U svakodnevnom korporativnom životu, oni koji su odgovorni za sistem upravljanja kvalitetom često se nazivaju predstavnicima upravljanja kvalitetom. U službenim tekstovima standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001, međutim, pominje se samo "predstavnik najvišeg menadžmenta", a ne predstavnik upravljanja kvaliteta. I to samo do i uključujući verziju ISO 9001:2008.

Važeći standard iz 2015. godine odgovornost za sistem upravljanja kvalitetom dodeljuje najvišem menadžmentu jasnije i sveobuhvatnije nego ranije. Stoga je sasvim logično da ISO 9001:2015 više ne zahtijeva predstavnika najvišeg menadžmenta. Umjesto toga, najviši menadžment je sada odgovoran za sistem upravljanja.

Pregled

Do revizije standarda ISO 9001 2015. godine, predstavnik najvišeg menadžmenta je bio zadužen od strane menadžmenta kompanije da brine o pitanjima sistema upravljanja kvalitetom. Posebnost je u tome što je predstavnik upravljanja kvalitetom i sam morao biti član najvišeg menadžmenta. On ili ona su morali da preuzmu punu odgovornost za QMS i potrebna su mu odgovarajuća ovlaštenja za izdavanje direktiva.

Međutim, predstavnik najvišeg menadžmenta često nije preuzimao mnoge poslove koje je trebalo obaviti u vezi sa sistemom upravljanja, već ih je delegirao drugim zaposlenima. S druge strane, u kompaniji su se često otvarala odgovarajuća radna mjesta i popunjavala ljudima koji su bili odgovorni za QMS.

 

Predstavnik top menadžmenta u ISO 9001:2015

Kada je ISO 9001 standard ukinuo predstavnika najvišeg menadžmenta velikom revizijom iz 2015. godine kako bi se prenijela odgovornost za upravljanje kvalitetom, uključujući odgovornost, na sve članove najvišeg menadžmenta, često se čulo da ova pozicija sada više nije potrebna.

ISO 9001:2015 ne zahtijeva eksplicitno imenovanje predstavnika upravljanja kvalitetom ili menadžera za kvalitet. Međutim, brzo postaje jasno iz poglavlja 5.3.3 "Uloge, odgovornosti i ovlaštenja" da će kompanija sa efikasnim sistemom upravljanja kvalitetom imati poteškoća da ispuni standardne zahtjeve bez takve funkcije.

Loading...

DQS smjernice audita ISO 9001:2015 u praksi

Najčešća pitanja audita i mogući dokazi.
Više od čekliste!

Od stručnjaka u ovoj oblasti.

Koji su zadaci predstavnika upravljanja kvalitetom?

Danas je većina kompanija shvatila da im je potrebna i kompetentnost i resurs predstavnika upravljanja kvaliteta za nesmetano funkcionisanje QMS-a. Istovremeno, oni i dalje podnose izvještaje najvišem rukovodstvu. Isto tako, praktično se ništa nije promijenilo u osnovnom zadatku provođenja zahtjeva standarda u praksi.

Između ostalog, predstavnik upravljanja kvalitetom to mora osigurati da

  • sistem upravljanja kvalitetom ispunjava zahtjeve standarda
  • procesi kompanije budu pogodni za postizanje planiranih rezultata
  • se najviši menadžment redovno informiše o učinku QMS-a
  • kontinuirano poboljšanje bude osigurano unutar kompanije
  • se provode analiza kvarova i sastavljaju odgovarajuće statistike
  • su zaposleni obučeni za sve aspekte upravljanja kvalitetom
  • se planiraju i provode interni auditi
  • se dokumentirane informacije osiguravaju i prate
  • su eksterni certifikacijski auditi koordinirani i praćeni.

 

Zaključak - predstavnik upravljanja kvalitetom danas

Termin "predstavnik upravljanja kvalitetom", kako se koristi u svakodnevnom životu kompanije, ne potiče iz standarda. Tamo je do verzije ISO 9001:2008 postojao „predstavnik najvišeg menadžmenta“ koji je kao član najvišeg menadžmenta preuzimao odgovornost za sistem upravljanja kvalitetom i imao ovlaštenja da izdaje direktive.

Međutim, kada je 2015. godine uz veliku reviziju ukinut "predstavnik najvišeg menadžmenta" i zamijenjen kompletnim top menadžmentom, funkcija je uglavnom ostala u kompaniji. Konkretno, kvalitetni menadžeri koji su razumjeli ciljeve i motive svojih menadžera, prepoznali potrebu za dobrom uslugom i na osnovu toga razvili ponudu usluga, prepoznati su u kompaniji po svojoj korisnosti i doprinosu rezultatima.

dqs-empfang-r-suehring
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Na koji napor morate računati da bi vaš sistem upravljanja kvalitetom bio certificiran prema ISO 9001? Informišite se. Bez obaveza i besplatno.

Autor
Ute Droege

DQS expert za sisteme upravljanja kvalitetom, dugogodišnji auditor i iskusni trener za ISO 9001.

Loading...