Pitanje prevare sa hranom brzo je dobilo na važnosti posljednjih godina: gotovo svi standardi za sigurnost hrane sada zahtijevaju sistem za borbu protiv prevara. No, nije pogođena samo hrana, već i materijali za pakovanje. U novom vodiču, IFS je sada sažeo upute za firme u pogledu ispunjenja zahtjeva koji se odnose na prevaru sa proizvodima prema različitim standardima IFS-a.

Šta se podrazumijeva pod pojmom "prevara sa hranom" vjerojatno vam više ne trebamo objašnjavati. Teško je zamisliti bilo koji standard sigurnosti hrane koji je odobrio GFSI (Global Food Safety Initiative) bez tog izraza. Ali rasprava nadilazi prehrambenu industriju. Ambalaža i drugi proizvodi također su u opasnosti od prevare. Izraz "prevara sa proizvodima" stoga se koristi kao nadređeni pojam.

Novi IFS vodič o prevari sa proizvodima dostupan je besplatno na internet stranici IFS-a i opisuje kako firme mogu ispuniti zahtjeve standarda IFS Food 6.1, IFS PACsecure 1.1 i IFS Logistics 2.2. Kliknite ovdje za preuzimanje vodiča.

Razumijevanje zahtjeva

Vodič ne nameće nikakve nove zahtjeve certificiranim organizacijama, već objašnjava i ilustrira postojeće zahtjeve gore navedenih standarda. U osnovi, standardi imaju tri zahtjeva:

  • Procjena ranjivosti za identifikaciju rizika od prevare.
  • Provedba dokumentiranog plana za borbu protiv prevare sa proizvodima, uključujući kontrolne mehanizme
  • Redovna evaluacija i, po potrebi, ažuriranje analize rizika i plana

Međutim, standardi dalje ne definišu kako bi se trebala provoditi procjena ranjivosti. Za plan borbe protiv prevare sa proizvodima također nije precizirano kako bi plan trebao izgledati.

Tu pomaže vodič. On opisuje kako firme mogu provesti procjenu ranjivosti, razlikujući analizu rizika za proizvode i analizu rizika za dobavljače. Procjena ova dva elementa rezultira procjenom rizika, koja čini osnovu plana za borbu protiv prevare sa proizvodima.

U dodatku: Primjeri i pitanja za audit

Jeste li stekli naviku preskakati dodatke? U slučaju IFS vodiča, isplati se čitati dalje. Dodaci I i II primjenjuju teoriju u studiji slučaja. I na kraju, Dodatak III pomaže vam da se pripremite za audit. Tu ćete pronaći popis pitanja koja auditori vole postavljati tokom audita u vezi sa prevarom sa proizvodima.

Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je voditelj marketinga i komunikacija za segmente održivosti i sigurnosti hrane. Također je auditor za eksterni audit izvještaja o održivosti. Njegove oblasti interesovanja uključuju upravljanje održivošću, održive nabavke i digitalizaciju audit pejzaža.

Loading...