Hoće li kompanija uspjeti osigurati kvalitet i sigurnost svojih proizvoda na dugi rok u velikoj mjeri ovisi o operativnoj kulturi i sistemu vrijednosti unutar organizacije. Novi BRCGS modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane pruža vam značajan uvid u kulturu sigurnosti hrane vaše kompanije i omogućava vam da identifikujete i održivo eliminišete potencijalna problematična područja.

Modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane je opciona procjena koju svaka organizacija može poduzeti - bez obzira da li ima BRCGS certifikat ili ne. Anonimna anketa zaposlenih pruža dubinski uvid u kulturu svake organizacije.

Modul čini mjerljivim sljedeće aspekte: vrijednosti kompanije i način na koji ih žive menadžment i zaposleni, obrasci komunikacije i ponašanja unutar kompanije, neizgovorena pravila na radnom mjestu, liderska klima i svi drugi psihosocijalni aspekti koji mogu utjecati na sigurnost hrane na duži rok.

Modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane: Ljudi, procesi, svrha i proaktivnost.

Objavljen u septembru 2016. godine, ovaj modul se bavi sa četiri dimenzije kulture sigurnosti hrane:

  • Ljudi: ova kategorija se fokusira na osnaživanje zaposlenika, poticaje za primjereno ponašanje u pogledu sigurnosti hrane, timski rad i kontinuiranu edukaciju unutar organizacije
  • Proces: Fokus je ovdje na djelotvornosti upravljanja zaposlenima, koordinaciji između različitih odjela, konzistentnosti radnih praksi i stavovima zaposlenih u pogledu sistema upravljanja sigurnošću hrane.
  • Cilj: Evaluacija se fokusira na viziju kompanije, vrijednosti, strategiju i ciljeve, te ulogu koju sigurnost hrane igra u njima.
  • Proaktivnost: radi se o stepenu do kojeg se kompanija proaktivno bavi sigurnosnim rizicima i ograničava ih kroz kontinuirano učenje i inovacije.

Evo kako vam BRCGS modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane može pomoći: Prednosti.

Novi BRCGS modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane pruža vam važan uvid u kulturu sigurnosti hrane vaše kompanije. Nakon ankete slijedi izvještaj koji predstavlja podatke prikupljene u anketi zaposlenih. To olakšava identifikaciju prednosti i mogućnosti u vezi sa kulturom sigurnosti hrane. Nadalje, izvještaj sadrži opšte preporuke za akciju za poboljšanje konkretnih problema. Izveštaj ne samo da pruža osnovu za optimizacije zasnovane na ponašanju, već omogućava i kvantitativno poređenje između pojedinačnih lokacija.

Nadalje, ne treba potcijeniti vanjski utjecaj modula: Učešće u modulu ne samo da dugoročno štiti reputaciju vaše kompanije smanjenjem rizika, već ga cijene i potencijalni kupci. Nakon audita, imat ćete priliku podijeliti izvještaj sa svojim klijentima i drugim zainteresiranim stranama i tako ih uvjeriti u svoja postignuća.

BRCGS Modul kulture sigurnosti hrane: Kako funkcioniše

  1. Priprema: prijavite se za modul bez obaveze na početnoj stranici BRCGS-a. Nakon registracije, dobit ćete e-mail potvrde s informacijama o načinu polaganja ispita. Osim toga, dobit ćete materijale za komunikaciju, smjernice za implementaciju i ciljeve u vezi s povratnim informacijama.
  2. Audit: Organizacija će odgovoriti na anketu. Za popunjavanje anonimne ankete potrebno je 15-20 minuta. Stranica će uključivati ​​sedmična ažuriranja o tome koliko je anketa popunjeno. Anketa se zatvara kada je lokacija zadovoljna brojem odgovora. Podaci se zatim obrađuju i sastavljaju u izvještaj.
  3. Izvještaj: Izvještaj se u PDF formatu postavlja u BRCGS imenik i uključuje ukupni rezultat, bodove u svakoj oblasti i druge opšte informacije koje identifikuju oblasti za poboljšanje.
  4. Poboljšanja: Na osnovu preporuka, lokacije mogu poboljšati svoju kulturu. Na LinkedIn stranici Izvrsnost kulture (Culture Excellence) možete učestvovati u webinarima i postavljati pitanja Culture Excellence timu. Preporučuje se da se procjena ponavlja svake godine.

Nalazi ne utiču na postojeće ili buduće certifikate.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...