Kako je tačno definisano održivo upravljanje? Mišljenja su još uvijek podijeljena po ovom pitanju. Međutim, zajednički jezik o održivosti je osnova za efikasnu i ciljanu akciju – zbog čega je vijest od 18. decembra 2019. prava prekretnica za budućnost naše planete: Evropska komisija potpisala je prvu u svijetu „Zelenu listu", sistem klasifikacije za održive ekonomske aktivnosti, poznat i kao taksonomija.

Finansijska tržišta igraju izuzetno važnu ulogu u odnosu na klimatsku krizu. Trenutno, mnoge odluke o investicijama koje su često isključivo usmjerene na povratak doprinose brzom napretku klimatskih promjena – ali postoji i drugi način. Evropska komisija želi da preokrene situaciju i preusmjeri tokove novca za finansiranje poslova koji planetu čine boljim mjestom. Društvena odgovornost i ekološki menadžment trebaju postati konkurentska prednost.

Nova taksonomija je važan temelj u ovom veoma složenom planu, jer se standardi i oznake mogu kreirati na osnovu ove definicije održivosti kako bi se identifikovale održive investicije, na primer Standard klimatskih obveznica ili Evropski standard zelenih obveznica koji se trenutno razvija. Rezultirajući ujednačeni, uporedivi i transparentni podaci pružit će investitorima neviđen uvid u to da li je investicija zaista održiva ili ne. Kao što vidite: Taksonomija je veoma važna za aktiviranje kapitala za zelenu tranziciju privrede.

Valdis Dombrovskis, evropski izvršni potpredsjednik za "Ekonomiju koja služi ljudima", slaže se: "Ovaj zakon će označiti prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena, jer će usmjeriti milijarde u zelena ulaganja. Zahvaljujući ovoj "Zelenoj listi" ili taksonomiji, investitori i industrija će po prvi put imati definiciju "zelenog". Ovo će dati pravi poticaj održivim ulaganjima - što je ključno za pretvaranje evropskog zelenog dogovora u stvarnost."

Pozadina: Evropski zeleni dogovor

Evropski Zeleni dogovor predstavila je Evropska komisija 11. decembra 2019. Nova strategija rasta ima za cilj da Evropu učini prvim klimatski neutralnim kontinentom do 2050..

Plan investicija zelenog dogovora, predstavljen 14. januara 2020. godine, ima za cilj mobilizirati najmanje 1 bilion eura u održivim investicijama u narednoj deceniji u tu svrhu. Ovaj novac je namijenjen za omogućavanje javnih i privatnih investicija potrebnih za prelazak na ugljično neutralnu, zelenu, konkurentnu i inkluzivnu ekonomiju.

Sada se vratimo na taksonomiju i pitanje kako se sada definišu "ekološki održive ekonomske aktivnosti".

"Ekološki održive ekonomske aktivnosti" - Šta to tačno znači?

Taksonomija uspostavlja opšti okvir za ono što je "ekološki održiva ekonomska aktivnost". Odnosi se na šest ekoloških ciljeva:

  • Ublažavanje klimatskih promjena
  • Prilagođavanje klimatskim promjenama
  • Održivo korištenje i zaštita voda i morskih resursa
  • Prelazak na cirkularnu ekonomiju
  • Spriječavanje i kontrola zagađenja
  • Zaštita ili obnova biodiverziteta i ekosistema.

Taksonomija dalje navodi četiri zahtjeva koje ekonomske aktivnosti moraju ispuniti da bi se kvalifikovale kao ekološki održive:

1) Dati značajan doprinos bar jednom od šest gore navedenih ciljeva zaštite životne sredine

2) "Nema značajne štete" za bilo koji od drugih ekoloških ciljeva

3) Usklađenost sa zdravim i naučno zasnovanim inženjerskim kriterijima

4) Usklađenost sa minimalnim socijalnim i upravljačkim garancijama

Možete pristupiti saopćenju za javnost Evropske komisije ovdje. Pozadina o evropskim planovima zelenih finansija može se pronaći ovdje (engleski).

Sljedeći koraci

U septembru 2020. Komisija će predstaviti obnovljenu Strategiju održivog finansiranja. Možete preuzeti informativni list: „Finansiranje održivog rasta" ovdje.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...