Održiva nabavka, koja se često naziva odgovornim izvorima, je suštinski dio prelaska na održivu ekonomiju: integracijom kriterija održivosti u proces nabavke, organizacije koriste svoj uticaj kako bi čitav lanac nabavke učinili održivijim. Novi standard ISO 20400 – Održiva nabavka sada nudi organizacijama smjernice za postavljanje strategije održive nabavke.

Cilj ISO 20400 je da opiše osnovne principe održive nabavke i da obezbijedi efikasan model za implementaciju. Standard ne uključuje zahtjeve za dobavljače, ali opisuje kako kupci mogu definisati kriterije održivosti i integrisati ih u proces kupovine.

Proces razvoja i pozadina

Prvi put objavljen u aprilu 2017. godine, ISO 20400 se nadograđuje na BS 8903, britanski standard za održivu nabavku iz 2010. godine, ali usvaja osnovne principe i osnovnu terminologiju ISO 26000, međunarodnog standarda za društvenu odgovornost. Ujednačena terminologija na taj način olakšava integraciju održive nabavke (ISO 20400) u sveobuhvatno upravljanje održivošću (ISO 26000).

ISO 20400: Sadržaj i struktura standarda

Četiri odjeljka čine jezgro standarda:

  • Odjeljak 4 pruža uvod u temu održive nabavke i pregled osnovnih principa
  • Odjeljak 5 objašnjava kako integrisati održivu nabavku na strateškom nivou
  • Odjeljak 6 opisuje organizacione preduslove i zahtjeve za implementaciju efikasnog sistema nabavki. Važan fokus je kvalifikacija zaposlenih.
  • Odjeljak 7 opisuje operativne procese i integraciju kriterija održivosti.

Sljedeći model proizlazi iz standarda: 

Zašto je vrijedno implementirati ISO 20400 u praksi

ISO 20400 omogućava organizacijama da sistematski razmatraju relevantne kriterije održivosti u nabavci. Dosljedna primjena standarda dovodi do toga da se sljedeći aspekti uzimaju u obzir:

  • Ispunjavanje uslova za preuzimanje odgovornosti za lanac nabavke.
  • Identificiranje pravnih, finansijskih i etičkih rizika vezanih za održivost u lancu nabavke
  • Praćenje učinka održivosti vaših dobavljača i pružanje poticaja za poboljšanje
  • Izgradnja održivih odnosa s dobavljačima s dodanom vrijednošću

Kako vam DQS može pomoći da vaše procese nabavke učinite održivijim:

  • Certifikacija vašeg sistema nabavke:
    Tokom procjene na licu mjesta, naši auditori potvrđuju implementaciju i usklađenost sa održivim sistemom nabavke. Detaljni audit izvještaj ne samo da sumira rezultate audita, već također otkriva potencijal za poboljšanje i daje prijedloge za poboljšanje. Nakon uspješne procjene, dobijate globalni certifikat o usklađenosti i pečat održive nabavke. Kriteriji audita su zasnovani na konceptu i principima ISO 20400.
  • Analiza lanca nabavke: rizici održivosti, prednosti i slabosti
    Preduslov za razvoj efikasne strategije kupovine je snažno razumijevanje rizika, prednosti i slabosti u vezi sa održivošću vašeg lanca nabavke. Sa širokom mrežom visoko kvalificiranih auditora širom svijeta, DQS je u mogućnosti analizirati vaš lanac nabavke na bazi uzorka i odrediti koji aspekti održivosti su najrelevantniji za vaš lanac nabavke. Detaljni audit izvještaji i lični intervjui sumiraju nalaze, preporučuju radnje i identifikuju KPI-je za kontinuirano praćenje.
  • Auditi dobavljača
    Kada se uspostavi specifikacija, standard ili kod dobavljača, DQS vam može pružiti podršku u osiguravanju usklađenosti putem audita dobavljača. Ovo se može uraditi na osnovu specifikacije ili koda specifičnog za kupca, kao i na osnovu uspostavljenih sistema audita kao što su Sedex SMETA, FSA 2.0, REDcert 2.0 i mnogi drugi.
Autor
Dr. Thijs Willaert

Dr. Thijs Willaert je Globalni direktor usluga održivosti. U ovoj ulozi, odgovoran je za cjelokupni portfelj ESG usluga DQS-a. Oblasti njegovog interesovanja uključuju održive nabavke, praćenje ljudskih prava i ESG audite.

Loading...