Verzija 3.0 Standarda za klimatske obveznice objavljena je u decembru 2019. Dokument je osnova za certifikaciju klimatskih obveznica i revizija je dio šireg razvojnog programa Inicijative za klimatske obveznice. Sa ovim važnim ažuriranjem, Inicijativa za klimatske obveznice osigurava da standard pruža sveobuhvatne smjernice o certifikaciji klimatskih obveznica. U nastavku saznajte koji su tačno ciljevi revizije i koji će promijenjeni zahtjevi rezultirati.

Pokrenuta 2013. godine, Inicijativa klimatskih obveznica je neprofitna organizacija usmjerena na investitore koja promoviše velika ulaganja u ekonomiju s niskim udjelom ugljenika. Usklađen je s ciljevima Pariškog sporazuma i shodno tome promoviše ulaganja koja pomažu u ograničavanju globalnog zagrijavanja na dva stepena. Sve osnovne informacije o Standardu klimatskih obveznica možete pronaći ovdje.

Koje su izmjene u verziji 3.0?

Nova verzija uključuje detaljne zahtjeve za izdavaoce o tome šta mora sadržavati dokument Okvir zelenih obveznica. Osim toga, zahtjevi su jasnije definisani u verziji 3.0. Sada je potreban godišnji ažurirani izvještaj koji uključuje primjenu, prikladnost i uticaj. Standard klimatskih obveznica V3 uključuje detaljne definicije sredstava podržanih standardom i proširenje liste dužničkih instrumenata koji se mogu certificirati. Ovo sada uključuje zajmove, sukuk obveznice, depozitne proizvode i druga ulaganja.

Verzija 3.0 daje emitentima i investitorima povjerenje da certificirane zelene obveznice ispunjavaju regulatorne zahtjeve velikih jurisdikcija. Revizija je kompatibilna sa novim EU Standardom zelenih obveznica (EU GBS) i Principima zelenih obveznica (GBP). To znači da certificirane klimatske obveznice također ispunjavaju zahtjeve GBP i EU GBS. Osim toga, revizija je kompatibilna sa EU Taksonomijom i drugim razvojima tržišta uključujući smjernice koje su usvojili Indija, ASEAN (Asocijacija nacija jugoistočne Azije) i Japan.

Revizija je dio tekućeg razvojnog programa koji utiče na cijelu Inicijativu za klimatske obveznice. Ovo uključuje ažuriranje Zelene Taksonomije zelenih obveznica, u oktobrur 2019. Možete pogledati novu verziju ovdje.

DQS - Vaš partner za certifikaciju

DQS je vaš partner za certifikaciju klimatskih obveznica. Planiramo provjere bez stresa, oslanjamo se isključivo na iskusne auditore, dodajemo vrijednost kroz smislene audit izvještaje i vodimo vas kroz cijeli proces certifikacije. DQS je odobren za obavljanje verifikacija klimatskih obveznica širom svijeta.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...