeni informacija sa raznim medijima. Incidenti i/ili hitni slučajevi obično su uvijek od velikog interesa za medije. Pored lokalnih vlasti, relevantne informacije brzo traže i štampa, televizija i društveni mediji. Ovdje je bitno regulisati ko komunicira. Ako je to moguće za svakog zaposlenog u vanrednoj situaciji, mogu se reprodukovati lažni utisci koji štete kompaniji. Zaključak: Mora se pouzdano definisati ko će komunicirati interno i eksterno, o čemu, kada, s kim i kako. OHS standard također postavlja niz zahtjeva za sadržaj informacija i same komunikacijske procese.

ISO 45001 - Novi OHS standard

ISO 45001 objavljen je u martu 2018. nakon pet godina razvoja i zamijenio je britanski standard BS OHSAS 18001 2021. Novi standard značajno više podiže sigurnost i zdravlje na radu (OHS) na status strateški važnog pitanja upravljanja, pružajući odgovarajući okvir za njegovo kontinuirano unaprijeđenje. Fokus je na jednoj od najvažnijih zainteresovanih strana vaše kompanije: vašim zaposlenicima.

ISO 45001:2018-06 - Sistem upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu - Zahtjevi sa smjernicama za upotrebu  (ISO 45001:2018); Izvor:  ISO.

Laka integracija u postojeći sistem upravljanja 

ISO standard prati zajedničku osnovnu strukturu - Struktura visokog nivoa (High Level Structure / HLS) sa osnovnim tekstovima, terminima i definicijama koje se primjenjuju u svim ISO standardima sistema upravljanja, revidiranim od 2012. To znači da se tema sigurnosti i zdravlja na radu sada može po prvi put, biti holistički ugrađena u postojeći sistem upravljanja, npr ISO 9001 ili ISO 14001. Ovo ima mnogo prednosti: Iznad svega, integrisani sistem upravljanja pomaže da se izbjegnu konfliktni ciljevi i dupliranja paralelnih sistema upravljanja, da se objedine resursi, a istovremeno da se postignu sinergijski efekti.

Integrisani sistem upravljanja - auditirano sa dodatnom vrijednosti

Kombinovani, istovremeni audit potpuno integrisanih sistema upravljanja nudi brojne mogućnosti za kompanije. Međutematski auditi omogućavaju iskorištavanje sinergije i, u isto vrijeme, identifikovanje interakcija, ali i kontradikcija između različitih predmetnih oblasti. Ovo zahtijeva dobro koordinisano, ciljano planiranje audita između svih uključenih strana.

Kako bismo povećali prednosti za naše klijente, fokusiramo se na njihove višestruke kvalifikacije prilikom odabira i obuke naših auditora: DQS auditori u prosjeku pokrivaju najmanje tri seta pravila.

audits-dqs-audit wuerfel nebeneinander auf tisch
Loading...

Da li imate pitanja?

Kontaktirajte nas.
Bez obaveza i besplatno.

Važna napomena: ISO 45001 je zamijenio BS OHSAS 18001

Dana 30. septembra 2021., ISO 45001 zamijenio je britanski standard koji je relevantan za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu više od 20 godina.

Kompanije koje imaju certificiran sistem upravljanja kvalitetom i/ili okolinom generalno su upoznate sa procesom i prelaznim periodima koje je odredio Međunarodni forum za akreditaciju (IAF). Kao i kod revizije dva ISO standarda, za prelazak je određen trogodišnji prelazni period. Prvobitno je planirano da se završi 11. marta 2021., ali ga je IAF produžio za šest mjeseci zbog krize Covid-a 19. Sada su svi BS OHSAS 18001 certifikati izgubili važnost. Stari standard je zamijenjen.

Autor
Altan Dayankac

DQS proizvodni menadžer i expert za brojne teme održivosti, klime, okoline i zaštite na radu. Altan Dayankac svoju stručnost doprinosi i kao autor i prezenter u komisijama za zaštitu okoline i zdravlja i sigurnosti na radu, kao i na brojnim stručnim događajima.

Loading...