U industriji robe široke potrošnje, BRC Globalni standardi su poznati kao jedan od vodećih operatera sistema certifikacije za kvalitet i sigurnost proizvoda. Sa novim BRCGS etičkim trgovinskim standardom, BRCGS sada koristi svoje iskustvo sa sistemima certifikacije u oblasti odgovornog izvora. U ovom članku stvaramo pregled onoga što možete očekivati od novog standarda.

Da li nam je zaista potreban još jedan etički standard? Ne, ne treba - osim ako to ne dodaje značajnu vrijednost u poređenju sa postojećim standardima i sistemima. To je, ukratko, upravo ambicija BRCGS etičkog trgovinskog standarda (ETRS): osmisliti standard certifikacije za društvenu usklađenost koji je robusniji, vjerodostojniji i učinkovitiji od ostalih standarda.

Sada za najbitnije: kako se standard nada da će to postići? Hajde da pogledamo protokol audita i kriterije audita.

  • BRCGS standard etičke trgovine i odgovornog izvora je standard za certifikaciju. Za razliku od mnogih drugih društvenih audita, lokacije koje su usklađene sa zahtjevima će dobiti BRCGS certifikat koji potvrđuje usklađenost.
  • BRCGS će iskoristiti svoje široko iskustvo kao vlasnik sistema nadgledanjem certifikacijskih tijela kako bi osigurao efektivnost, kvalitet i integritet procesa certifikacije. Bit će prihvaćeni samo auditori i certifikatori koje je odobrio i nadgleda BRCGS.
  • BRCGS predlaže proces zasnovan na riziku gde se rizik ne zasniva na eksternim parametrima, kao što je reputacija zemlje, već isključivo na performansama same lokacije. Proces će se sastojati od audita procjene rizika i potpunog etičkog audita. Rezultat koji lokacija dobije od audita procjene rizika će odrediti učestalost etičkih audita.
  • BRCGS etički standard koristi sinergiju između BRCGS audita sigurnosti proizvoda i etičkih audita. Stoga je moguće kombinovati audit procjene rizika sa auditom sigurnosti proizvoda.
  • Namjera je da se novi sistem preda na evaluaciju Inicijativi za održivi lanac nabavke (SSCI). Ovo ispunjava sličnu ulogu u auditima društvene usklađenosti kao što GFSI procjena radi u auditima sigurnosti proizvoda.
  • Svi kriteriji audita usklađeni su s drugim standardima i protokolima usklađenosti s društvenim propisima, a posebno sa Sedexom SMETA. Ovo osigurava konzistentnost.

Kako se auditi provode?

BRCGS etički audit trgovine se provodi u dva odvojena audita

Faza 1 - Procjena rizika

Koliko dobro funkcioniše menadžment u smislu etičke trgovine i odgovornog izvora? Na ovo pitanje je odgovoreno u prvoj fazi audita, pružajući opšti pregled.

Procjena rizika se može izvršiti u toku drugog audita i traje do 4 sata, u zavisnosti od veličine lokacije i broja zaposlenih. Procjenu može izvršiti bilo koji kvalifikovani BRC auditor.

Faza 2 - Osnovni ETRS audit

U ovoj fazi se vrši potpuni etički audit. Ovaj audit može obaviti samo vodeći društveni auditor koji je položio ispit za auditora BRCGS ETRS. Audit je usklađen sa međunarodnim smjernicama najbolje prakse i SMETA metodologijom audita. ETRS audit se razlikuje od SMETA po korištenju određenih tehničkih karakteristika.

Uključenost DQS

BRCGS etički trgovinski standard je rezultat procesa sa više zainteresovanih strana. Ovo uključuje trgovce na malo, dobavljače, certifikacijske organe i stručnjake za etičku trgovinu. Kao jedno od vodećih certifikacijskih tijela, kako za audita BRCGS-a, tako i za audite usklađenosti sa društvenim propisima, DQS je koristio svoju stručnost i aktivno doprinio procesu razvoja.

Dr. Thijs Willaert predstavljao je DQS u radnoj grupi za etičku trgovinu BRCGS-a i zna u kojoj mjeri se novi standard izdvaja od ostalih: "Gotovo svi standardi i sistemi za društveno poštovanje sada pokrivaju iste teme. Iz tog razloga, fokus se sada pomjera na pitanja o efikasnosti audita: Kome je dozvoljeno da vrši audit, ko prati auditore i audit kompanije i kako možemo uporediti efikasnost različitih sistema audita? To su upravo oblasti u kojima BRCGS sada prenosi svoje iskustvo kako bi se osigurala vjerodostojnost certifikata."

Šta DQS može učiniti za vas

DQS je vaš stručni partner za društvene audite i audite održivosti. Uz glatko planiranje audita, iskusne auditore i smislene audit izvještaje, doprinosimo održivom uspjehu vaše organizacije.

Autor
Constanze Illner

Constanze Illner (ona) je službenica za istraživanje i komunikacije u oblasti održivosti i sigurnosti hrane. Na ovoj poziciji prati sva bitna dešavanja u ovom kontekstu i obavještava našu klijentelu u mjesečnom biltenu. Ona također moderira godišnju konferenciju Heroji održivosti.

Loading...