Skraćenica IATF znači Internacionalna automotive radna grupa.

Radna grupa je osnovana 1996. godine i danas predstavlja sve glavne proizvođače originalne opreme za automobile (proizvođače originalne opreme) i nacionalna udruženja dobavljača u SAD-u, Indiji i Evropi (Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija). Ali nisu svi međunarodni proizvođači automobila članovi IATF-a, posebno u jugoistočnoj Aziji (Japan, Južna Koreja i Kina, na primjer). Uz jedan izuzetak: Geely Group, koja je i.a. uključuje Volvo.

Misija IATF-a je da uskladi nacionalno implementirane metode upravljanja kvalitetom i standarde upravljanja kvalitetom kako bi se poboljšao ukupni kvalitet proizvoda u automobilskoj industriji.

IATF je također izdavač IATF 16949 tehničkog standarda, koji postavlja zahtjeve za sistem upravljanja kvalitetom za serijsku proizvodnju i proizvodnju rezervnih dijelova u automobilskoj industriji. IATF 16949 je 2016. pratio tehničku specifikaciju ISO/TS 16949, koja je prvi put objavljena 1999. uz učešće Internacionalne organizacije za standardizaciju (ISO). Osim toga, postoje i tzv. „Pravila“ koja sadrže zahtjeve za certifikacijska tijela akreditovana za obavljanje certifikacijskih provjera prema IATF 16949.

Stvarna ciljna grupa zahtjeva za kvalitetom IATF-a je prvenstveno grupa međunarodnih i nacionalnih dobavljača automobilske industrije, uglavnom tzv. Proizvođači automobila općenito zahtijevaju od njih dokaz svoje sposobnosti kvaliteta u obliku IATF 16949 certifikata.

 

Ekspertiza i povjerenje

Tehnička specifikacija ISO/TS 16949 prvi put je objavljena u martu 1999. godine. Cilj je bio uskladiti zahtjeve automobilske industrije, koji su do tada varirali na međunarodnom nivou. Godine 2000. DQS je priznat kao certifikator od strane IATF-a i odobren od strane njemačkog VDA-QMC (Centar za upravljanje kvalitetom njemačkog udruženja automobilske industrije). Od tada smo jedna od najiskusnijih certifikacijskih kompanija za automobilske standarde širom svijeta.

dqs-empfang-r-suehring
Loading...

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja

Želite li saznati više o certifikaciji prema automobilskom standardu IATF 16949? Saznajte više. Bez obaveza i besplatno.

Autor
Ute Droege

DQS expert za sisteme upravljanja kvalitetom, dugogodišnji auditor i iskusni trener za ISO 9001.

Loading...