Od 2022. novi VDA ISA katalog 5.1 primjenjuje se na sve nove TISAX® procjene. Prema VDA, bilo je samo manjih promjena u verziji 5.0. Rad sa novim TISAX® 5.1 katalogom testova treba dodatno pojednostaviti i učiniti efikasnijim - kako za korisnike tako i za testere. Pročitajte više sada.

Loading...

VDA ISA 5.0 - Veće izmjene

Većina izmjena u VDA katalogu za procjenu sigurnosti informacija (ISA) 5.1 izvršena je u modulu "Informacijska sigurnost". Prema historiji promjena u VDA ISA katalogu 5.1, sada su dodane sljedeće promjene i podešavanja:

- Otklanjanje nejasnoća, ispravljanje pravopisnih grešaka i izraza, lingvističko pojašnjenje

- Restrukturiranje tabele "Dobrodošli", definicija tabela prebačena u "Definicije"

- Dodatak ciljeva zaštite u pogledu zahtjeva za visoke i vrlo visoke potrebe zaštite u tabeli "Informacijska sigurnost".

- Uklanjanje dijelova "Adresirani ciljevi zaštite" u tabelama "Informacijska sigurnost" i "Zaštita prototipa"

- Sadržaj kolone "Uobičajeni vlasnik procesa" u tabelama "Informacijska sigurnost" i "Zaštita prototipa" je rasčišćen

Već u verziji TISAX® 5.0, sadržaj modula "Konekcije treće strane" (veza treće strane), uključujući testne ciljeve, bio je integrisan u modul "Sigurnost informacija". Sljedeća tri modula i dalje postoje:

- Sigurnost informacija

- Zaštita podataka

- Zaštita prototipa

Termin "veza treće strane" opisuje situaciju u kojoj TISAX® korisnik ima svoju lokaciju u prostorijama partnera i može pristupiti (putem direktnih mrežnih veza) sistemima partnera.

Loading...

TISAX®: Dobro planiranje za uspješne procjene

Jeste li suočeni sa zadatkom da ispunite zahtjeve automobilske industrije u pogledu sigurnosti informacija? Tada biste trebali donijeti neke važne odluke prije TISAX® procjene. Naš besplatni Bijeli papir pruža smjernice.

Koji su rokovi za korisnike?

Od sada se primjenjuje verzija VDA 5.1. Za organizacije koje koriste ili su uvele TISAX®, verziju 5.1, to rezultira sljedećom situacijom:

Od 2022. nova verzija 5.1 se primjenjuje na sve nove TISAX® procjene. Za sve procjene dodijeljene do gore navedenog datuma, verzija 5.0 se i dalje primjenjivala do 31. marta 2021. (posljednji dan audita).

TISAX® - Sigurnost informacija u automobilskoj industriji

Za dobavljače ili pružaoce usluga u automobilskoj industriji
lanac nabavke ★ Dokaz informacione sigurnosti ★ Priznat od strane svih učesnika u TISAX mreži

Više o TISAX®

TISAX® 5.1 - Pozadinske informacije

TISAX® je baziran na VDA ISA katalogu koji je razvilo Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA), sveobuhvatnom upitniku koji se u suštini temelji na takozvanim "kontrolama", referentnim mjerama iz Aneksa A standarda za sigurnost informacija ISO 27001, i prilagođen specifičnim problemima u automobilskoj industriji.

Loading...

TISAX® - Kako započeti procjenu dobro pripremljen

Jeste li suočeni sa zadatkom da ispunite zahtjeve automobilske industrije u pogledu sigurnosti informacija? Tada biste trebali donijeti neke važne odluke prije TISAX® procjene. Naš besplatni Bijeli papir pruža smjernice.

TISAX® je prvenstveno namenjen kompanijama koje žele ili moraju da pokažu određeni nivo (nivo 1 do 3) informacione sigurnosti kako bi radile sa (učesnim) proizvođačem automobila. Udruženju ENX, sa sjedištem u Frankfurtu na Majni i Parizu, povjerena je implementacija i praćenje postupka. ENX je udruženje evropskih proizvođača automobila, dobavljača i četiri nacionalna automobilska udruženja, uključujući njemačkog osnivača ENX-a VDA.

DQS - Pravi partner od početka

ENX je odobrio DQS kao pružalac usluga audita i stoga može obavljati TISAX® procjene širom svijeta. Svi naši TISAX® auditori su također ovlašteni auditori za međunarodni standard ISO 27001, što znači da DQS može ocijeniti oba standarda u isto vrijeme i uz manje dodatnih napora. Radujemo se razgovoru s vama.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

TISAX®-Procjena

Da li imate pitanja?
Saznajte više. Bez obaveza i besplatno, rado ćemo Vam pokazati proceduru.

Pristup TISAX®-u se ostvaruje online registracijom kao učesnik na ENX® portalu. Ovo je preduslov da se može naručiti odobreni pružatelj usluga audita kao što je DQS.

Autor
Holger Schmeken

Proizvodni menadžer za TISAX® i VCS, auditor za ISO/IEC 27001, ekspert za softversko inženjerstvo sa više od 30 godina iskustva i zamjenik službenika za sigurnost informacija. Holger Schmeken je magistrirao poslovnu informatiku i ima proširenu nadležnost audita za kritične infrastrukture u Njemačkoj (KRITIS).

Loading...