Sedmi put zaredom, Symrise, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mirisa, okusa, kozmetičke baze i aktivnih sastojaka, te funkcionalnih sastojaka, naručio je DQS da provjeri njihov izvještaj o održivosti. Nakon intenzivnog pregleda, naši auditori su zaključili da izvještaj predstavlja performanse održivosti kompanije na vrlo transparentan i vjerodostojan način.

Kao kompanija koja kotira na berzi, Symrise AG ne samo da podliježe takozvanoj obavezi izvještavanja o društveno odgovornom poslovanju, već i sama ima interes da informiše investitore, kupce i poslovne partnere o svojim performansama u pogledu održivosti. Osim korporativnog izvještaja, Symrise stoga objavljuje godišnji bilans održivosti u skladu sa GRI standardima.

Audit od strane nezavisnog tijela kao što je DQS je dokazan način da se osigura kredibilitet izvještaja o održivosti.

Proces verifikacija

Symrise-ov izvještaj o održivosti je u skladu sa GRI standardom globalne inicijative izvještavanja koji je objavljen u jesen 2016. u "sveobuhvatnoj" opciji. To znači da Symrise otkriva sve relevantne informacije i da je odgovoran za sve materijalne aspekte svoje održivosti.

Tokom godine, ključne brojke su već provjeravane nasumično na različitim međunarodnim stranicama. Symrise je imao koristi od globalne mreže kvalifikovanih DQS auditora. Lokalni auditori bili su raspoređeni u Južnoj Africi, Egiptu, Madagaskaru, Australiji, Japanu, Brazilu i SAD-u, između ostalih. Kruna procjene bio je audit sa Timom za korporativnu održivost u Holzmindenu.

Audit je zasnovan na audit standardu AA1000, koji definiše zahtjeve za audit izvještaja o održivosti. Audit izvještaja Symrise odgovara takozvanom tipu 2 uvjerenja, koje se sastoji od dvije komponente:

  • Audit pristupa upravljanja i usklađenosti sa principima izvještavanja.
  • Audit svih objelodanjivanja koja se odnose na performanse zaštite okoline i održivosti s obzirom na potpunost i relevantnost. Ovo uključuje ključne brojke, indikatore i druge nefinansijske podatke.

Provjerom su obuhvaćene sve nefinansijske ključne brojke i objelodanjivanja za period od januara do decembra 2021.

Rezultat: Izjava o sigurnosti

Na osnovu gore opisane metodologije, audit tim je zaključio da Symrise izvještaj o održivosti predstavlja profil održivosti Grupe na odgovarajući i vjerodostojan način. DQS potvrđuje da su sva objelodanjivanja i ključne brojke u izvještaju utvrđene s dužnom pažnjom i da cjelokupni izvještaj karakteriše visok nivo tačnosti.

Behzad Sadegh, šef audit tima, bio je impresioniran posvećenošću tima za održivost:

Od 2015. godine, imao sam zadovoljstvo svake godine auditirati Symrise-ov izvještaj o održivosti. Svake godine Symrise uspijeva postaviti sve ambicioznije ciljeve i prijaviti značajan napredak u cijeloj transparentnosti.

Behzad Sadegh Vođa audit tima

Dr Helmut Frieden, koji vodi izvještavanje o održivosti u Symrise-u sa svojim timom, komentarisao je uspješan audit na sljedeći način:

Ono što je uvijek upečatljivo je visok nivo stručnosti audit tima i dobro utemeljeno i sveobuhvatno ispitivanje naših pristupa upravljanja, kao i ključnih figura održivosti. Osim toga, cijenim preporuke koje sežu daleko u budućnost i utiču na naše strateško planiranje.

Dr. Helmut Frieden Šef izvještavanja o održivosti Symrise

Možete pogledati izjavu o osiguranju na engleskom jeziku ovdje. Možete pogledati kompletan Symrise izvještaj o održivosti ovdje.

O Symrise

Symrise je globalni dobavljač mirisa, okusa, kozmetičke baze i aktivnih sastojaka, te funkcionalnih sastojaka. Njegovi kupci su proizvođači parfema, kozmetike, hrane i pića, farmaceutska industrija, te proizvođači dodataka prehrani i hrane za kućne ljubimce.

Sa prodajom od približno 3,8 milijardi eura u fiskalnoj 2021. godini, kompanija je jedan od vodećih svjetskih dobavljača na tržištu mirisa i okusa. Sa sjedištem u Holzmindenu, Njemačka, Grupa je zastupljena u više od 40 zemalja u Evropi, Africi, Bliskom istoku, Aziji, Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...