ISO 31000:2018, dugo očekivana revizija međunarodnog standarda za upravljanje rizikom, objavljena je 15. februara 2018. Saznajte šta se promijenilo u standardu i kako ga možete učiniti da radi za vas u ovom postu.

Novi ISO 31000:2018 stavlja stvaranje vrijednosti u centar upravljanja rizikom. Fokus je na potrebi za snažnim upravljanjem, angažmanom i integrisanim pristupom. Standard ostaje jasno strukturiran i pruža razumljive smjernice za sve organizacije.

ISO 31000:2018 nije standard za certifikaciju, ali vam omogućava da uporedite svoju praksu upravljanja rizikom sa međunarodno priznatim najboljim praksama. Osim toga, standard pruža vrijedne smjernice za interne i eksterne audite.

Šta je novo u ISO 31000:2018?

  • Revidirani su principi upravljanja rizicima.
  • Naglašen je značaj liderstva najvišeg menadžmenta i integracije upravljanja rizicima, počevši od korporativnog upravljanja.
  • Veći naglasak na kontinuitetu upravljanja rizikom – uviđanje da novo iskustvo, znanje i analiza mogu dovesti do revizije elemenata procesa, mjera kao i kontrola u svakoj fazi procesa.
  • Racionalizacija sadržaja sa više fokusa na održavanje modela otvorenog sistema kako bi se zadovoljile različite potrebe i konteksti.

Kako DQS može doprinijeti vašem sistemu upravljanja rizicima??

  • Kontaktirajte nas kako biste saznali više o radionicama o ISO 31000:2018.
  • DQS provodi eksterne audite kako bi procijenio vaš trenutni sistem upravljanja rizikom, uporedio ga sa dostupnim standardima i identificirao područja za poboljšanje.
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...