BRCGS Hrana Verzija 8 je prvi GFSI certificirani standard koji postavlja zahtjeve vezane za kulturu sigurnosti hrane. Uskoro, ovo više neće biti jedinstvena prodajna tačka, jer će ažurirani kriteriji audita Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI) biti objavljeni u februaru 2020. Među najvažnijim novim karakteristikama je auditiranje kulture sigurnosti hrane. Ali, šta je to zapravo, kako se može procjeniti i održavati kultura sigurnosti hrane i zašto je toliko značajna? Svi odgovori ovdje:

1. Šta je kultura sigurnosti hrane?


Tehnička radna grupa GFSI definiše kulturu sigurnosti hrane kao "zajedničke vrijednosti, norme i uvjerenja koja utiču na stavove i ponašanja o sigurnosti hrane unutar organizacije, u svim odjelima". Da li i vama to zvuči nejasno? Pogledajmo pobliže definiciju:

"Zajedničke vrijednosti, norme i uvjerenja"

Kultura se ne formira u pojedincima, već u grupama. Vrijednosti se dijele s novim članovima grupe i žive u obliku normi i ponašanja unutar grupe. Ulaz, poput formalnih sistema, transformiše se kroz ljudsko prevođenje unutar grupe i postaje norme i uvjerenja koje dijele članovi grupe i prenose na nove članove.

Iz tog razloga se kultura smatra teškom za promjenu. Na kraju krajeva, nisu promijenjeni formalni sistemi, kao što su vrijednosti, već temeljne norme i ponašanja, koji u mnogim slučajevima nisu ni izraženi riječima niti zapisani.

"Utjecaj na stav i ponašanje"

Psihološki, na naša uvjerenja, stavove i ponašanja utječe nekoliko faktora, uključujući našu nacionalnu kulturu, odgoj i životna iskustva. U radnom okruženju na nas utiče grupa sa kojom se identifikujemo, kao što su odjel, kolege, funkcija i pozicija, sigurnost posla, formalni i neformalni autoriteti, vlastite navike i svijest o poslu.

Ako želimo ispitati koliko je kultura sigurnosti hrane zrela ili kako tu kulturu održati i ojačati, moramo razumjeti kako korporativne vrijednosti i misija utiču na razmišljanje pojedinaca u različitim grupama. Jedno od mogućih pitanja bi bilo: da li svaka osoba razumije svoju ulogu u organizaciji i šta ona podrazumijeva, i da li je uključena u definisanje tih uloga? Da li zaposleni razumiju kako njihov rad doprinosi misiji i svrsi organizacije?

Pitanja poput ovih otkrivaju kako grupe i pojedinci gledaju na predanost menadžmenta sigurnosti hrane. Ovo je bitno za kulturu sigurnosti hrane svake organizacije.

"Unutar organizacije i među odjelima"
U kulturi sigurnosti hrane ne postoje rješenja koja odgovaraju svima. Da bi to postalo svakodnevna stvarnost, sigurnost hrane mora biti definisana u cijeloj organizaciji na način koji je prikladan i razumljiv svakom članu i odjelu. Na kraju krajeva, zahtjevi za odjel nabavke, na primjer, veoma se razlikuju od zahtjeva za tim za održavanje. Kupovina mora razumjeti važnost odabira dobavljača koji su ekonomski održivi dok istovremeno ispunjavaju zahtjeve organizacije za sigurnost hrane - ne samo jedan ili drugi. Slično tome, tim za održavanje mora obratiti pažnju na stanje opreme kako bi osigurao da je vrijeme rada maksimizirano, kao i učinak sigurnosti hrane. U manjim operacijama, generalni direktor služi kao uzor i ima značajan utjecaj na sigurnost hrane. Za zrelu kulturu sigurnosti hrane, vizija i misija kompanije moraju biti prilagođeni svakom odjelu i pojedincu.

2. Kako se može procijeniti i održavati kultura sigurnosti hrane?

Za razliku od standarda i zakona, kultura sigurnosti hrane ne može se lako implementirati. Razvija se spontano i instinktivno, manifestirajući se na primjer u ritualima, klimi u kompaniji ili osnovnim vrijednostima. Napomena: Ovo su samo manifestacije kulture, a ne sama kultura.

Da bismo mogli njegovati nešto tako neuhvatljivo, prvo je potrebno analizirati kakva je kultura sigurnosti hrane u tom trenutku. BRCGS Kultura sigurnosti hrane - modul izvrsnosti može pomoći sa ovim. Anonimna anketa zaposlenih se koristi za mapiranje trenutnog stanja kulture sigurnosti hrane. Po završetku istraživanja, izdaje se izvještaj koji odražava trenutno stanje sigurnosti hrane i daje opšte preporuke za unaprijeđenje kulture sigurnosti hrane. Sistem se zasniva na 19 godina naučnog istraživanja i iskustva u industriji i zasnovan je na strukturi koja se bavi četiri dimenzije kulture sigurnosti hrane: ljudi, proces, svrha i proaktivnost. Dobijte sve informacije koje su vam potrebne na BRCGS modulu izvrsnosti kulture sigurnosti hrane ovdje.

GFSI također je objavio dokument o poziciji o kulturi sigurnosti hrane, koji se bavi tri ključna područja:

  1. Kritična uloga lidera unutar organizacije u implementaciji (tačka koja je također istaknuta u reviziji ISO 9001:2015)
  2. Faktori kao što su komunikacija, obuka i edukacija, saradnja i lična odgovornost
  3. Kako naučene vještine kao što su prilagodljivost ili svijest o opasnostima prenose prakse sigurnosti hrane iz teorije u praksu.

Možete preuzeti cijeli dokument Radne grupe GFSI pod nazivom "Kultura sigurnosti hrane" na engleskom jeziku ovdje.

Inače, GFSI priznaje kontradikciju između kulture koja se razvija spontano i instinktivno i ponuđenih savjeta i kontrolnih lista. Međutim, kaže se da je ovo pitanje previše važno da se njime ne pozabavi. GFSI navodi da su sve informacije u dokumentu o poziciji preuzete iz direktnog ljudskog iskustva i opsežnih zapažanja. Dakle, dokument o poziciji odražava stvarnost što je više moguće.

3. Zašto je kultura sigurnosti hrane toliko značajna?

Korporativna kultura koja cijeni sigurnost hrane pokazuje zaposlenima direktno i indirektno da je sigurnost hrane važna i neophodna za uspjeh u kompaniji. Ovo utiče na ponašanje i pomaže da se osigura da zaposleni rade pravu stvar.

Iako, ili možda zato što kulturni standardi ne slijede formalna pravila i prave linije, često se prenose u neobaveznom razgovoru i pojačavaju kroz misli i radnje, oni postaju ugrađeni u podsvijest. Podsvjesna posvećenost sigurnosti hrane zapravo ima utjecaja. Istraživanja BRCGS-a pokazuju da su kompanije koje su primijenile Modul izvrsnosti kulture sigurnosti hrane smanjile rizik od incidenata u pogledu sigurnosti hrane za 84%. Neadekvatna kultura sigurnosti hrane, s druge strane, povećava ranjivost kompanije na prevare s hranom. Imajući ovo na umu, sasvim je logično da 80% svih stručnjaka za hranu vjeruje da je uspostavljanje kulture sigurnosti hrane najvažniji posao svakog tehničkog lidera.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...